ТОЛЬКО ЧТО

2019.05.22

Крок до сепаратизму: у законопроекті Зеленського пропонувалося створити окремі округи для нацменшин

Законопроект відкинув голосування за відкритими списками...

Верховна Рада таки і не внесла до порядку денного законопроект президента України щодо зміни виборчого законодавства, який передбачає запровадження пропорційної виборчої системи і зниження прохідного бар'єру до 3%. За внесення цього законопроекту проголосували лише 92 нардепи.

За внесення до порядку денного сесії законопроекту президента щодо публічних закупівель під час виборчого процесу проголосували лише 127 нардепів. Тому спікер Ради Андрій Парубій заявив, що він змушений закрити засідання парламенту, оскільки всі питання вичерпані. А саме для голосування за першу ініціативу президента 22 травня були скликані народні депутати.

Заступник глави адміністрації президента Руслан Рябошапка вже заявив, що позачергові вибори до Верховної Ради відбудуться за старим законодавством, тобто за змішаною виборчою системою.

Отже, головними завданнями проекту закону(№10319) "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів України", згідно з пояснювальною запискою голови АПУ Андрія Богдана, повідомляє Прямий, були визначені наступні:

- встановити вибори народних депутатів України за пропорційною виборчою системою з голосуванням за виборчі списки кандидатів у народні депутати України від партій у загальнодержавному виборчому окрузі;

- передбачити, що право на участь у розподілі депутатських мандатів мають всі партії, які одержали на свою підтримку не менше 3% голосів виборців;

- уточнити деякі проблемні положення чинного Закону України "Про вибори народних депутатів України" відповідно до пропозицій Центральної виборчої комісії, зокрема в частині більш чіткого визначення поняття "проживання в Україні", підстав і порядку утворення спеціальних виборчих дільниць, процедури оприлюднення окремих рішень щодо підготовки та проведення виборів народних депутатів України.

Списки хотіли зробити закритими

З пояснень до проекту закону нам відомо, що у Зеленського дуже переймаються тим, що український виборець не зможе зрозуміти нової системи виборів за відкритими списками, а окрім того, не вистачить часу, щоб "перекроїти" виборче законодавство під дострокові вибори 21 липня.

"Погоджуючись із необхідністю впровадження на виборах народних депутатів України пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками, до переходу на яку закликали громадські активісти та експерти, а також фракції більшості у Верховній Раді України поточного скликання, варто відзначити, що дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та 60-денний строк для обрання нового складу парламенту не залишає шансів на впровадження цієї системи на позачергових виборах народних депутатів України. Впровадження відкритих списків потребує кардинальних змін у системі адміністрування виборів, зміни форми і змісту виборчих бюлетенів, роз’яснювальної роботи серед виборців щодо особливостей системи, прийняття Центральною виборчою комісією більш ніж 60 постанов, спрямованих на впровадження зазначеної системи, належної підготовки партій та кандидатів до проведення виборів за цією системою. Саме тому застосувати пропорційну систему з відкритими списками на позачергових виборах народних депутатів України, які мають відбутися упродовж 60-денного строку з дня опублікування Указу Президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України, практично неможливо", - сказано у пояснювальній записці.

"Саме тому ці вибори мають проводитись за однією з виборчих систем, які застосовувались на виборах в Україні раніше і які є зрозумілими для виборців та тих, хто безпосередньо організовуватиме швидкоплинний виборчий процес. Такою виборчою системою є пропорційна виборча система із закритими партійними списками. Її поєднання з невисоким виборчим бар’єром дасть змогу забезпечити оновлення політичних еліт, врахувати регіональні інтереси при формуванні державної політики, появу в парламенті нових партій, підвищення відповідальності партій за власні рішення та діяльність Уряду, сформованого представленими в парламенті партіями. Пропорційна система із закритими загальнонаціональними списками також дасть змогу структуризувати та інституціоналізувати партійну систему, що створить належний грунт для подальших змін, у тому числі й у напрямі активізації внутрішньопартійної конкуренції, яку надалі стимулюватиме пропорційна система з відкритими партійними списками. Впровадження цієї системи для наступних виборів, які проводитимуться після позачергових виборів народних депутатів України цього року, – завдання Верховної Ради України поточного скликання, яке має бути виконане до завершення строку повноважень парламенту", - йдеться у поясненні до проекту.

Прохідний бал - занизити: шанс для невідомих

"Вибори депутатів здійснюються на засадах пропорційної системи з обранням депутатів у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі (далі – загальнодержавний округ) за виборчими списками кандидатів у депутати політичних партій", - говориться у проекті закону.

Окрім того зазначається: "У розподілі мандатів депутатів беруть участь партії, виборчі списки яких за підсумками голосування на виборах депутатів набрали не менше трьох відсотків голосів виборців, що взяли участь у голосуванні".

У пояснювальній записці до проекту говориться про те, що "високий виборчий бар’єр, який застосовується за пропорційною складовою чинної виборчої системи і становить 5%, перешкоджає оновленню політичних еліт та появі нових облич у парламенті".

Хто давно за кордоном 

Серед цікавих доповнень, які пропонуються до змін закону про вибори, є розширення можливостей для тих, хто перебуває, а власне живе і повертається в Україну для "відмітки", за кордоном. Зокрема, пропонується пункт 1 частини другої статті 9 доповнити двома абзацами такого змісту: "Проживанням на території в межах державного кордону України вважається проживання особи на території України, якщо її разовий виїзд за кордон у приватних справах не перевищував 90 днів, а в сумі за рік - 180 днів. Не є порушенням вимоги про проживання на території в межах державного кордону України виїзд особи за кордон у службове відрядження, на навчання, у відпустку, на лікування.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону, за запитом Центральної виборчої комісії надає не пізніш як на другий день з дня отримання відповідного запиту інформацію про перетинання громадянином України державного кордону України (виїзду з України/в’їзду в Україну із зазначенням кількості днів відсутності на території України в сумі за кожен рік протягом останніх п’яти років перед днем виборів) за формою, затвердженою Центральною виборчою комісією за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону", - йдеться у проекті закону Зеленського.

Голосування нацменшин

Згідно із задумом президента України, формування округів має відбуватися за принципом: території, на яких компактно проживають окремі національні меншини та які межують між собою, повинні входити до одного виборчого округу. Говориться про необхідність утворення ті ліквідації постійних виборчих дільниць або зміни їх меж.

Так, згідно з проектом закону Зеленського, територіальні округи по можливості повинні відповідати таким вимогам:

1) територіальні округи утворюються в межах Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя з приблизно рівною кількістю виборців у кожному окрузі. Орієнтовна середня кількість виборців в територіальних округах визначається Центральною виборчою комісією виходячи з відомостей Державного реєстру виборців. Відхилення кількості виборців в територіальному окрузі не може перевищувати дванадцяти відсотків орієнтовної середньої кількості виборців в територіальних округах;

2) територіальний округ визначається територією, в межах якої знаходяться виборчі дільниці, що входять до його складу. Центром територіального округу є адміністративно-територіальна одиниця за місцезнаходженням окружної виборчої комісії;

3) межі територіальних округів визначаються з урахуванням меж адміністративно-територіальних одиниць, інтересів членів територіальних громад та проживання на відповідній території національних меншин.

"Адміністративно-територіальні одиниці, на території яких компактно проживають окремі національні меншини та які межують між собою, повинні входити до одного виборчого округу. У разі якщо в суміжних адміністративно-територіальних одиницях кількість виборців, які належать до національної меншини, є більшою, ніж необхідно для формування одного виборчого округу, округи формуються таким чином, щоб в одному з них виборці, які належать до національної меншини, становили більшість від кількості виборців у виборчому окрузі. Відомості щодо компактності проживання національних меншин на відповідній території надаються Центральній виборчій комісії центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міжнаціональних відносин та захисту прав національних меншин України", - йдеться у проекті закону Зеленського.

Окрім того, у разі необхідності утворення нових (ліквідації) постійних виборчих дільниць або зміни меж існуючих виборчих дільниць в межах територіального округу Центральна виборча комісія приймає відповідне рішення про зміну меж суміжних територіальних округів та їх центрів.

Голоси переселенців та осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях

На думку Андрія Богдана, ухвалення закону президента мало б забезпечити належну реалізацію права голосу на виборах внутрішньо переміщеними особами, трудовими мігрантами та громадянами України, які постійно проживають за межами України, – "вони матимуть на виборах ту ж кількість голосів, яку мають інші категорії громадян".

Однак, в проекті закону немає ні слова про дійсно необхідні законодавчі зміни стосовно права виборців, які проживають на тимчасово окупованих територіях - Донбасу та Криму. Бажаючі проголосувати українці, які проживають на цих територіях, вочевидь і надалі самостійно вирішуватимуть це питання. Адже нова влада не внесла поки відповідної ініціативи, щоб поліпшити умови для реалізації їх права голосу.

Дільниці для таких українців не можуть бути відкриті на окупованих територіях, їх відкривають в інших місцях. Для реалізації права голосу для виборців-переселенців, які не зареєстровані за місцем проживання, не мають виборчої адреси, потрібно не пізніше як за п’ять днів до виборів звернутися до органів ведення реєстру виборців за місцем, де вони проживають. Це і буде тією підставою для включення їх у списки виборців на тій дільниці, яку вони вкажуть. Це стосується усіх людей, які у день виборів не будуть за своєю постійною виборчою адресою.

Так, підрахувати кількість кримчан та жителів самопроголошених "ДНР" та "ЛНР", які голосували на виборах президента України, неможливо. Можна говорити про їх переміщення лише з даних Державної прикордонної служби України, яка звітує про стан на контрольно-пропускних пунктах. Єдине що нині можна констатувати, що ті, хто вирішив взяти участь у голосуванні, мусили докласти чимало зусиль, щоб реалізувати це своє право.

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ