ТОЛЬКО ЧТО

2023.03.21

Угорщина заблокувала спільну заяву ЄС щодо виданого МКС ордеру на арешт Путіна

Picture

Угорський уряд підтвердив, що глава МЗС Петер Сійярто (на фото) заблокував спільну заяву країн-членів Євросоюзу щодо виданого Міжнародним кримінальним судом у Гаазі ордеру на арешт ватажка рашистів Володимира Путіна.

Про це інформує “Європейська правда”  з посиланням на угорське видання Index, яке отримало відповідний коментар від уряду.

Як зазначається, Будапешт не накладав вето на ордер на арешт Путіна, а “лише виступив проти резолюції, яку Жозеп Боррель хотів видати від імені всіх країн-членів ЄС”.

“Міністр закордонних справ Петер Сійярто висловив протест проти цього”, – йдеться у коментарі.

Угорський уряд дотримувався позиції, що Боррель повинен був виступити із заявою лише від свого імені, а не від імені всіх країн-членів союзу.

Раніше видання Bloomberg написало про те, що Угорщина заблокувала спільну заяву і через це Боррель опублікував заяву лише від свого імені, у якій рішення Міжнародного кримінального суду він “узяв до відома”.

Крім того, в понеділок міністри юстиції ЄС оприлюднили власну заяву на підтримку рішення Міжнародного кримінального суду, яку Угорщина, знову-таки, не підписала.

Нагадаємо, що 17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт ватажка рашистів Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Після видання МКС ордера, у країнах, які ратифікували Римський статут та які визнають юрисдикцію Міжнародного кримінального суду – таких держав у світі є 123 – Путіну у загрожує арешт.

До слова, головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан вважає цілком ймовірним, що президент РФ Володимир Путін рано чи пізно постане перед МКС та отримає вирок за свої злочини. Згодом він уточнив, що виданий ордер на арешт рашиста Путіна — довічний.

У відповідь на це речниця Міністерства закордонних справ Московії Марія Захарова заявила, що ордер МКС не матиме для Кремля “жодного значення”.

Як повідомляв "Рупор", відносини між Україною і Угорщиною зіпсувалися у 2017 році, коли Верховна Рада ухвалила закон про освіту. Угорські шовіністи вирішили, що він обмежує права їхньої діаспори в Закарпатській області, водночас їх зовсім не турбувала проблема того, що після закінчення середньої школи угорські діти в Україні вкрай погано володіють державною мовою, а отже, є упослідженими порівняно з іншими громадянами країни. Через це МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

У 2019 році Україна внесла поправки в закон про освіту, відтермінувавши до 1 вересня 2023 року дію мовної статті, що розлютила Угорщину, але Будапешт це не влаштувало.

Раніше громадський діяч Дмитро Снєгирьов заявляв про те, що країна, яка не сплачує внески до НАТО, не має права блокувати євроінтеграційне прагнення України.

Також письменник Костянтин Коверзнєв нагадав про те, що маємо документальне підтвердження тому, що знищення мирного населення в містечку Корюківка під час Другої світової війни відбувалося військовослужбовцями угорської 105-ї легкої дивізії зі складу Східної окупаційної групи військ за вказівками командувача групою генерал-лейтенанта Алдя-Папа Золтана Йогана, 1895 року народження, уродженця Будапешта. Загалом на Чернігівщині угорські частини взяли участь у знищенні до 60 тисяч мирних мешканців. Ніхто зі злочинців не був покараний міжнародним військовим трибуналом.

"Угорський злочин проти мирних українців не закарбовано в підручниках історії. Але цей злочин є реальністю! – стверджує Коверзнєв. – Отож, коли нас шантажують політики із сусідньої країни, які насправді є спадкоємцями огидної сегрегаційної політики Угорщини ХХ століття, ми, як правило, промовчимо. Тому що або мало знаємо в Києві про предмет розмови, або йдемо назирці за «поверховими націоналістами», яким від самого слова НАТО і перешкод, які мадярські політики-сегреганти вигадують, забиває дух".

Веніамін Цвєтков

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ