О ЧЕМ ГОВОРЯТ

2022.10.27

Посіпаки Кремля: на Закарпатті місцеві колаборанти спонсорують російську армію. Частина 2

Продовжуємо розповідь про те як проросійські ділки разом з ужгородськими корупціонерами хочуть “приватизувати” землю місцевого заводу. В минулому тексті ми розповіли про дерибан землі заводу “Модуль” в Ужгороді, а зараз розкажемо, як власники заводів “Модуль” та «Електродвигун»  “обходячи санкції” працювали з росіянами під час війни на Донбасі.

Заводи “Модуль” та “Електродвигун” давали роботу тисячам ужгородців, але після анексії Криму та початку війни на Донбасі завод почав занепадати. Власники заводу були тісно пов’язані з кремлівською верхівкою та російським бізнесом, тому у своїй діяльності орієнтувалися саме на росіян.

Власниця заводу “Електродвигун” Мар’яна Пушкаш, чия донька вийшла заміж за сина засновника міжнародного злочинного синдикату з відмивання грошей Loyal Bank, також мала контакти і у кремлівській верхівці. Саме з її подачі завод почав працювати  з росіянами, хоча раніше закуповував дешевшу та якіснішу сировину в Угорщині. Однак ізоляція російського капіталу сильно ускладнили ведення бізнесу з росіянами.

З цієї причини власники заводу вирішили їх ліквідувати, землю на котрій вони стоять роздерибанити, а потім втекти з “заробленими” на дерибані грішми в дружню до Путіна Угорщину. Цікаво, що поліція та СБУ не бачили жодних порушень закону чи санкцій в тому, що проросійські бізнесмени нищили українську промисловість.

В цьому тексті ми більш детально розповімо про російський слід історії з дерибаном земельної ділянки ужгородського заводу “Модуль”, та покажемо зв’язок власників заводу з кремлівською верхівкою.

Друзі в Кремлі

В попередньому матеріалі ми вже розповідали про власницю ужгородського заводу “Електродвигун” Мар’яну Пушкаш, котра отримала завод у власність вийшовши заміж за власника заводу Йожефа Горвата, та усунувши від управління бізнесом його сина, Йожефа Горвата-молодшого.

Пушкаш також вдало видала заміж і свою доньку Інну за сина власника офшорної компанії Loyal Bank Отто Гуйбера. Loyal Bank не був банком в класичному сенсі цього слова, а був міжнародним злочинним угрупованням, котре заробляло на відмиванні брудних коштів для злочинців усієї Східної Европи. Серед клієнтів банку були і росіяни, а сам банк засвітився в махінаціях з російським державним боргом. Однак у Пушкаш були і власні контакти серед російської верхівки.  

Горват-молодший згадує, що невдовзі після батькового весілля вони усією родиною їздили кататися на лижах до Швейцарії й там мачуха познайомила родину зі своєю подругою - депутатом російської держдуми від “Єдиної Росії” Світланою Журовою – російською номенклатурницею вищого класу з типовими для багатьох росіян при владі епізодами в трудовій карʼєрі.

Фото: Світлана Журова та родина Горватів. 

Журова починала свій трудовий шлях як спортсменка та офіцер російських внутрішніх військ. В 1995 вона була наглядачкою, або ж як там кажуть - “вертухайшею” - в петербурзькому СІЗО №4, а з 2007 році почала кар’єру в злочинній путінській партії “Єдина Росія”, яка прямо відповідальна за всі військові злочини скоєні в Україні, де займалася закордонними зв’язками.

 І прямо зараз, коли багатотисячна російська армія плюндрує українську землю та вбиває цивільних українців, Журова є членом вищої ради путінської партії. Вже на момент анексії Криму вона обіймала посаду заступника голови комітету з закордонних справ російської Держдуми та потрапила до санкційних списків Європейського союзу та Канади.

Фото: Світлана Журова

А після початку війни на Донбасі почала брати активну участь в житті самопроголошених “ЛДНР”, та озвучувати позицію Кремля щодо сепаратистів. В той час як росіяни постійно б’ють ракетами по наших містах, вбиваючи мирне населення, депутатка доволі активно бере участь в справах кремлівських маріонеток. Наприклад, влітку вона взялася “відновлювати спорт” на окупованих територіях Донбасу. Можна лише здогадуватися, чим це закінчиться – майно розкрадеться, а винними зроблять цапів-відбувайлів.

Також Журова є персоною “нон грата” в Азербайджані, оскільки переймається справами не лише кремлівських маріонеток в Україні, але й відвідувала невизнану “Нагорно-Карабахську республіку”. Очевидно, що “руський мір” в Журової це такий же стиль життя, як і в її головного патрона Путіна.

Чи варто казати, що сама Журова у захваті від Путіна і всіляко намагається перед ним вислужитися. Буквально днями її підлабузництво сягло нових висот. Вітаючи його з днем народження, Журова заявила, що Путін - “самый спортивный в мире президент”. Те що її босс звичайний кримінальник та військовий злочинець, її не обходить.

Російські бізнес-партнери

Дружба з росіянами для Пушкаш не обмежувалася катанням на лижах - після отриманням контролю над «Електродвигун», жінка переоріентувала бізнес на Росію. Хоча раніше завод закуповував дешевшу та якіснішу сталь на угорському металургійному комбінаті Dunaferr, після переходу в управління Пушкаш завод почав закуповувати сталь у російського Новолипецького металлургійного комбінату. До слова, власники меткомбінату український холдинг “Індустріальний союз Донбасу” Сергія Тарути, тож історія про те, як під час війни на Донбасі, підприємців з донбаським корінням проміняли на росіян, наштовхує на цікаві аналогії.

Доказом такої співпраці є накладна про поставки сталі з того самого Новолипецького меткомбінату, контракт на поставку з яким підписаний до кінця 2022 року. 

Фото: Декларація поставок металу з Новолипецького меткомбінату

Власником Новолипецького меткомбінату є Володимир Лісін, найбагатша людина Росії у 2022 році за версією Forbes. Лісін зараз є одним з тих, хто допомагає російському диктатору Путіну обходити західні санкції. Як вияснило журналістське розслідування танкери компанії Лісіна Volga Shipping вивозять нафту з російських портів у Чорному морі, а далі біля берегів Румунії перевантажують її на кораблі під прапорами Європейського Союзу або інших країн. Після цього танкери з російською нафтою розвантажуються в портах країн ЄС. Наразі Лісін перебуває під санкціями Австралії, однак його потрапляння у санкційний список інших західних країн є лише питанням часу. Хоча сам Лисін та його Новолипецький меткомбінат не потрапили під санкції України та ЄС до повномасштабного російського вторгнення тісна співпраця з росіянами, водночас сам факт співпраці з росіянами в часи воєнного протистояння з Росією викликає багато питань.

Платіжки росіянам здійснювалися через Укргазбанк, котрий нещодавно потрапив під прицільну увагу спеціалізованої антикорупційної прокуратури у справі з розкрадання 206 млн гривень.

Куди дивляться правоохоронці?

Звісно тісний зв’язок з російською верхівкою не міг не потрапити до уваги українських спецслужб. І тут виникає цілком логічне питання: чому керівництво СБУ ігнорувало вказані факти. Кримінальна справа щодо земельного дерибану також розслідувалася доволі мляво.

Якби в це свавілля не втрутилася свідома громадськість та ветерани АТО, корупціонерам разом з проросійськими ділками та забудовниками вдалося б “заробити” десятки мільйонів доларів, котрі могли б піти на підтримку “руського міра” на Закарпатті.

Звісно історія про свавілля забудовників не є новою в українських реаліях, однак коли мова йде про російський слід, зв’язки з міжнародним злочинним синдикатом та знищення української промисловості історія потребує суспільного розголосу та інтересу з боку зовсім інших правоохоронних структур. Вісім років триває війна з Росією, понад пів року триває повномасштабне вторгнення військ Путіна в Україну, але подібні справи часто й досі не викликають занепокоєння у відповідних служб.

Чому не реагували на це свавілля в СБУ області та чому не реагують зараз, чому сага тривалістю в десятки років не цікавить Закарпатське територіальне відділення БЕБ на чолі з Андрієм Призом, в яких під носом намагаються під час війни десятки мільйонів, чому зволікає ДБР — питання відкриті. Мовчання з боку голови Закарпатської ОВА Віктора Микити теж більш ніж красномовне. Немає сумніву в тому, що ужгородські події можна трактувати не лише економічний злочин, а й як загрозу національній безпеці — саме це в умовах війни  повинно бути безумовним пріоритетом для по-справжньому патріотично налаштованих правоохоронних органів.

Невже в країні в якій триває кривава війна, для того щоб справедливість відбулася,потрібно писати звернення до РНБО чи навіть до президента?

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ