ТОЛЬКО ЧТО

2018.11.16

Ольга Богомолець: уряд послідовно знищує галузь, що запобігає епідеміям

Picture

Галузь боротьби з епідеміями в Україні послідовно знищується Кабінетом міністрів. Про це повідомила народний депутат та голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

«Галузь боротьби з епідеміями в Україні послідовно знищується урядом. В країні майже не залишилося лікарів санітарно-протиепідемічної групи, які запобігають епідеміям, відповідають за проведення протиепідемічних профілактичних заходів та ведуть боротьбу зі спалахами небезпечних хвороб», – розповіла парламентар.

За її словами, якщо у 2010 році в Україні нараховувалося 8356 медиків, відповідальних за протиепідемічну роботу, то сьогодні їх залишилося 1506. Тобто так звані реформи уряду – це скорочення медичних працівників у 5,5 раза.

«І все це – на тлі давно знищеного владою вітчизняного виробництва вакцин, ліквідації державних органів, що відповідають за санітарно-епідеміологічний контроль, та катастрофічного недофінансування галузі. Тож не дивно, що Україна впевнено посідає перше місце в Європі із захворюваності на кір, туберкульоз, промисловий ботулізм та інші небезпечні хвороби, і ситуація дедалі погіршується», – зазначила народний депутат.

Вона попередила, що на черзі – знищення державних галузей стоматології, педіатрії та психіатрії. Так, кількість педіатрів в Україні за останні кілька років скоротилася на 27%, кількість психіатрів та психіатрів-наркологів – на 25%.

«Державну медицину цілеспрямовано знищують, щоб залишити людей в безвихідному становищі та змусити їх йти до платних клінік. При цьому уряд категорично не хоче впроваджувати систему загальнообов’язкового державного медичного страхування, яка могла б полегшити фінансовий тягар пацієнтів», – обурилася голова Комітету.

На її думку, тільки впровадження страхової медицини в Україні врятує медичну галузь від повного занепаду.

«У разі впровадження моделі, яку пропоную я, всі витрати людей на дороге обстеження та операції покривала б страховка, а лікарі отримували б гідну оплату своєї праці. Але всі відповідні законопроекти цілеспрямовано блокуються в уряді та парламенті. Боляче спостерігати, як на наших очах купкою невігласів руйнується те, що важкою працею створювалося багатьма поколіннями людей. В уряді вважають, що скорочення лікарів та недофінансування медицини – це реформа, яка поліпшить стан здоров’я населення. Шансів для нації вижити в таких умовах – нуль. Тому потрібно боротися за виживання та негайно змінювати політичні еліти», – констатувала народний депутат.

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ