Пресс-релизы

2021.03.24

Який вулик варто вибрати

Бджільництво є дуже поширеною справою у нашій країні. Для когось це приємне хобі, а для когось – можливість мати гарний додатковий дохід. До останньої категорії відносяться ті, які розводять бджіл, аби мати мед і його похідні, щоб потім продавати їх. Для будь-якого жителя сільської місцевості або садівника власна пасіка може стати чудовим рішенням. Але перш ніж її відкривати, потрібно дуже добре підготуватись, отримати певні знання й навички. Тому початківцям краще не заводити відразу велику пасіку й не розводити багато бджолиних сімей. Варто починати з однієї, потім вона буде розширюватися.

Але будь-яка, навіть дуже маленька пасіка, не може існувати без вулика. Це своєрідний будиночок, де проживатимуть бджоли, накопичуватиметься та звідки збиратиметься мед. Досвідчені бджолярі роблять вулики самостійно, користуючись схемами із інтернету – вони досить зрозумілі та прості у відтворенні. Але початківцям краще не вибирати таке рішення, а придбати готові варіанті. Вже пізніше, коли буде достатньо досвіду, стане зрозуміло, який із них підходить найбільше.

Які є різновиди вуликів

Сучасні пасічники можуть обирати серед великої кількості варіантів. Бджолині будиночки, представлені на сучасному ринку, відрізняються за матеріалами, типами споруд, призначенням, обсягом. Саме відповідний вулик забезпечує нормальну діяльність бджіл. В основному, сучасні вулики поділять на кілька різновидів:

  • Горизонтальні або лежачі. Складаються з одного корпуса, який може розширюватися в обидва боки. Кількість рамок легко міняти, але сама конструкція дуже громіздка й важка, тому обирають її не дуже часто.
  • Вертикальні або стоячі. Мобільні та легкі, дуже поширені варіанти. Їхній обсяг легко можна змінювати за рахунок додавання ярусів зверху.
  • Комбіновані. У них поєднуються усі найкращі якості горизонтальних та вертикальних вуликів. Такі конструкції складаються з кількох секцій, розділених за допомогою перегородки. Вони легко міняють обсяг за потреби.

Для кожного типу будиночків передбачено декілька модифікацій, що теж відрізняються між собою.

За якими критеріями варто обирати вулик

Слід враховувати такі моменти:

  • Місцевість. Якщо у вашому регіоні немає високого медоносного потенціалу, тоді краще обрати однокорпусний варіант. В іншому випадку – двокорпусний або лежак.
  • Зовнішні обставини та клімат. Для регіонів із заморозками найкраще купувати двостінні вулики. Тоді на зимівлю їх можна лишати на вулиці.
  • Пасіка. Якщо вона кочова, краще брати мобільні, компактні моделі.

Обрати найкращий варіант допоможе магазин для пасічників.

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ