ТОЛЬКО ЧТО

2023.01.31

Орбану остаточно знесло дах: Угорщина межує з Росією

Picture

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан заявив, що на заході його країна межує з німецькомовцями, а на сході – з московитами, “забувши” про Україну.

Про це він сказав під час святкової вечері на честь президента Азербайджану Ільхама Алієва, повідомили Європейській правді у прес-службі Орбана.

“Ще я сказав президенту Алієву, що в особі Угорщини він може мати неперевершеного друга. Він сказав, що це дуже цікаво. Але тут є дещо важливіше – країни розуміють одна одну лише тоді, коли вони мають подібні стратегічні і геостратегічні позиції. І можна не бути фізиком-ядерником, щоб побачити це відразу: Азербайджан межує з Іраном на півдні і з Росією на півночі; на захід від Угорщини живуть німецькомовці, тоді як на схід – росіяни. Тож із ситуацією ми обізнані і знаємо, як складно за таких обставин гарно скеровувати життя нації”, – сказав він.

Німецькомовною Орбан, очевидно, вважає Австрію, а про Україну він взагалі не сказав ані слова, відразу “населивши” її московитами.

Раніше прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що його країна блокуватиме запровадження санкцій Євросоюзу ппроти рашистської ядерної енергетики.

Як раніше повідомили ЗМІ, прорашистська Угорщина наполягає на виключенні із санкційного списку Євросоюзу дев’яти осіб, в тому числі наближених до ватажка рашистів Владіміра Путіна олігархів Алішера Усманова, Пєтра Авена та Віктора Рашнікова. Також йдеться про сестру Усманова Гульбахор Ісмаїлову, бізнес-партнера Авена Міхаіла Фрідмана, магната Дмітрія Мазєпіна та його сина Нікіту Мазєпіна, Грігорія Берьозкіна та Вячеслава Моше.

Як повідомляв "Рупор", відносини між Україною і Угорщиною зіпсувалися у 2017 році, коли Верховна Рада ухвалила закон про освіту. Угорські шовіністи вирішили, що він обмежує права їхньої діаспори в Закарпатській області, водночас їх зовсім не турбувала проблема того, що після закінчення середньої школи угорські діти в Україні вкрай погано володіють державною мовою, а отже, є упослідженими порівняно з іншими громадянами країни. Через це МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

У 2019 році Україна внесла поправки в закон про освіту, відтермінувавши до 1 вересня 2023 року дію мовної статті, що розлютила Угорщину, але Будапешт це не влаштувало.

Раніше громадський діяч Дмитро Снєгирьов заявляв про те, що країна, яка не сплачує внески до НАТО, не має права блокувати євроінтеграційне прагнення України.

Також письменник Костянтин Коверзнєв нагадав про те, що маємо документальне підтвердження тому, що знищення мирного населення в містечку Корюківка під час Другої світової війни відбувалося військовослужбовцями угорської 105-ї легкої дивізії зі складу Східної окупаційної групи військ за вказівками командувача групою генерал-лейтенанта Алдя-Папа Золтана Йогана, 1895 року народження, уродженця Будапешта. Загалом на Чернігівщині угорські частини взяли участь у знищенні до 60 тисяч мирних мешканців. Ніхто зі злочинців не був покараний міжнародним військовим трибуналом.

"Угорський злочин проти мирних українців не закарбовано в підручниках історії. Але цей злочин є реальністю! – стверджує Коверзнєв. – Отож, коли нас шантажують політики із сусідньої країни, які насправді є спадкоємцями огидної сегрегаційної політики Угорщини ХХ століття, ми, як правило, промовчимо. Тому що або мало знаємо в Києві про предмет розмови, або йдемо назирці за «поверховими націоналістами», яким від самого слова НАТО і перешкод, які мадярські політики-сегреганти вигадують, забиває дух".

Веніамін Цвєтков

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ