В ДЕТАЛЯХ

2010.01.09

Разбойники с большого ЕДАПСа

За этой неуклюжих аббревиатурой скрывается бизнес стоимостью в полтора миллиарда гривен в год. Его руководитель, скрывающийся в ОАЭ по подозрению в убийстве, долгие годы успешно коррумпирует украинских чиновников, которые помогают ему выкачивать из нашей страны миллиарды, имея до 1000% прибыли! Гарантами бизнес-успехов являются депутаты и министры, - возмущались журналисты. Прошло уже больше года, а «воз и ныне там». Власть полукриминального концерна в государстве Украина за это время, наоборот, только укрепилась. И расширилась

«За этой неуклюжих аббревиатурой скрывается бизнес стоимостью в полтора миллиарда гривен в год. Его руководитель, скрывающийся в ОАЭ по подозрению в убийстве, долгие годы успешно коррумпирует украинских чиновников, которые помогают ему выкачивать из нашей страны миллиарды, имея до 1000% прибыли! Гарантами бизнес-успехов являются депутаты и министры. По данным «ТЕМЫ», наконец подготовлен проект Указа Президента, по которому ЕДАПС потеряет монопольное право на печать голографических наклеек и документов строгой отчетности. Мы расскажем о фактах, которые могут подтолкнуть Ющенко подписать документ, который должен был появиться еще несколько лет назад», - таким было вступление к статье об ЕДАПСе, появившейся осенью 2008 г.

Прошло уже больше года, а «воз и ныне там».

Власть полукриминального концерна в государстве Украина за это время, наоборот, только укрепилась. И расширилась.

С чего же все начиналось?

  (Статью публикуем на языке оригинала)

За цією неоковирною абревіатурою ховається бізнес вартістю у півтора мільйарди гривен на рік. Його керівник, що переховується в ОАЕ за підозрою у вбивстві, довгі роки успішно корумпує українських чиновників, які допомагають йому викачувати з нашої країни мільярди, маючи до 1000% прибутку! Гарантами бізнес-успіхів є депутати та міністри. За даними «ТЕМИ», нарешті підготовлений проект Указу Президента, за яким ЄДАПС втратить монопольне право на друк голографічних наклейок та документів суворої звітності. Ми розповімо про факти, що можуть підштовхнути Ющенка підписати документ, який мав би з’явитися ще кілька років тому

Замість знайомства

Консорціум «ЄДАПС» засновано 2004 року. Він об’єднує кущ фірм: ТОВ «СП «Голографія», ВАТ КП «ВТІ», ТОВ «Знак», поліграфічний комбінат «Зоря», ТОВ «Поллі-сервіс», ТОВ «З-Т», ТОВ «Комерційний індустріальний банк», ЗАТ «Інком», ЗАТ «Атлас», Державний центр персоналізації документів МВС Украхни, корпорація «Інком», ТОВ «ОТІ».

Керівники ЄДАПС:

-         керівник консорціуму Юрій Сидоренко,

-         президент Ірина Обиденко,

-         Андрій Первушин, член рад директорів,

-         Олександр Васильєв, голова Ради директорів,

-         Олександр Дранніков, заступник гендиректора.

Етапи великого шляху

2004 року – на момент заснування ЄДАПСу, в Україні діяло шість підприємств з виготовлення документів суворої звітності та голограм. Чотири – державної форми власності. Через чотири роки залишилося лише дві фірми: ЄДАПС та державне «Укрелекон». Розподіл ринку відбувався у пропорції 99 та 1% відповідно.

Фактично ЄДАПС приватизував в країні бізнес з виготовлення голографічного захисту, документів суворої звітності та паспортів, марок акцизного збору, документів для Центральної виборчої комісії, та деяких інших продуктів новітніх технологій.

Не біда, що ЄДАПС не володіє ліцензіями на виготовлення бланків суворої звітності на паперовій та пластиковій основах. Проте Мінфін надав ці дозволи структурним підрозділам ЄДАПСу.

Реальним конкурентом міг би стати ДП «Укрелекон». Але він за роки існування ЄДАПСу  фактично вийшов з гри. А цього року з ініціативи керівників Мінфіна, Мінекономіки та ДПА, які є співзасновниками підприємства вже двічі ставилося питання аби позбавити «Укрелекон» права на існування. І це при тому, що згідно спільного наказу СБУ, Мінфіну та МВС бланки цінних паперів та документи суворого обліку можна виготовляти, а також оздоблювати елементами захисту, зокрема голографічного, виключно на державних підприємствах.

Співпраця з МВС

Один з найприбутковіших напрямків діяльності ЄДАПС – виготовлення документів та паспортів на замовлення МВС. Прораховано, що це призводить до багатомільйонних невиправданих витрат. Однак, не лише в цьому проблема. Україна – ледь не єдина країна у світі, де приватна фірма виготовляє паспорти, має у своєму розпоряджені дані про всіх громадян країни. Це вже не питання розкрадання бюджетних коштів, це загроза національній безпеці держави.

Ще 2003 року між СП «Голографія» та Департаментом ресурсного забезпечення МВС, яке очолював В.М.Грицак, що нині є народним депутатом й найголовнішим лобістом інтересів ЄДАПС, було укладено угоду на закупівлю видаткових матеріалів для виробництва голограм. Тоді вперше приватній компанії замовили близько 30 різних бланків суворої звітності, зокрема водійських посвідчень на 597 млн.грн.!

За час керування департаментом, Грицак постійно «супроводжував» отримання ЄДАПСом замовлень від МВС. Сам він в інтерв"ю "Українській правді" на запитання щодо лобіювання інтересів ЄДАПС стверджує таке: "Я ніколи не був лобістом консорціуму ЄДАПС, я завжди був лобістом високих технологій.З 2001 до 2004 року роки, мною була створена абсолютно новітня паспортна система України. І як тільки Льовочкін став керівником апарату прем’єра Януковича, з перших же днів йому захотілося контролювати всю систему ЄДАПС.От, наприклад, міністр внутрішніх справ Цушко тоді був зовсім іншої думки. Але після спілкування з Льовочкіним його думка змінилася. Почали з'являтися різні листи з дорученнями прем’єра, які готував Льовочкін".

У 2004-2005 роках, спільно з банкіром та нардепом-однопартійцем Василем Горбалем, який дуже тісно зійшовся із МВС й разом із Грицаком "тримав" столичний осередок "Партії Регіонів", вони пролобіювали включення до складу комерційного об’єднання ЄДАПС Державного Центру персоніфікації документів МВС. Це стало черговою перемогою ЄДАПСу у царині захоплення контролю над виготовленням паспортів. Окрім того, Центр розтошувався у приміщенні, що належить ЄДАПСу, за що сплачує останьому чималу аренду.

За часів міністра Луценка купівля документів із голограмами у ЄДАПСу здійснювалося без будь-якого тендеру взагалі, або з фіктивним тендером, де бере участь лише один учасник. У такий спосіб лише минулого року бланки з голограмами подорожчали на 25% - саме через підвищення ціни голограм, які нині коштують від 2 до 37 гривень. А їхня собівартість коливається від 10 до 20 копійок.

17 березня МВС оголосило конкурс на закупівлю 20 видів бланків документів суворої звітності – загалом близько 10 млн. штук. Конкурсна заявка ЄДАПС склала 110 млн.грн.

Водночас ДП «Укрелекон» разом із ДП «Київська офсетна фабрика» подали заявку, за якою бралися виконати ту саму роботу за 11 млн.грн. Тоб-то, вдесятеро дешевше!

Аби бодай якось відкараскатися від пропозиції держпідприємства, «Укрелекону» відмовили – на підставі того, що його немає в реєстрі виготовлення голографічних захисних елементів. А не було його там тому, що Міністерство фінансів та Мінекономіки штучно затягнули таку реєстрацію.

Приватизація паспортної служби

Але найгірше не втрата державних мільйонів, втрата контролю над паспортами України. Раніше за процедурою поліграфкомбінат «Україна» передавав до МВС бланки паспортів, які заповнювали вже працівники МВС. Нині на комбінаті «Україна» створено підрозділ ЄДАПСу, куди комбінат передає бланки паспортів без сторінки, де власне мають міститися персональні дані. До цього ж підрозділу надходять сторінки з даними, виготовлені на полікарбонаті. Ці сторінки виготовляються на ТОВ «Знак», що належить ЄДАПСу. Усі заходи безпеки знаходяться під повним контролем консорціуму. Фактично держава усунулася від процедури виготовлення й персоналізації паспортів своїх громадян. За такої схеми ЄДАПС здатен видавати будь-які паспорти на будь-яке ім.’я. Й жоден паспортний контроль не виявить підробки, оскільки паспорт буде відповідати всім критеріям захисту. Так ЄДАПС фактично приватизував часточку держави Україна. Й без сприяння керівництва МВС цього не могло відбутися.

Окрім того, монополія розбещує. Й нині ЄДАПС вже починає впливати на політику не лише МВС, а й на ситуацію у країні. Це за його ініціативи було організовано й проведено кілька акцій зі створення штучного дефіциту бланків водійських посвідчень, закордонних й внутрішніх паспортів. Поставлена мета була досягнута: ЄДАПС скомпрометував свого єдиного реального конкурента – ДП «Ресурси-Документ», а також домігся поступового підпорядкування собі всієї паспортної системи України.

Акцизна монополія

Для досягнення ЄДАПСом монопольного становища на ринку марок акцизного збору для алкогольних напоїв і тютюнових виробів, урядові чиновники зробили кілька влучних кроків. Начебто з метою посилення рівню захисту акцизних марок 21 травня 2008 року Уряд своєю постановою №486 затвердив нові зразки таких марок, при цьому всі інтелектуальні права на такі елементи були визнані за ЄДАПСом. Операція була проведена блискавично: жоден інший виробник голографічних захисних елементів навіть не отримав можливості не лише представити власні пропозиції, а й навіть взяти участь в обговоренні проекту цієї постанови. Результат: ціни на акцизні марки нового зразку зросли майже втричі. Якщо раніше марка для алкоголю коштувала 3,7 копійок, для 2,2 – для тютюну, то відтепер – 10,3 та 5,5 відповідно. З урахуванням того, що вимоги до поліграфічної частини суттєво не змінилися, подорожчання відбулося виключно за рахунок голограми.

Нескладний прорахунок говорить, що лише за рахунок однієї цієї оборудки прибуток ЄДАПСу зріс на 300 млн.грн. й сягнув понад 500.млн.грн. – лише на акцизних марках.

Що цікаво: попри демонстрацію намагання підвищити рівень захисту акцизних марок від підробок, це аж ніяк не вплинуло на рівель акцизної контрабанди.

У вересні цього року спільними зусиллями Служби зовнішньої розвідки України та стамбульської поліції в турецькому місті Терція біло викрито підпільну типографію. Вона виготовляла фальшиві акцизні марки України. Було вилучено 16 млн. марок. Вони виявилися абсолютно ідентичними тим, що випускає СП «Голографія», яке входить до консорціуму ЄДАПС.

Під час допитів, підпільні турецькі поліграфісти заявили, що отримали захисні голографічні елементи, які встановлювались на марки, з підприємства у Бортничах, що під Києвом, яке належить СП «Голографія».

Таким чином держава абсолютно втратила контроль над виготовленням акцизних марок й можливість протидіяти виготовленню та завезенню фальсифікату. Передусім це стало можливим через монопольне становище приватних структур, що входять до ЄДАПСу, та унеможливлення конкурувати із ними іншим виробникам, передусім – з державного сектору.

Виборчий процес – у приватні руки ЄДАПСу  та лапи ФСБ

Експерти констатують загрозу встановлення непрямого контролю за створенням та функціонуванням Державного реєстру виборців України з боку ЄДАПСу. А це – прямий шлях до фальсифікацій виборів.

2008 року між ЦВК та ЄДАПСом було укладено низку угод щодо створення автоматизованої інформаційно-комунікаційної системи АІТС «Державний реєстр виборців України». Зокрема, планується використовувати певні технічні рішення, просто вкрадені з аналогічних проектів в Росії. Існує єдина відмінність: у росіян подібні програми перебувають під контролем ФСБ. В нас вони залишаться під контролем ЄДАПСу. Є підстави для припущення, що подібний проект здійснюється з метою встановлення контролю над виборчим процесом з боку ФСБ. У такий спосіб існує пряма загроза того, що через приватну структуру іноземна спецслужба отримає контроль над виборчим процесом в Україні.

… І трохи новітніх технологій

Один з головних лобістів ЄДАПСу нардеп Грицак не втомлюється заявляти, що цей концерн просуває на українському ринку нові ідеї та високі технології. Зміст його слів найнаочніше проглядає у діяльності консорціуму щодо «захисту» українського ринку стосовно товарів, виготовлених за кордоном за новітніми технологіями.  

Йдеться про мобільні термінали, які мають містити голографічний захист. Кабмін, своїм давнім розпорядженням від 23 серпня 2005 року №367-р вніс термінали до переліку товарів, які повинні мати такий захист. Проте імпортери довго опиралися й блокували виконання такого розпорядження. В результаті правила за цим розпорядженням КМУ набрали чинності лише у червні цього року. В результаті кількість мобільних телефонів, ввезених «по-білому» зросла втричі. У такий спосіб різко скоротилися втрати бюджету від нелегального ввезення мобільних телефонів, які минулого року склали близько 1,4 млрд. грн.

Найдивніше те, що невдовзі після запровадження «голографічного контролю», 27 травня цього Держкомпідприємництво ухвалило рішення №46 та 47, за яким скасовуються вимоги щодо голографічного маркування мобільних терміналів, що ввозяться в Україну.

Грицак та інші

За ЄДАПСом стоять впливові чиновники та політики. Гловний лобіст інтересів консорціуму – Василь Грицак, народний депутат, генерал-лейтенант міліції, у 2001-2005 роках – начальник Главку матеріально-технічного забезпечення МВС.

Грицак не гребує спаплюженням ділової репутації фірм-конкурентів ЄДАПСу. Через свої зв»язки та з використанням депутатського статусу, Грицак залучає до цієї ганебної справи високо посадовців з МВС, СБУ, ДПА, Головку, Генпрокуратури.

Ледве влітку 2006 року ДП «Укрелекон» отримав всі необхідні ліцензії, що дозволяло б йому конкурувати з ЄДАПСом, Грицак розіслав свої звернення до найвищих посадовців та контролюючих структур, намагаючись припинити діяльність цієї фірми. Й він практично досяг мети. Після його інформаційної атаки засновники «Укрелекону» - Мінфін, Мінекономіки та ДПА, які є співзасновниками ДП, вимушені були розглядати питання щодо доцільності існування підприємства. За активного лобіювання Грицака парламентом було затверджено Положення про закордонний паспорт, за яким ЄДАПСу було делеговано одноосібне право на виготовлення паспортів нового зразку.

Не маючи власного виробництва ЄДАПС звернувся до посередників з друкування бланків суворої звітності, що автоматично призвело до їх невиправданого подорожчання. Аби ніхто не зміг порушити монопольне становище ЄДАПСу, Грицак фактично провів рейдерське захоплення ДП Мінфіну «Поліграф комбінат Україна», пролобіювавши призначення на керівні посади в комбінаті співробітників «СП Голографія», а на посаду директора – також підконтрольну собі людину.

Завдяки діям лобістів ЄДАПСу, було скасовано маркування мобільних апаратів голографічними наклейками, за що так боровся ЄДАПС. Це сталося зусиллями колишнього голови Нацкомісії з питань регулювання зв»язку Звєрєва та Голови Держкомпідприємництва Ващенка. Й навіть всупереч запереченням Мін’юсту Кабмін не заперечив такому рішенню.

Високі технології та брудний кримінал

Хазяї ЄДАПСу давно зрозуміли, що вони можуть робити у цій країні що заманеться й їм за це нічого не буде.

    * Власник консорціуму Юрій Сидоренко та його спільники засуджений швейцарським судом до 18 місяців ув»язнення за розкрадання 1994 року 19.925.469 доларів концерну «Украгротехсервіс». ·        Лягла під сукно кримінальна справа за фактом зловживання службовим становищем службовими особами МВС при реалізації Держпрограми зі створення Єдиної державної автоматизованої паспортної системи.
    * Досі не завершена справа, порушена 2005 року проти президента ЄДАПС Обиденка – щодо перевищення службових повноважень, що завдало істотнох шкоди державним інтересам.
    * Загальмовано справу, порушену того ж 2005 року за фактом зловживання службовим становищем на користь ЄДАПС службовими особами Мінпраці, Фонду соцстраху та Міністерства охорони здоров»я.
    * Заглохла ще одна справа трирічної давнини стосовно перевищення службових повноважень колишніми керівниками ДП «Поліграфічний комбінат «Україна». Вони спромоглися випусками продукцію для МВС, не провівши замовлення через тендерну процедуру. Це спричинило державі шкоди у 232 млн. грн. через завищені ціни на поставлену продукцію.
    * Нарешті, вмерла справа, порушена у цьому ж контексті за фактом незаконного збирання, зберігання та використання конфіденційної інформації.

З незрозумілих причин, справи, ініційовані Генпрокуратурою, надалі були закриті прокуратурою Києва.

Щоправда, деякі кримінальні справи не закриті. Зокрема, стосовно вбивства на замовлення. За цією справою власник ЄДАПс Сидоренко оголошений у міжнародний розшук. Через загрозу арешту він змушений перебратися з улюбленої Швейцарії до Об»єднаних арабських еміратів. Але й звідти він вправно керує підприємствами Консорціуму та розподіляє хабарі поміж наділеними владою лобістами інтересів свого бізнесу.

Все вищенаведене не становить великої таємниці. Зокрема, про те, що ЄДАПС тотально контрольований людиною, що перебуває в міжнародному розшуку за підозрою у вбивстві, відає й міністр внутрішніх справ Луценко. Він особисто інформував щодо прем»єра Тимошенко – у відповідь на запит нардепа Олексеюка. Однак, нині МВС під головуванням Луценка активно розвиває обсяги співробітництва з підприємствами ЄДАПСу. А це означає одне: що пани Сидоренко, Грицак та їхня команда можуть й надалі спати спокійно й безкарно викачувати з бюджету України мільйони та мільярди гривень.

По материалам  ТЕМА
Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ