ТОЛЬКО ЧТО

2024.02.13

Маск закликає американських громадян залишити Україну без допомоги перед агресією Москви

Picture

Американський мільярдер Ілон Маск закликав громадян США тиснути на сенаторів, щоб вони не схвалювали продовження військової допомоги Україні.

Про це він повідомив під час онлайн-дискусії у X (Twitter), цитує його Bloomberg.

За його словами, “немає жодного шансу”, що диктатор Владімір Путін може програти війну проти України.

Він висловив сподівання, що американці натиснуть на законодавців щодо допомоги Україні.

“Ці витрати не допомагають Україні. Продовження війни не допоможе Україні. Якби він відступив, його вбили б”, — сказав Маск.

Бізнесмен вважає, що звинувачення у тому, що він є апологетом Путіна “абсурдні”, оскільки його компанія передавала Україні системи Starlink.

“Тим, хто хоче зміни режиму в Росії, слід подумати про те, хто та людина, яка може повалити Путіна, і чи буде ця людина прихильником миру? Можливо, ні. Така людина, швидше за все, буде навіть жорсткіша, ніж Путін”, – резюмував він.

Нагадаємо, раніше військовий портал Defense One повідомляв, що війська московитів почали використовувати на передовий обладнання Starlink. Кілька рашистських компаній уже продають такі системи на території Московії для військових та цивільних потреб. Їх використання окупаційними військами на фронті тільки збільшується.

Представник ГУР Андрій Юсов в етері телемаратону сказав, що порівняно з минулим роком, використання Starlink в рашистській армії стало більш системним і налагодженим. Він сказав, що Московія імпортує системи зв’язку через треті країни, і запевнив, що “ведеться робота з нейтралізації” цієї загрози.

Своєю чергою Маск категорично заперечує повідомлення про те, що SpaceX продає рашистам термінали Starlink. Він заявив, що компанія прямо чи опосередковано не продавала системи супутникового зв’язку Starlink Московії.

Єврокомісія оприлюднила результати дослідження, яке вказує на те, що платформа Х (колишній Twitter), яка належить Ілону Маску, сприяла поширенню рашистської пропаганди стосовно війни Московії проти України.

За інформацією The Washington Post, ця дезінформація тривала протягом року, навіть попри обіцянки найбільших соціальних мереж, включаючи Meta, боротися з пропагандою московитів.

Згідно з дослідженням, протягом 2022 року авдиторія та охоплення облікових записів, які були пов’язані з Кремлем і активно використовувалися для дезінформації, значно зросли в Європі. Аналіз також показав, що охоплення та вплив цих облікових записів, які підтримували рашистську пропаганду, ще більше зросли у першій половині 2023 року, частково через недостатні стандарти безпеки на платформі Twitter.

Відзначається, що Європейський союз (ЄС) вживає набагато більш агресивний регуляторний підхід до боротьби з дезінформацією порівняно зі Сполученими Штатами, і це дослідження може сприяти подальшому зміцненню заходів для боротьби з російською пропагандою в Європі.

Раніше засновник компаній SpaceX та власник соцмережі Twitter Ілон Маск відмовив Збройним силам України у проханні увімкнути Starlink у районі Криму.

Американські видання не вперше називають зростаючий вплив Маска головним болем адміністрації Джо Байдена. Репортери Bloomberg у великому матеріалі “Як глобальна імперія Ілона Маска перетворила його на гостру проблему для Вашингтона” нещодавно писали, що статус Маска наближається до президентського.

“Деякі високопосадовці в адміністрації Байдена побоюються, що завдяки своїй бізнес-імперії, незліченному багатству та політичним зв’язкам Маск практично недоторканний. Він в односторонньому порядку вирішує, наприклад, де і як Україна може використати Starlink – це повноваження рівня президента, а не підрядника Пентагону”, – пише Bloomberg.

Маск не гребує скористатися владою, яку йому дають мільярди. І далеко не для просування позиції США.

“Всупереч лінії американської зовнішньої політики Маск виступав і з проросійським планом завершення війни в Україні, і з ідеями об’єднання Тайваню з Китаєм, яким аплодували в Пекіні”, – пише Bloomberg.

Суперники США теоретично мають можливості впливати на Маска через його бізнес-імперію.

Більше половини машин Tesla, що належить Маску, збирається в Китаї. Гроші на покупку Twitter (тепер X) він збирав на Близькому Сході.

Ще одне стратегічне для США підприємство Маска – космічна компанія SpaceX. Маск визнавав, що обговорював космос із Путіним приблизно за рік до війни. І заперечував, що розмовляв із ним після початку повномасштабного вторгнення.

New Yorker стверджує, що розмова все ж таки мала місце — у жовтні 2022 року. Про це журналу розповів Колін Каль, який на той час обіймав посаду заступника міністра оборони США.

Веніамін Цвєтков

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ