ТОЛЬКО ЧТО

2020.11.24

Байдену радять ввести санкції проти суддів Конституційного суду України

Picture

Американські журналісти вважають, що Джо Байден є одним з найкращих американських друзів України і може допомогти країні на шляху реформ.

Видання The Washington Post пропонує обраному президенту США Джо Байдену «зробити кілька кроків» для посилення президента України Володимира Зеленського. Зокрема, демократу пропонують накласти санкції на суддів Конституційного суду України через їх «дестабілізувальні» для країни рішення. Про це йдеться в редакційному матеріалі газети, інформує Главком.

«Володимир Зеленський – один з перших іноземних лідерів, які привітали обраного президента Джо Байдена, і це не дивно...Президент Трамп несправедливо переслідував українського президента, вимагаючи розпочати нічим невмотивоване розслідування Байдена у 2019 році, одночасно затримавши військову допомогу США», – говориться у матеріалі.

Видання вважає, що Байден був одним з найкращих американських друзів України, відвідав країну п'ять разів за часів свого віцепрезидентства. Також Байден рішуче виступив на боці Києва під час розпалу російської агресії проти України.

Журналісти наголошують, що зараз Зеленський потребує підтримки Вашингтону через скандальне рішення Конституційного суду, яке «обмежує ключові реформи в Україні».

Редакція вважає, що нова адміністрація Байдена мала б зробити кілька кроків «для посилення Зеленського», запровадити санкції проти суддів Конституційного суду, причетних до скасування е-декларування.

У свою чергу, Мін'юст США міг би відновити зусилля щодо розслідування справ про кримінальне переслідування проти ключових українських олігархів, зокрема Дмитра Фірташа та Ігоря Коломойського, які, на думку видання, брали участь у блокуванні реформ та просуванні інтересів РФ в Україні.

«Для Байдена буде вкрай важливо реанімувати політичний союз між Вашингтоном та Києвом, який має потужну двопартійну підтримку в Конгресі, але був майже зруйнований Трампом. Попри те, що його спонукали відновити військову допомогу Україні, Трамп продовжував дотримуватися постулатів російської пропаганди про те, що саме Україна, а не режим Володимира Путіна, втручався у вибори в США у 2016 році. Трамп ніколи не запрошував Зеленського до Вашингтона. Виправлення цього недолугого курсу має бути однією з перших зовнішньополітичних ініціатив Байдена», – підсумували у WP.

Цікаво, що матеріал газети ретвітнув один з ключових зовнішньополітичних радників Байдена Майкл Карпентер.

28 жовтня Конституційний суд України повідомив про скасування е-декларування, після чого НАЗК оголосило про закриття реєстру електронних декларацій. Рішення КС спровокувало конституційну кризу, через скасування е-декларування Євросоюз допустив призупинення безвізу з Україною.

3 листопада ВАКС був змушений закрити першу справу через скандальне рішення КСУ, а саме проти колишнього голови Запорізької ОДА Костянтина Бриля. Також ВАКС закрив справи проти мера Одеси Геннадія Труханова.

30 жовтня президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроект «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства». Зокрема, в ньому він пропонує звільнити суддів Конституційного суду та призначити новий його склад.

Спікер парламенту Дмитро Разумков запропонував механізм повернення е-декларування в його первісному вигляді без перезавантаження КС. Вже після цього Кабмін протягом двох місяців внесе до парламенту пропозиції щодо врегулювання питань, які порушили своїм рішенням судді КС. Профільний комітет Ради підтримав пропозицію Разумкова, а законопроект Зеленського відмовився розглядати, назвавши його неконституційним.

28 серпня КСУ оприлюднив рішення, яким визнав неконституційним указ про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро України. НАБУ назвало це рішення політично вмотивованим.

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ