О ЧЕМ ГОВОРЯТ

2020.10.20

Алла Шлапак запропонувала простий шлях покращення стану столичної медицини

Picture

Пандемія Covid-19, яка щодня ставить нові сумні антирекорди, не лише вражає здоров’я українців, але й постійно виявляє загальну слабкість нашої системи охорони здоров’я.

Досвідчені та компетентні фахівці ставлять невтішні діагнози цьому сумному суспільному явищу. Серед таких фахівців – Алла Шлапак, кандидат у депутати Київради від ВО «Батьківщина» по Печерському району. Її власний досвід голови постійної комісії Київради з питань охорони здоров’я та соціального захисту та роботи по захисту прав пацієнтів дозволяє їй бачити суть проблеми та давати оцінку недолугим діям нинішньої влади. А також – пропонувати необхідні заходи задля покращення ситуації.  

Серед таких заходів, зокрема, страхування медиків, що борються з пандемією, постійно ризикуючи власним здоров’ям та життям; відкриття гарячої лінії по коронавірусу у Києві та на місцях – задля оперативної допомоги людям у єдиному медичному просторі та інші дієві кроки.  

На переконання пані Шлапак, на сьогодні діагноз у сфері медицини – абсолютна відірваність чиновників і політиків від реальної ситуації. Лікарі та медичний персонал, які працюють на передовій, не захищені та отримують мізерні зарплати. Вони стали заручниками недолугої реформи попереднього очільника МОЗ та непрофесійних дій чинної влади.

Що робити? Фахівець з команди Юлії Тимошенко визначає: «Сьогодні столиця потребує термінового виділення коштів з Фонду боротьби з Covid-19 на доплати медикам, на організацію мобільних лабораторій для безкоштовного тестування, на покращення матеріально-технічної бази лікарень, які лікують Covid-19».

Слід зауважити, що саме представники «Батьківщини» стали ініціаторами запровадження страхування медиків під час виконання професійних обов’язків в Києві.

«Це вкрай необхідна норма! Ми переконані, що столиця має запровадити додатковий муніципальний медичний пакет додаткових послуг для киян за рахунок міського бюджету, - підкреслює Алла Шлапак. – Має бути відновлена програма підготовки медичних кадрів для столичної медицини. Безумовно, вибори – виклики і загрози, і наша партія захистить своїх членів комісій і спостерігачів, але це має бути зроблено за бюджетні кошти», – додала вона.

Цифри, які отримує влада стосовно захворюваності на COVID-19 в Києві, постійно зростають. Всі нагорі знають про те, що Київ перейшов у помаранчеву зону. На засіданні бюджетної комісії Київради (до якої наразі входить пані Шлапак) і за підтримки депутатського корпусу з місцевого бюджету виділено 28,5 млн грн і 12,5 млн грн. Ці кошти,  фактично 40 млн грн, будуть направлені на відкриття додаткових чотирьох лабораторій по скринінгу ПЛР тестів. Також, це дасть можливість з місцевого бюджету у найближчий час закупити 60 тисяч тестів для того, щоб здійснювати відповідне тестування тим, хто цього потребує.

Дев’ятнадцятого жовтня Юлія Тимошенко та парламентська фракція ВО «Батьківщина” зареєстрували проект постанови “Про про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії та нових біологічних загроз».

Цей документ є інструментом, що окреслює чіткі вектори діяльності, які дозволять запобігти поширенню гострої респіраторної хвороби, спричиненої COVID-19, забезпечити санітарне та епідемічне благополуччя, мінімізувати негативні наслідки епідемії у всіх сферах життя українського суспільства та захистити країну від нових біологічних хвороб.

У проекті постанови містяться положення щодо такого:

  • Утворення та розбудова державної регіональної мережі вірусологічних лабораторій із загальною потужністю понад 100 тис. досліджень на добу.
  • Формування за регіональним розподілом необхідної кількості мобільних бригад для забору у пацієнтів біологічного матеріалу за місцем проживання та його транспортування у лабораторію з метою забезпечення ранньої самоізоляції пацієнта з моменту підозри захворювання на коронавірусну хворобу (COVID-19).
  • Створення лабораторних потужностей у системі медичних закладів МВС, Міноборони, Національної академії медичних наук України та МОЗ.
  • Створення умов для ефективного лікування хворих на коронавірусну хворобу (COVID-19) в амбулаторних умовах через відновлення на рівні місцевого самоврядування системи невідкладної медичної допомоги – медичних бригад мінімального складу (водій + лікар загальної практики), забезпечених спеціалізованими медичним автотранспортом, засобами індивідуального захисту, медичними виробами, протоколами лікування.
  • Запровадження заходів, покликаних підвищити ефективність лікування хворих на коронавірусну хворобу (COVID-19) в умовах стаціонарів.
  • Запровадження заходів щодо належного біологічного та соціального захисту медичних працівників, покращення умов та оплати їх праці.
  • Запровадження таких заходів з кадрового забезпечення, як передбачення у поточному та подальших роках державного замовлення на підготовку здобувачів вищої освіти за спеціальністю 229 «Громадське здоров’я» в кількості щонайменше 100 осіб. 
  • Вжиття заходів для відновлення системи протиепідемічного захисту та розбудови мережі інфекційних лікарень. 
  • Передбачення окремої бюджетної програми фінансового забезпечення здійснення заходів боротьби з епідеміями (формування епідеміологічного фонду) в розмірі щонайменше 500 млн. грн.

Впровадження вищезгаданих положень потребує великих зусиль та якісної фахової підготовки. Сьогодні, коли кожні 15 хвилин в країні помирає один хворий з гострим респіраторним синдромом, спричиненим коронавірусом COVID-19, ми зобов’язані діяти рішуче й професійно. 

Єдина надійна команда впевнена, що успішна країна – це, в першу чергу, здорові громадяни. 

Я прошу вас відповідально поставитися до вашого вибору 25 жовтня і віддати перевагу команді професіоналів.

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ