ТОЛЬКО ЧТО

2023.06.28

Що відомо про форсування ЗСУ Дніпра й створений ними плацдарм на лівому березі

Picture

Фото: ВВС

Минулого тижня рашистські "воєнні блогери" і телеграм-канали почали повідомляти про створення "українського плацдарму" на лівому березі Дніпра в Херсонській області. Начебто бійці ЗСУ змогли вдало форсувати ріку і закріпитися в районі Антонівського мосту біля окупованого міста Олешки.

Слід зауважити, що приблизно з середини квітня підрозділи ЗСУ декілька разів переправлялись через Дніпро, а також вели бої за острови в дельті ріки.

Однак жодного разу не вдавалось закріпитися на окупованому березі і створити плацдарм.

Підрив рашистами Каховської ГЕС затопив більшість островів в дельті Дніпра. На думку міноборони України, московити пішли на цей крок саме для того, щоб нівелювати загрозу для себе з цього напрямку і перекинути свої резерви з Херсонщини на Запоріжжя і Донбас.

Але, як виглядає, цей задум не вдався і підрив не позбавив українців можливості форсувати річку.

Офіцер ЗСУ, що служить на Херсонському напрямку, підтвердив ВВС Україна факт висадки українських бійців, зокрема, прикордонників і підрозділів тероборони, на лівому березі Дніпра.

Він зазначив, що рашистська армія постійно поливає вогнем артилерії і авіації місце їхньої дислокації, але поки що ЗСУ позиції втримують.

Це підтверджують і телеграм-канали російських "воєнних блогерів". За їхніми даними, на лівому березі висадилось близько 120 бійців ЗСУ. Їх прикриває українська артилерія з правого берега Херсонщини.

"Ворог (ЗСУ - Ред.) робить спроби перегрупуватись на дачах. Ми раніше писали про їхню присутність там і що вони знаходяться під контролем. Техніку не перекинуть – це неможливо", – зазначає російський телеграм-канал "Архангел спецназа Z" (майже 900 тис. підписників).

зсу

Автор фото, DeepState

Щодо можливості перекинути техніку на цьому плацдармі українські експерти мають зовсім іншу думку.

Військовий історик і аналітик Михайло Жирохов вважає дуже ймовірним, що збройним силам вдалося переправити бронетехніку через Дніпро.

"По ночах туди (на плацдарм) перекидається бронетехніка. За моїми даними, там вже два танки є", – сказав він ВВС Україна.

"Звісно, це не висадка в Нормандії 1944-го року, але ось це підсилення бронетехнікою переводить ситуацію там на інший рівень".

Але, зазначає експерт, українських сил на цій ділянці зараз все одно недостатньо, щоб розвивати наступ на російські позиції. Поки що бійці ЗСУ заклопотані не тим, щоб розширити захоплений плацдарм, а тим, щоб втримати його.

Наявність бронетехніки на плацдармі співрозмовник ВВС серед військових із Херсонського напрямку не спростовував, але і не підтвердив.

Українська влада ці заяви офіційно не коментувала. Однак джерело ВВС України в керівництві міноборони заявило, що "військовим ще потрібен час, щоб закріпитися на позиціях" і важливо надати "2-3 дні інформаційної тиші".

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ