ПРОЧИТАНО

2018.03.01

"Справа про шкіряне крісло" як зухвала провокація

Своїми недолугими діями керівництво області компрометує саме Главу Держави.

Picture

Майже місяць тому Миколаївську область сколихнув скандал, пише Багнет. За задумом тих, хто його спланував та безуспішно розгортає, ситуація мала би виглядати наступним чином: на хабарі ловлять голову Кривоозерської райдержадміністрації Олексія Мірошниченка; саджають його за грати; він пише заяву про звільнення за власним бажанням; його "визволяють" з-за грат "щиросердний" губернатор та правоохоронці; результат –догори доповідають про успішне розкриття "чергової корупційної справи". Вітання, нагороди, подяки! А головне – відведення уваги громадськості і керівництва країни від низки реальних правопорушень та корупційних дій, що пов’язуються із нинішнім керівництвом Миколаївської області.

Все сталося не так, як гадалося. Сценарний хід резонансної справи зруйнували сам головний фігурант Олексій Мірошниченко, недолугість звинувачень, висунутих проти нього та суцільне порушення норм кримінально-процесуального провадження з боку замовників та виконавців справи.

Отже, трохи хронології. 6 лютого в робочому кабінеті голови Кривоозерської райдержадміністрації О.Мірошниченка був проведений незаконний обшук без постанови суду та без присутності адвоката. Згодом також без участі адвоката Олексія Мірошниченка було затримано; в порушення прав, гарантованих Конституцією та КПК України йому не повідомили у вчиненні якого кримінального правопорушення його підозрюють; не були роз’яснені його права, як підозрюваного; протокол затримання складено не уповноваженою на те особою; під час затримання порушено право негайно повідомити родичів. Згодом порушень ставало більше, а скарги "підозрюваного" та його адвокатів залишалися без задоволення.

В якому ж такому величезному злочині звинувачують Мірошниченка? З дій правоохоронців виходить, – щонайменше в усіх смертельних гріхах проти людства. Насправді, кримінальне провадження відкрито за  "прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди". Начебто голова райдержадміністрації чи то вимагав, чи отримав від третіх осіб шкіряне крісло. За те, аби дозволити їм орендувати безгосподарне приміщення, що на балансі у відділі освіти району. Насправді так звана "справа про шкіряне крісло" виглядає виключно як провокація. Ніяких доказів винуватості Мірошниченка не виявлено. Затримано його безпідставно, адже ані при ньому, ані в кабінеті не було знайдено жодних речей чи предметів, які би вказували на скоєння злочину. "Ніяких пропозицій неправомірної вигоди від третьої особи я не отримував, - зазначає Олексій Мірошниченко в протоколі допиту. – Навпаки ця особа провокувала мене здійснити злочин, що проявлялося в постійному та нав’язливому намаганні зустрітися зі мною та вирішувати якісь питання. Я категорично відмовляв". Також Мірошниченко наголошує, що відносно нього вчинено низку протиправних дій з боку правоохоронців, всі заяви підтверджуються протоколами затримання, обшуку, допиту.

Водночас здійснювався постійний психологічний пресинг. Мірошниченку "дохідливо" поясняли, – "напишеш заяву про звільнення, все припиниться". Поясняли високопосадовці з Миколаївської облдержадміністрації.

Частково відповіді на запитання, хто і чому здійснив "замовлення" на Мірошниченка стають зрозумілими під час проведення прес-конференції силовиків Миколаївщини та голови Миколаївської облдержадміністрації Олексія Савченка. На ній кожен з учасників заходу говорив відверту неправду. Так, начальник головного управління Національної поліції в Миколаївській області Юрій Мороз зазначив, що його підлеглі діяли в межах діючого законодавства. І це в той час, коли Олексія Мірошниченка, хворого на бронхіальну астму середнього ступеня та гіпертонію, протягом трьох тримали в умовах несумісних зі станом його здоров’я. Наслідком таких знущань стали прояви задухи, спазми, кашель. Прохання затриманого перевести його до лікарняної спецпалати не взяті до уваги.   

Невже про це не знав головний поліцмейстер Юрій Мороз? Не знав про те, що Олексій Мірошниченко звернувся із скаргою на нестерпні умови перебування в слідчому ізоляторі Врадіївського відділу поліції? Не знав про скаргу обласний прокурор Тарас Дунас? Досить дивно. Адже скарга з офіційним супроводжувальним листом долучена до матеріалів справи, написана Мірошниченком 7 лютого цього року о 04-24 та направлена на ім’я пана прокурора. Також Олексій Володимирович 11 лютого звернувся до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської, в листі він детально виклав обставини справи, зазначивши на факти неправомірних дій відносно нього. "Я попросив відновити мої права, які були порушені правоохоронними органами Миколаївської області, – зазначив Мірошниченко, – та взяти на контроль розгляд кримінальних правопорушень відносно мене та за фактом провокації хабара та катувань (справа була порушена за моїм позовом)".

І ще декілька нісенітниць прозвучало на сумнозвісній прес-конференції. Зокрема, голова Миколаївської облдержадміністрації Олексій Савченко у черговий раз довів свій "високий професійний рівень", переплутавши місцеві органи виконавчої влади, до яких відносяться обласні та районні державні адміністрації, з органами місцевого самоврядування.А ще "хазяїн" області безпідставно заявив, що Мірошниченко відсторонений від займаної посади. Натомість Олексій Володимирович офіційно працює, а прокуратура в судовому засіданні, що відбулося 12 лютого,на відстороненні його від посади навіть не наполягала. Взагалі то саме на цьому суді сторона звинувачення зазнала фіаско. Адже суд не задовольнив вимогу прокуратури щодо обрання запобіжного заходу у вигляді арешту з правом внесення залогу в розмірі 100 тисяч гривень. Олексієві Мірошниченку лише винесено ухвалу про домашній арешт з 22-00 до 5-30 без носіння засобів електронного контролю. В трудовій діяльності суд його не обмежив.

Отже, "пазл", який намагалися скласти правоохоронці з місцевими органами влади аж ніяк не складається. Та й навіщо? Можна діяти старими способами і методами, – "зшити білими нитками" неіснуючу справу. Коли всі намагання влади відсторонити Олексія Мірошниченка з посади, змусити його написати заяву про звільнення виявилися невдалими, облдержадміністрація вдалася до чергового кроку. 19 лютого до Кривоозерської райдержадміністрації направили комісію на чолі з одіозним екс-регіоналом та майстром фальсифікацій Юрієм Гранатуровим, який після нищівного програшу виборів міського голови неочікувано був призначений керівником апарату Миколаївської облдержадміністрації. Завдання поставлено єдине – будь-яким шляхом здобути хоч мізерні факти порушень з боку керівництва райдержадміністрації. Ні нехтувати нічим, – ані описками чи друкарськими помилками, ані іншими дріб’язковими порушеннями, які завжди можна знайти, маючи велике на то бажання.

А велике бажання усунути з посади Мірошниченка точно є, що доводять нові факти, які з’являються щодня. Тобто ця зухвала провокація, яка у журналістському середовищі Миколаївщини отримала назву "справа про крісло", дійсно стосується "крісла", тільки не офісного, від якого відмовився непокірний голова райдержадміністрації, а посади, яку він займає. Вірогідно, посада голови Кривоозерської РДА вже обіцяна, продана або віддана. В угоду матеріальним чи політичним інтересам певних осіб. І залишається лише здогадуватися, – хто і що стоїть за скандалом.

Миколаївського політика та відомого науковця-економіста, який був активним учасником Помаранчевої революції та Євромайдану, підтримують обурені відвертою провокацією журналісти, правозахисники та місцева громадськість, які вважають, що ця провокація направлена також проти президента України, який "під гарячу руку" міг би підписати Указ про звільнення. Адже своїми недолугими діями керівництво області компрометує саме Главу Держави.

Чи вдасться організаторам провокації переконати президента звільнити керівника райдержадміністрації, якому він нещодавно дякував за роботу і тиснув руку на очах членів миколаївської делегації і журналістів під час Ради регіонального розвитку, що проходив у Києві в жовтні? Втім є сподівання, що він не зробить цього до остаточного розслідування справи та з’ясування – "хто ж насправді винен?"

Саме на цьому акцентував увагу у своєму зверненні до президента України Петра Порошенка відомий український дисидент і правозахисник, голова ВО Українська Гельсінська Спілка Олесь Шевченко, який пропонує гаранту Конституції не звільняти Олексія Мірошниченка з займаної посади в угоду організаторам і замовникам провокації до проведення всебічного розслідування обставин справи, висловлюючи своє переконання в тому, що воно доведе цілковиту невинуватість відомого українського науковця-економіста та патріота.

 

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ