ТОЛЬКО ЧТО

2021.06.29

Маємо вберегти наш самодостатній державний герб від Зеленського

Picture

Президент Володимир Зеленський подав на розгляд Верховної Ради законопроєкт про великий Державний герб України та визначив його як невідкладний.

Про це Володимир Зеленський заявив під час виступу на урочистому засіданні Верховної Ради з нагоди Дня Конституції.

"Відповідно до статті 93 Конституції України я вношу на розгляд Верховної Ради проєкт закону "Про великий Державний Герб України" і визначаю його як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою", – повідомив Зеленський.

Зеленський додав, що доповідатиме законопроєкт під час його розгляду на пленарному засіданні ради перший президент України Леонід Кравчук.

25 серпня 2020 року Верховна Рада підтримала в цілому проєкт постанови про оголошення конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба України.
Питання створення проєкту великого герба підіймали у 1991, 1996, 2001 та 2007 році, проте досі його так і не вдалося затвердити. Досі в Україні офіційно використовується лише малий герб.

19 лютого 1992 року Верховна Рада затвердила Державний герб України. Ним став золотий тризуб на синьому щиті. При цьому від початку затвердження тризуб вважався малим гербом України, та, відповідно до 20 статті Конституції, головним елементом великого Державного герба України.

На думку народного депутата Володимира В'ятровича, у "порожній як бубон" промові Зеленського до 25-річного ювілею Конституції не знайшлося місця ні для звіту, як нинішня влада виконує Основний Закон, ні для візії, як, спираючись на цей Основний Закон, Україна має розвиватися в майбутньому.

"Для нинішнього президента верховенство права, Конституція – глибоко чужі й лише заважають йому царювати відповідно до власних забаганок.
Єдина змістовна ініціатива, про яку ми почули у промові Зеленського – законопроєкт про Великий Герб, який президент вирішив внести до парламенту і просить невідкладно розглянути", - відзначив депутат.

"Такі уявлення про пріоритети – ще один штрих до діагнозу нинішній владі, яка живе у паралельній реальності, далекій від справді невідкладних проблем країни.
Більше того – ініціатива Зеленського, по суті, підважує значення Тризуба як символу нашої держави, визнаного в Україні і світі, - зазначив В'ятрович. - Кожен, хто знає історію ухвалення Конституції, розуміє, чому в ній з’явилася згадка про так званий Великий Герб. Лише тому, що комуністи – в той час найбільша фракція Ради – без цієї згадки навідріз відмовлялися голосувати за тризуб. Але нікому, крім комуністів, не спадало на думку всерйоз просувати ідею Великого Герба, адже ми не імперія і не федерація".

Тризуб Володимира Великого – це наш самодостатній герб, символ нашої тяглості від Київської Русі, боротьби за українську державність у часи української революції і впродовж усього ХХ століття.

Спроби псувати досконалість тризуба – одного з найупізнаваніших державних гербів у світі, - домальовуючи до нього додаткові зображення, лише розколюють суспільство й парламент, тобто спричиняють результат прямо протилежний тому, задля якого існують державні символи, вважає політик.

"Ми отримали від предків наш гімн, прапор і герб. І маємо не переписувати, перевертати чи домальовувати їх, а берегти, шанувати і передати наступним поколінням", - переконаний депутат.

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ