ТОЛЬКО ЧТО

2020.05.27

Українські музейники розцінили дії ДБР як насильство на межі актів вандалізму

Picture

В Українському національному комітеті Міжнародної ради музеїв (ІСОМ) відреаґували на штурм Музею Івана Гончара в Києві та засудили дії співробітників ДБР. Про це йдеться у повідомленні ІСОМ на сторінці у Facebook.

У комітеті також наголосили, що дії представників ДБР вважають неприпустимими, інформує онлайн-газета "ПолітАрена".

«ІКОМ України не вважає можливим давати оцінку змісту кримінального провадження і діям його фіґурантів, це – компетенція правоохоронних органів. Водночас подібні дії працівників ДБР підважують принцип верховенства права та підривають суспільну довіру», – зазначили в ІСОМ.

Там нагадали, що співробітники ДБР застосували силу, аби увійти до виставкового приміщення музею: зламали двері, виштовхнули директора Петра Гончара і заблокували вхід. Що відбувалося всередині музею тоді – невідомо, адже всередину ані працівників музею, ані журналістів чи народних депутатів не пускали. Поліція ж обмежилася спостереженнями та прийняттям заяв від директора музею та инших осіб.

«Музеї є публічним простором, місцем зберігання спільної спадщини і діалогу. Вони очікують від правоохоронних органів захисту і підтримки, а не аґресії і насильства на межі актів вандалізму», – переконані представники комітету.

Як відомо, востаннє правоохоронці вдиралися до приміщення музею силою в січні 2014 році. Ця практика має бути назавжди викорінена, наголосили в ІСОМ та додали: вимагають від керівництва ДБР принести вибачення Петру Гончару і провести службове розслідування інциденту.

Зазначимо, що у Державному бюро розслідувань запевняють, що не застосовували «будь-які заходи фізичного впливу» біля музею Івана Гончара 26 травня.

Як повідомлялось, спецназ Державного бюро розслідувань увірвався у приміщення Музею Івана Гончара, де 26 травня відкрилась експозиція художніх творів із колекції родини Порошенків.

Директор Музею Гончара Петро Іванович Гончар написав заяву в поліцію, оскільки слідчі Державного бюро розслідувань виламали двері.

Також ДБР вручило повістку про виклик на допит Порошенка його дружині.

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ