ТОЛЬКО ЧТО

2022.07.06

Угорщина відмовляється пропускати в Україну зброю, бо боїться обстрілів угорців

Picture

Угорщина відмовилася допомагати у постачанні західної зброї в Україну. Там пояснили своє рішення тим, що Росія може обстрілювати угорців, які проживають на Закарпатті.

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто в інтерв’ю каналу CNN.

“150 тисяч угорців мешкають у західній частині України. Очевидно, що у разі постачання нами зброї ці поставки будуть ціллю росіян для обстрілів. Ми не хочемо, щоб вони стріляли по регіонах проживання угорців. Ми маємо брати до уваги безпеку Угорщини та угорців”, – зазначив Сійярто.

На думку міністра, після такого рішення угорсько-українська частина кордону є найбезпечнішим варіантом перетину. “Тому Міжнародний Червоний хрест веде свою логістику з Угорщини”, – зауважив він.

Крім того, Сійярто заявив, що Угорщина зіткнулася з найбільшим гуманітарним навантаженням в історії країни.

“Ми прийняли 630 тисяч біженців з України. Ми добре дбаємо про них, пропонуємо роботу тим, хто залишається надовго, і освіту для дітей. Ми не очікуємо, що хтось скаже спасибі угорцям. Але чекаємо на одну річ: не провокувати нас, не звинувачувати нас, не говорити про нас погано тільки тому, що ми ухвалили одне рішення – не брати участи в доставці озброєння. Чому? Тому що ми є сусідніми країнами. Для нас головна мета – не бути залученими до цієї війни будь-яким чином”, – заявив він.

Нагадаємо, 21 червня президент України та прем’єр-міністр Угорщини провели телефонну розмову. Володимир Зеленський запросив Віктора Орбана відвідати Україну. Також лідери країн домовились розвивати співпрацю в енергетиці.

Водночас, останніми місяцями з початку повномасштабного вторгенння РФ відносини між Україною та Угорщиною були досить напруженими. Зокрема, це стосувалося запровадження санкцій проти Російської Федерації, а саме – нафтового ембарго. Тоді Європейський союз під тиском офіційного Будапешта звільнив Угорщину від заборони імпортувати російську нафту.

Як заявляли раніше у Міненерго, Угорщина шантажує Європейський Союз, блокуючи нафтове ембарго проти Росії. Водночас в України є інструмент впливу, який здатний переконати країну у своєму рішенні. Ним може стати нафтопровід “Дружба”, – переконані в українському уряді.

Крім того, 5 червня спікер парламенту Угорщини Ласло Кевер заявив про “психічні проблеми” у президента України Володимира Зеленського через те, що він рішуче, просить партнерів про підтримку Києва у війні з РФ. З огляду на ситуацію Міністерство закордонних справ України звернулося до спікера парламенту по довідку про стан його психічного здоров’я.

До слова, один із найближчих соратників прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана і урядовий пропагандист Жолт Баєр просуває в угорських ЗМІ думку, що Україна є “аналогом нацистської Німеччини”, хоча сам Орбан підтримав надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу.

Як повідомляв "Рупор", відносини між Україною і Угорщиною зіпсувалися у 2017 році, коли Верховна Рада ухвалила закон про освіту. Угорські шовіністи вирішили, що він обмежує права їхньої діаспори в Закарпатській області, водночас їх зовсім не турбувала проблема того, що після закінчення середньої школи угорські діти в Україні вкрай погано володіють державною мовою, а отже, є упослідженими порівняно з іншими громадянами країни. Через це МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

У 2019 році Україна внесла поправки в закон про освіту, відтермінувавши до 1 вересня 2023 року дію мовної статті, що розлютила Угорщину, але Будапешт це не влаштувало.

Раніше громадський діяч Дмитро Снєгирьов заявляв про те, що країна, яка не сплачує внески до НАТО, не має права блокувати євроінтеграційне прагнення України.

Також письменник Костянтин Коверзнєв нагадав про те, що маємо документальне підтвердження тому, що знищення мирного населення в містечку Корюківка під час Другої світової війни відбувалося військовослужбовцями угорської 105-ї легкої дивізії зі складу Східної окупаційної групи військ за вказівками командувача групою генерал-лейтенанта Алдя-Папа Золтана Йогана, 1895 року народження, уродженця Будапешта. Загалом на Чернігівщині угорські частини взяли участь у знищенні до 60 тисяч мирних мешканців. Ніхто зі злочинців не був покараний міжнародним військовим трибуналом.

"Угорський злочин проти мирних українців не закарбовано в підручниках історії. Але цей злочин є реальністю! – стверджує Коверзнєв. – Отож, коли нас шантажують політики із сусідньої країни, які насправді є спадкоємцями огидної сегрегаційної політики Угорщини ХХ століття, ми, як правило, промовчимо. Тому що або мало знаємо в Києві про предмет розмови, або йдемо назирці за «поверховими націоналістами», яким від самого слова НАТО і перешкод, які мадярські політики-сегреганти вигадують, забиває дух".

Підготував Василь Сподаренко

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ