ТОЛЬКО ЧТО

2024.01.22

Нацполіція лякає громадян погіршенням криміногенної ситуації в разі мобілізації поліціянтів на війну

Picture
У разі мобілізації правоохоронців може виникнути проблема з укомплектуванням, що негативно вплине на криміногенну ситуацію в країні. Однак Національна поліція готова до такого рішення.

Про це голова Національної поліції України Іван Вигівський сказав у інтерв’ю РБК-Україна.

Він зазначив, що в Україні склалась аномальна ситуація порівняно з поганим досвідом інших країн під час війни. В нашій державі вдається тримати криміногенну обстановку під контролем, забезпечувати громадянам внутрішню безпеку та зберігати правопорядок на вулицях.

“І це також завдяки тому, що ми залучили до нарядів на вулицях максимальну кількість поліцейських. Якщо до війни це було близько 4 тисяч нарядів, то тепер понад 7 тисяч”, – заявив Вигівський.

Голова Нацполіції зазначив, що у разі ухвалення такого рішення вони готові до мобілізації.

“…Але від першого дня війни поліцейські вже воюють, виконують бойові розпорядження. Це і “Лють”, і зведені загони з усіх областей”, – зауважив Вигівський.

За його словами, у випадку, якщо в Україні мобілізують ще поліцейських, виникне проблема з комплектацією. Це може позначитись на криміногенній ситуації.

“До речі, поліція не вичерпує мобілізаційний ресурс. У 2022-23 році ми дуже виважено підходили до того, кого набираємо в поліцію. Виключена можливість потрапляння ухилянтів, у нас є відповідні бази, за якими ми перевіряємо людей”, – наголосив Вигівський.

Він додав, що в даному процесі також грає роль вік. Так, 60% особового складу – це молоді люди від 18 до 25 років.

“В “Люті” також у нас здебільшого молоді люди до 27 років. Ми набирали їх на конкурсній основі. В бригаді десь 30% бійців – це поліцейські, які були в лавах поліції і до повномасштабного вторгнення” – пояснює голова Нацполіції.

За його словами, у перші дні з Нацполіції відпустили всіх, хто ухвалив рішення вступити до лав армії за відсутності механізму переводу до Збройних сил України.

“Тому це можливо було зробити тільки через звільнення з Нацполіції. Інші поліцейські, хто хотів воювати, – пішли до штурмової бригади “Лють”, – резюмував голова Нацполіції.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що Україні ніколи не буде достатньо людей для мобілізації військових сил у порівнянні з Московією.

Як повідомляв Рупор, петицію про бронь і демобілізацію письменників і діячів мистецтва і заміну їх на фронті на представників правоохоронних органів відхилили в Офіційному інтернет-представництві президента України. Ідея з висуненням такої петиції з’явилася в письменниці Ірини Власенко після загибелі на фронті поета Максима Кривцова, котрий через ранню смерть не встиг закінчити свій перший роман.

“Друзі, може, хтось має досвід складання петицій. Допоможіть скласти правильну петицію, щоб її прийняли до розгляду!” – звертається Власенко до небайдужих громадян.

До слова, в Мінсоцполітики зазначали, що на початок квітня 2022 року в Україні пенсії одержували 10,8 млн осіб, з яких понад 540 тисяч – військові пенсіонери. Нагадаємо, що військовий має право на негайну пенсію у 55 років або до цього віку, якщо він має 16 років служби як офіцер або 22 років служби в іншому званні. Тобто в Україні є десятки, якщо не сотні, тисяч людей, які не досягли 60 років, але перебувають на пенсії, і їх не можуть мобілізувати, хоч вони мають військову підготовку.

Щонайменше 50 або 100 тисяч українських правоохоронців можна вже сьогодні призвати і забрати на фронт, вважає політичний і військовий аналітик, ветеран АТО, екскомандир роти в батальйоні “Айдар” Євген Дикий.

За його словами, зараз правопорядок в Україні охороняють забагато людей. Водночас усі вони проходять фізичну підготовку, медичну комісію та мають хоча б базові навички володіння зброєю. На думку Євгена Дикого, мобілізацію можна забезпечити одним рішенням – зменшити відомствам квоту на бронювання працівників.

Спецпризначенець, офіцер ЗСУ, народний депутат VIII скликання Ігор Лапін також вважає, що мобілізовувати потрібно деяких представників силових структур. Лапін погоджується, що поліціянти мають шукати правопорушників, але пропонує деякі функції делегувати саме жінкам.

“Я вважаю, що треба наводити лад: чітко розмежувати хто і що має робити, розібратися зі спецобліком. Голова Нацполіції виходив і казав, що у них там тільки 100 тисяч і вони зайняті, повістки роздавати не будуть і воювати їм нема коли, бо в них багато роботи”, – зазначає військовий.

Проте за інформацією екснардепа, в системі МВС на початок повномасштабного вторгнення було не 100 тисяч, а 367 тисяч особового складу.

“Розумію, є прикордонники, ДСНС, які працюють нон-стоп, а інші – слідчі, БЕБ (Бюро економічної безпеки, – Ред.), ДБР і так далі. Слухайте, у нас у силових структурах – купа народу”, – каже Лапін.

Крім того, він нагадав, що є певна категорія силовиків, які рано пішли на пенсію за вислугою років.

“Ті, що на пенсію пішли в 40 років – нормальні, здорові, вони відслужили вже в поліції чи міліції й далі ховаються за спецобліком, водночас левова частина з них навіть не стоїть (на військовому обліку. – Ред.). Скажіть, будь ласка, ми їх для чого беремо, ми для чого цьогоріч витратили 136 мільйонів на закупівлю нових автозаків? Тут питання, чи вистоїть держава, чи вона буде існувати, а у нас ментів, перепрошую, бережуть”, – обурюється військовий.

Веніамін Цвєтков

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ