ТОЛЬКО ЧТО

2023.05.30

Скандал на корті: деякі французи втратили уявлення про те, що таке розум і чесність

Picture

Українська тенісистка Марта Костюк заявила, що не чекала свисту на свою адресу після матчу Відкритого чемпіонату Франції у Парижі, та сказала, що вболівальникам має бути соромно.

Напередодні Костюк поступилася білорусці Арині Соболенко на старті "Ролан Гаррос" (3:6, 2:6). Після зустрічі трибуни освистали українку за відмову від традиційного рукостискання з суперницею після гри.

Білорусь є союзником Московії й дозволила її військам використати свою територію для великої війни проти України, нагадує ВВС News Україна.

Українська і білоруська тенісистки також не робили передматчевого фото. А після закінчення матчу, коли тенісистки традиційно вирушили у бік суддівської вежі, рукостискання між ними не сталося.

Коли Соболенко підходила до сітки, Костюк уже відійшла від арбітра до своєї лави. Після цього пролунав свист французької публіки.

"Я не очікувала цього, але, чесно кажучи, людям має бути соромно", - прокоментувала Костюк.

20-річна тенісистка додала: "Я б хотіла побачити, як люди на це відреагують через десять років, коли війна завершиться. Думаю, вони почуватимуться не дуже приємно щодо того, як вони вчинили".

Білоруська тенісистка навіть спочатку думала, що свист трибун адресований їй.

Коли ж Соболенко зрозуміла, що освистують не її, а суперницю, вона подякувала вболівальникам за підтримку.

"Це був важкий матч, я маю на увазі в емоційному плані. Вибачте, я спочатку не зрозуміла і подумала, що ви освистували мене, тож трохи здивувалася. Але потім я відчула вашу підтримку, тому дякую", — сказала спортсменка в інтерв'ю на корті.

Соболенко, яка раніше неодноразово просто говорила, що ніхто не підтримує війну, в інтерв'ю перед турніром сказала, що розуміє, якщо Костюк її ненавидить.

Вона також зазначила, що її суперниця "не заслуговувала на те, щоб залишати корт подібним чином".

Українські тенісистки вже понад рік традиційно відмовляються тиснути руки білоруським та московитським суперницям.

Костюк відмовилась від рукостискання з Вікторією Азаренко з Білорусі на торішньому Відкритому чемпіонаті США, а також заявила, що їй було боляче бачити кацапські прапори, якими розмахують прихильники Путіна на Відкритому чемпіонаті Австралії, що відбувся в січні.

Українська тенісистка заявила, що й надалі не тиснутиме руки московитським і білоруським спортсменкам.

"Я сказала, що не робитиму цього, і я не знаю, чому люди вважають, що я раптом повинна передумати", - додала Костюк.

На післяматчевій пресконференції Соболенко підкреслила, що "ніхто в цьому світі, ні московитські спортсмени, ні білоруські спортсмени, не підтримують війну".

"Якби ми могли якось вплинути на війну, якби ми могли її зупинити, ми це зробили б. Але, на жаль, це не в наших руках", - додала білоруска.

Проте Костюк розкритикувала Соболенко за те, що вона не сказала, що особисто виступає проти війни та Лукашенка, й закликала її використати для цього свою "велику платформу".

"У першу чергу, Арині Соболенко варто говорити за себе. Тому що, коли говориш за всіх інших спортсменів... а я знаю, я особисто знаю представників тенісу, хто підтримує війну", - сказала Костюк.

"Тому казати "ніхто" - це трохи занадто, я думаю, можна говорити лише за себе".

Марта Костюк також додала, що відчуває підтримку глядачів на різних турнірах і намагається грати у свій найкращий теніс. І вважає, що підтримка на Вімблдоні буде відрізнятися від тієї, яка є у Франції. Виявилося, що українка отримає чимало негативу від підписників у соцмережах після своїх постів про війну.

"У соціальних мережах на пости [щодо війни] отримаю багато негативних реакцій, але я видалила майже всі соцмережі з телефону. Не читаю. Я закриваю коментарі, бо не хочу, чесно, не хочу. Це не має сенсу, тож я просто пропускаю".

Окрім того, Марта закликала журналістів змінювати формат запитань до спортсменів з Білорусі та Московії. Запитувати їх конкретно, хто має перемогти у війні. І тоді, на думку Костюк, відповіді будуть зовсім іншими.

Телеведучий і спортивний журналіст Євген Зінченко назвав свист на адресу Марти Костюк після поразки від Соболенко дивною реакцією французів "на розум, щирість, чесність та позицію".

"Це не прикро, там просто дрони вночі не літають", - додав він.

З ним погоджується заступник головного редактора УП, журналіст Євген Будерацький. "Ось так діє допуск росіян і білорусів до спорту. В очах цих людей саме Марта не дотримується "спортивних принципів", а не Соболенко, представник країни-агресора".

"А спорту поза війною не існує. Крапка", - резюмував він.

Своєю чергою міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба теж підтримав українську тенісистку Марту Костюк після ганебної витівки фанів на "Ролан Гаррос".

"Я підтримую Марту Костюк, яку освистали за відмову потиснути руку білорусці Арині Соболенко. Тим, хто її освистував, потрібно відвідати Бучу, куди російська армія прийшла з Білорусі та винищувала мирне населення.

Або побігати в укриття, коли в Білорусі злітає російський літак. От тоді й посвистите", – написав Дмитро Кулеба у своєму Twitter.

На кортах "Ролан Гаррос" ватниця Аріна Соболенко має шанси стати першою ракеткою світу, якщо полька Іга Швьонтек не вийде до чвертьфіналу.

P. S. До речі, сайт "Советский спорт" стверджує, що Соболенко покрутила пальцем біля скроні після відмови українки від рукостискання... Про подібне блюзнірство з боку білоруски, в якої на руці витатуювана капуста, пише й Белсат.

Підготував Веніамін Цвєтков

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ