ТОЛЬКО ЧТО

2023.04.20

Реваншистська Угорщина заявила про свою незгоду з політикою НАТО

Picture
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто виступав на політичному заході про мир та безпеку на тлі карти так званої «Великої Угорщини», до якої входять території незалежних держав, зокрема України.

Про це пише Telex.

18 квітня Сіярто брав участь у так званому парламентському салоні угорської правої партії влади «Фідес», де виступив із промовою про війну та мир. Глава МЗС Угорщини заявив, що «НАТО живе у бульбашці», але за її межами позиція партії миру, яку представляє Угорщина, «перебуває у переважній більшості».

«Поки у нас є ця глобальна більшість, є надія, що цю війну можна буде завершити якнайшвидше і досягти мирної домовленості, яка гарантуватиме мир та безпеку в цій області в довгостроковій перспективі», — пише Сіярто.

Цю заяву про якнайшвидший мир Сіярто зробив зі сцени, де була зображена карта Угорщини, а під нею — карта так званої «Великої Угорщини» із територіями інших незалежних держав. Зверху напис: «Мир і безпека».

На цей виступ Сіярто вже відреагував депутат Європарламенту з Румунії Влад Георге.

«Угорщина, держава-член ЄС, підриває суверенітет Румунії, іншої держави-члена ЄС. На фото ви можете побачити прапор Великої Угорщини, який включає регіон, що належить до Румунії. Це огидно та обурливо», — написав він у Twitter, звернувшись до прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Нагадаємо, це не перший інцидент із картою «Великої Угорщини»: у листопаді минулого року премʼєр Угорщини Орбан прийшов на футбольний матч у шарфі із зображенням «Великої Угорщини». Через це міністерство закордонних справ України викликало угорського посла.

Як повідомляв "Рупор", відносини між Україною і Угорщиною зіпсувалися у 2017 році, коли Верховна Рада ухвалила закон про освіту. Угорські шовіністи вирішили, що він обмежує права їхньої діаспори в Закарпатській області, водночас їх зовсім не турбувала проблема того, що після закінчення середньої школи угорські діти в Україні вкрай погано володіють державною мовою, а отже, є упослідженими порівняно з іншими громадянами країни. Через це МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

У 2019 році Україна внесла поправки в закон про освіту, відтермінувавши до 1 вересня 2023 року дію мовної статті, що розлютила Угорщину, але Будапешт це не влаштувало.

Раніше громадський діяч Дмитро Снєгирьов заявляв про те, що країна, яка не сплачує внески до НАТО, не має права блокувати євроінтеграційне прагнення України.

Також письменник Костянтин Коверзнєв нагадав про те, що маємо документальне підтвердження тому, що знищення мирного населення в містечку Корюківка під час Другої світової війни відбувалося військовослужбовцями угорської 105-ї легкої дивізії зі складу Східної окупаційної групи військ за вказівками командувача групою генерал-лейтенанта Алдя-Папа Золтана Йогана, 1895 року народження, уродженця Будапешта. Загалом на Чернігівщині угорські частини взяли участь у знищенні до 60 тисяч мирних мешканців. Ніхто зі злочинців не був покараний міжнародним військовим трибуналом.

"Угорський злочин проти мирних українців не закарбовано в підручниках історії. Але цей злочин є реальністю! – стверджує Коверзнєв. – Отож, коли нас шантажують політики із сусідньої країни, які насправді є спадкоємцями огидної сегрегаційної політики Угорщини ХХ століття, ми, як правило, промовчимо. Тому що або мало знаємо в Києві про предмет розмови, або йдемо назирці за «поверховими націоналістами», яким від самого слова НАТО і перешкод, які мадярські політики-сегреганти вигадують, забиває дух".

Веніамін Цвєтков

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ