С ФОТО "СКАЗАНО"

2020.10.15

Конопелько Микола: Як покращити якість та доступність медичних послуг

Електронний рецепт позбавить лікаря можливості призначити вам фуфломіцини або непотрібні ліки

Picture

Якість та доступність медичної допомоги - це питання, яке турбує більшість киян. Усім хочеться впевненості, що лікування, яке нам призначене - правильне. Що не призначили зайвого. Що вистачить коштів на купівлю тих чи інших препаратів. Чи є рішення?

Рішення є - цифровізація медичних послуг. Тобто електронні послуги, електронні сервіси, інформаційні системи повинні стати частиною медицини.

Що це дасть громадянам? Поясню на прикладі електронного рецепту. Багато киян вже встигли скористатися цією послугою, і отримують ліки безоплатно або з частковою доплатою за рецептом. Однак електронні рецепти мають стосуватися не лише доступних ліків, але й пільгових та інших препаратів. Це нормально, коли пацієнти купують ліки за рецептом лікаря, а не розгублено розмірковують, що б їм придбати в аптеці.

Лікар виписує вам електронний рецепт згідно до чіткого протоколу лікування, і з ним ви приходите до аптеки. Електронний рецепт позбавить лікаря можливості призначити вам фуфломіцини або непотрібні ліки. Тому замість 7 препаратів в списку ви отримаєте 3, які дійсно вам потрібні, і це знизить вартість вашого візиту в аптеку.

Ще один важливий момент: в рецепті лікар зазначає не назву препарату, а діючу речовину. Тобто, пацієнт в аптеці може обирати виробника, що також впливає на вартість препаратів.

Електронні послуги в медицині здатні знизити вартість медичних послуг, одночасно підвищивши їх якість. Адже вони роблять послуги прозорими - видно хто, що та навіщо призначає.

Що в цьому напрямку може зробити міська влада? 

  • Міська влада повинна збільшити перелік пільгових ліків, щоб зробити медичну допомогу доступною для більшої кількості киян;
  • Міська влада повинна виділити кошти на покращення матеріально-технічного оснащення комунальних закладів охорони здоров'я, щоб киян повально не відправляли на платні дослідження та платне лікування, адже не всім це на кишені;
  • Міська влада має прийняти 5-річну програму оснащення медичних закладів, яка введе цифрову екосистему лікарень. Детальніше про екосистему та її переваги для пацієнта розповім в наступному пості.

А поки зазначу, що вона дозволяє головним лікарям оптимізувати виплати своїм медикам, заохочувати кращих лікарів, що позначається і на пацієнтах.

Так, все це можливо завдяки запровадженню в Києві цифрових послуг, медичних інформаційних систем. Ми зробили це в одній з областей України та в місті-мільйоннику. Зробимо і в Києві!
 

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ