ТОЛЬКО ЧТО

2020.08.04

НАБУ і САП провалили розслідування по «Роттердам+» – доктор юридичних наук

Picture

«У матеріалах досудового розслідування відсутні взагалі будь-які підтвердження скоєння злочину»

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) за понад 3 роки розслідування справи «Роттердам+» не надали жодних доказів нанесення збитків чи отримання неправомірної винагороди від дії цієї формули.

Про це в ефірі телеканалу 112 Україна заявила доктор юридичних наук Анна Власова.

«Більш ніж 3,5 року НАБУ і САП не надали ніяких доказів, що підтверджують нанесення збитку і отримання неправомірної винагороди або змови», - зазначила вона.

За словами Власової, у матеріалах досудового розслідування, які були представлені адвокатам і суспільству, відсутні взагалі будь-які підтвердження скоєння злочину.

«З огляду на ці факти та докази підтверджується відсутність фактично об’єктивної, суб’єктивної сторони злочину. А отже фактично не може бути складу злочину, який передбачений статтею 364 Кримінального кодексу України», - зазначила Власова.

Вона допускає, що НАБУ та САП, незважаючи на відсутність доказової бази, можуть передати справу до суду і тим самим перекласти відповідальність за провал розслідування на судову систему.

«Справа в тому, що правоохоронці будуть шукати приводи, щоб зупинити слідство, або підуть до суду з тим, щоб перекласти відповідальність на суд, мовляв, ми все зробили, а ви приймайте, будь ласка, рішення. Тому думаю, що це більше така можливість перекласти відповідальність на інших суб’єктів або правоохоронної, або суддівської системи», - додала доктор юридичних наук.

Нагадаємо, формула «Роттердам+» діяла для розрахунку вартості вугілля для встановлення прогнозної вартості електроенергії суто для промислових споживачів у період 2016–2019 років. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам – Роттердам – Антверпен для всього вугілля. Формулу було скасовано 1 липня 2019 року із запровадженням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля й електроенергії для промисловців зросла.

10 липня за сприяння Офісу президента України і за посередництва Міністерства енергетики державна компанія «Центренерго» уклала контракт на купівлю українського вугілля за ціною імпортного паритету, розрахованою за формулою «Роттердам+».

Ціна газу для населення з лютого по липень 2020 року встановлювалася за аналогічною формулою «Амстердам+». Уряд Олексія Гончарука запровадив, а уряд Дениса Шмигаль затвердив у меморандумі з МВФ цей підхід для визначення ціни газу для населення. Він передбачав включення вартості доставки газу з Нідерландів – біржа TTF. З 1 серпня ціни на газ для населення стали нерегульованим, однак принцип імпортного паритету при ціноутворенні продовжив свою дію.

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ