В ДЕТАЛЯХ

2008.01.21

Виктор Корж: Кабинет Тимошенко разрушает модель подготовки к Евро-2012, предложенную предыдущим правительством

Сьогоднішні дії уряду скоріше нагадують не підготовку, а руйнацію моделі, запропонованої попереднім Кабміном і взагалі ставить під сумнів проведення чемпонату, що демонструє дуже дивний підхід команди Тимошенко в питанні фінансування реконструкцї НСК „Олімпійський”

Последние заявления премьер-министра Юлии Тимошенко о том, что предыдущее правительство сорвало подготовку к Евро-2012, являются по крайней мере, некоректными. Об этом заявил в экскюзивном интервью экс-министр по делам семьи, молодежи спорта Виктор Корж.  Предлагаем вам интервью экс-министра на языке оригинала. 

Прикро усвідомлювати, що це стратегічне з точки національного розвитку питання використовується для піару політичної сили, яка сьогодні домінує на владному Олімпі. Дуже дивно чути подібні заяви з боку такого досвіченого політика як Юлія Тимошенко. Хотів би нагадати, що саме уряд Януковича розробив оптимальну модель підготовки до чемпіонату, що, до речі, визнали як вітчизняні, так і міжнародні експерти, з якими ми постійно проводили консультації.

За півроку (робота з підготовки до чемпіонату розпочалася з перших днів після оголошення історичного рішення УЄФА в Кардіффі) було розроблено і затверджено 18 нормативно-правових актів, створені координаційна рада, організаційний комітет, план дій з підготовки до чемпіонату, затверджено положення про Національне агентство.

Підсумком діяльності уряду в цьому напрямку, який працював спільно  з Секретаріатом Президента, стало затвердження в жовтні минулого року  державної програми з підготовки до Євро-2012.

Фундаментального за своїми масштабами документу з розрахунками в розмірі 127 млрд. грн, аналогів якому ще не було в новітній історії України, який був розроблений з урахуванням досвіду Португалії, Німеччини, Австрії і Швейцарії, країн, які на відміну від України мають досвід організації та  проведення чемпіонатів континентального рівня. Державна програма є базовим документом на весь період підготовки до чемпіонату, отже, до неї можуть вноситися лише мінімальні поправки.

Було розроблено план дій відповідно до 25 гарантій, взятих трьома урядами і Президентом України. Ми вчасно виконали зобов’язання перед УЄФА, розробивши проект міжурядової угоди, який ми передали польській стороні ще у вересні минулого року, яка ще досі його доопрацьовує. Зазначу, що уряду доводилося працювати   в надзвичайно складних умовах, зважаючи на жорстку політичну конфронтацію, ініційовану нашими опонентами, наслідком якої стало фактичне блокування роботи парламенту  і дострокові вибори, що, безумовно, не могло не позначитися на темпах підготовки.

На останньому засіданні Кабінету Міністрів, єдиним досягненням якого в цьому питанні за місяць роботи, є зміна кількох різвищ у складі оргкомітету,  було затверджено план заходів з підготовки до чемпіонату, який є простим дублюванням державної програми та раніше прийнятих документів.

Сьогоднішні дії уряду скоріше нагадують не підготовку, а руйнацію моделі, запропонованої  попереднім Кабміном і взагалі ставить під сумнів проведення чемпонату, що демонструє дуже дивний підхід команди Тимошенко в питанні фінансування реконструкцї НСК „Олімпійський”. В законі про державний бюджет України на 2008 рік 300 мільйонів гривень, які планувались на реконструкцію НСК, який є в підпорядкуванні Мінсім’ї, переведені з державного кошторису до столичного.  Тепер виділення коштів на реконструкцію, яку мала розпочати фірма „Хохтіф” вже   1 лютого,   має дозволити сесія київської міської ради, яка й досі не прийняла жодного суттєвого рішення щодо Євро-2012. Ми й раніше дещо запізнювалися з графіками підготовки, а тепер внаслідок ініціатив нової влади можемо взагалі позбавитися права на проведення чемпіонату. Зазначу також що відповідний проект угоди з фірмою „Хохтіф” був підготовлений ще 1 грудня 2007 року, але його підписання було перенесено до затвердження Закону про державний бюджет України на 2008 рік. Викликає стурбованість, що угода не підписана і до цього часчу і я дуже сумніваюсь, що вона буде підписана протягом наступних двох місяців, що взагалі зводить шанси на проведення реконструкції до мінімуму.

Прокоментуйте, будь ласка, звинувачення на вашу адресу з боку Стели Захарової, яка в одному з інтервю заявила, що внаслідок вашої діяльності на посаді міністра українська чоловіча збірна команди з гімнастики не потрапила на Олімпіаду в Пекіні.

Я сумніваюсь, що в професійних колах хтось серйозно сприймає звинувачення Стели Захарової, яка   вже давно не має жодного   відношення  до федерації гімнастики, зі складу якої вона була  виключена через свою неадекватну поведінку, яка шкодить авторитету як федерації, так і української гімнастики в цілому. Оцінка її собистості вже дана як з боку федерації гімнастики, так і Міністерства сім’ї, молоді та спорту і Національного олімпійського комітету.

Сфера діяльності пані Захарової, до полеміки з якою мені не хотілося б опускатися, має дуже опосередковане відношення до гімнастики і професійного спорту. Відверто кажучи, я б  порадив їй краще  зосередитися на проведенні феєрічних шоу під куполом цирку та інших PR-заходів, які вона  регулярно організовує. До того ж, згідно з законом про фізичну культуру і спорт блігодійний фонд взагалі не може проводити міжнародних спортивних змагань. Найближчим часом тренерська рада федерації буде визначатися щодо можливості подальшої участі  наших спортсменів  у цих змаганнях, які проводяться з єдиною метою зайвий раз привернути увагу до особистості Стели Захарової, користь яких  для розвитку олімпійського спорту є мінімальною. Думаю, що величезні кошти з державного та   столичного бюджету, які виділяються на ці сумнівні замагання, де наші спортсмени почуваються бідними родичами поряд з запрошеними „зірками”, було б краще  спрямувати на придбання обладнання для спортивних шкіл або стипендій талановитим спорсменам. Але це можна було б зробити, аби Стела Захарова справді переймалась проблемами розвитку української гімнастики, а не лише піаром навколо свої особи.

Звинувачення на мою адресу, що лунають з вуст цієї  жінки вже не перший раз, є надто примітивними, щоб на них серйозно реагувати. Адже українська збірна чоловіча команда з гімнастики не потрапила на Олімпійські ігри внаслідок кризових явищ 90-х років, які тривали понад 10 років і   призвели до закриття спортивних шкіл, інших спортивних об’єктів і, на превеликий жаль, серйозно вплинули на імідж українського спорту в світі.

За період  моєї роботи в якості президента федерації гімнастики, яка внаслідок господарювання пані Захарової, була на межі закриття через величезні борги.

Під час моєї діяльності на посту президента федерації гімнастики   жодна спортивна школа не була закрита. Працюючи міністром, я добився збільшення фінансування гімнастики в державному бюджеті. Для   фінансування федерації гімнастики торік було залучено  500 тисяч гривень, спрямованих на лікування, відрядження, стипендї спортсменам тощо.  Саме 2007 рік став початком відродження кращих спортивних традицій, про що свідчать ініціативи Кабміну та профільного міністерства, що розробили  низку галузевих програм, спрямованих на популяризацію різних видів спорту, в тому числі    і гімнастики, початок будівницта потужних спортивних комплексів і палаців тощо. Головне, щоб нові урядовці на хвилі  популістського синдрому не зруйнували, а продовжили ініціативи, започатковані їхніми попередніками.

Розмовляла Олена Котляр

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ