Пресс-релизы

2020.10.15

Країни змушені об’єднатися, лише аби протистояти наслідкам, з якими довелося стикнутися через пандемію коронавірусу

Найбільше від кризи постраждали країни з малим бюджетом. Для того, що стабілізувати їх економіки, ЄС прийняв рішення надати їм допомогу, що не оминуло й Україну.

В першу чергу Європейська комісія вимагає від української влади керування казначейством та держпідприєдствами за певними правилами, закріплення в країні верховенства права повсюдно, а також проведення серйозних судових реформ. Додатково звертається увага і на підтримку конкуренції на газовому ринку та інших сферах, що суттєво покращить діловий клімат. В разі дотримання вимог, передбачено надання кредиту в розмірі 1,2 млрд євро.

Цікава ситуація з бюджетом України наводить на велику кількість запитань, які не мають чітких відповідей: згідно до опублікованої Державною казначейською службою інформації, рівень дефіциту бюджету в на кінець 2020 і протягом 2021 роках становитиме 7,5% та 6% ВВП відповідно, а прогнози передбачають поступове зниження дефіциту. За словами заступника міністра фінансів, консультації з питання формування бюджету тривають.

Відповідно постає проблема того, яким чином раціонально покрити негативні показники бюджету і разом з тим збалансувати в ньому витрати та доходи. Наразі залишається лише очікувати рішень від влади та президента Зеленського щодо питання стабілізації економіки.

Зараз непопулярні рішення президента, зокрема, бажання дозволити приватизацію стратегічних підприємств терплять жорстку критику, адже такого роду діяльність може призвести до монополізації будь-якого ринку. Це питання особливо гостро стосується підприємства «Укрпошта» та монополізації усіх міжнародних перевезень, що ускладнить логістику та нанесе збитки бізнесу.

Така практика притаманна країнам СНД, в то час як західні країни повністю відійшли від неефективних та паразитичних рішень, що позитивно вплинуло на розвиток конкуренції між підприємствами в цілому.

Тому постало логічне питання: якими інтересами керуватиметься уряд? Який саме шлях він обере та чи буде цей шлях вигідний в плані економічного зростання? Зважаючи на неоднозначність думок та рішень, доводиться лише спостерігати за намаганнями влади всидіти на двох стільцях одночасно. До чого приведе гра з ЄС та монополістами можна лише здогадуватися.

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ