СКАЗАНО

2016.12.12

Какая цель у доморощенных конкурентов Путина?

Выступая в Польше, президент Петр Порошенко солгал о том, что в АТО воюют 63% русскоязычных. Согласно исследованиям авторитетных социологов ситуация прямо противоположная. 60% участников АТО разговаривают дома по-украински или преимущественно по-украински...


Виступаючи у Польщі, президент Петро Порошенко знову сказав, що в АТО воюють 63% російськомовних.

Насправді, згідно з ґрунтовним дослідженням Центру Разумкова (вибірка 10 тисяч, похибка 1%), "українською та переважно українською вдома розмовляють 60% учасників АТО та 46% не причетних до АТО, російською – відповідно, 14% та 27%, обома мовами – по 25%".

А ставлення до української мови як до рідної й поготів домінує серед причетних до АТО. "Українська мова є рідною для 73% учасників АТО, їх рідних і близьких. Російська – для 6%, обидві мови – для 19%. Серед непричетних до АТО українську мову вважають рідною 55%, російську – 19%, обидві мови – 23%".

Також експерти Центру Разумкова зазначають, що "чинник використання української мови поєднується з вищим рівнем загальнонаціональної ідентичності, патріотизму, підтримки її незалежності та готовності до захисту своєї країни, необхідністю пишатися її досягненнями та оцінкою таких досягнень, ціннісного ставлення до державних символів. Україномовні респонденти більшою мірою є прихильниками демократії, їх більшість поділяє цілі та цінності Майдану".

Дуже раджу прочитати це дослідження усім і кожному. Адже байка про "російськомовну більшість в АТО" надзвичайно шкодить об'єднанню України, ображає україномовну більшість, формує в декого зневажливе ставлення до української мови та ідентичности.

Нас звинувачує купка тожєпатріотів-українофобів, які будь-що хочуть бути вищою кастою. Визнання важливости української мови в Україні для них є особистою катастрофою, і вони всіляко намагаються її відвернути, використовуючи найпідліші методи. От і нині всі тожєпатріоти понашкрябували бложєкі про те, як ми "своей мовой" вкотре образили російськомовних та розділили країну "на сорти". Лемент "война – из-за вашей мовы" трансформувався в не менш цинічне "не порушуйте мовного питання – бо війна". До цього обов’язково додається ритуальна мантра, що вони – за українську мову, що її треба підтримувати й що вона, авжеж, запанує в Україні колись. Але потім. Колись, мовляв, буде українська мова. Але не раніше, ніж "соізволят" ті, кому ви маєте бути вдячні за все. Не смійте вимагати чи просити! Смиріться й замовкніть!

Ця жменька самозакоханих тожєпатріотів-українофобів чомусь виступає від усіх російськомовних, навіть не питаючи їх, так само як Путін "захищає" російськомовних, не питаючи їх. Чомусь не вата, не одверті рашисти, а саме вони щоразу найголосніше репетують про "ущємлєнія", коли українці намагаються захистити свої мовні права. Вони підло використовують російськомовних громадян України, використовують штучний мовний поділ українців, який виник внаслідок росифікації. Але поділ – це лише метод. Мета доморослих конкурентів Путіна – і далі панувати й накидати свою мову та культурні коди країні, яку вони окупували раніше.

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ