ТОЛЬКО ЧТО

2023.10.13

Із найдавнішого чернігівського собору винесли псевдохристиянські імперські символи

Picture

З найстарішого у Чернігові Спасо-Преображенського собору вилучили московитську імперську символіку - ікону останнього московського імператора Миколи II та його сім’ї.

Про це повідомляє заповідник "Чернігів стародавній".

Спасо-Преображенський собор входить до складу Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» і є державною власністю, яку використовувала як діючий храм т. зв. УПЦ МП.

"Кілька днів тому розпочала роботу комісія Міністерства культури та інформаційної політики України з приймання-передачі державного майна Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Після зауваження науковців священники Спасо-Преображенського собору демонтували згадану ікону і винесли її із українського храму", - йдеться у повідомленні.

Спасо-Преображенський собор є одним із найдавніших храмів Русі. Він розташований у історичному середовищі Чернігова, у центрі колишнього дитинця. Будівництво собору було розпочато приблизно у 1033—1034 роках за розпорядженням першого відомого за літописами чернігівського князя Мстислава Володимировича. Вперше літописи згадують про «церкву святого Спаса» у 1036 році, коли князь Мстислав раптово помер. Вірогідно, після його смерті спорудження храму припинилося, він був добудований при наступному чернігівському князеві — Святославі Ярославичі.

Нагадаємо, що Микола ІІ за ходинську трагедію отримав прізвисько «Кривавий». За офіційними даними, тоді постраждало 2690 осіб, з них 1389 загинуло. Також Микола Романов віддав наказ розстріляти 2,5-тисячну мирну демонстрацію робітників, що прямували до Зимового палацу (резиденції Миколи ІІ) з проханням поліпшити умови життя та наміром передати петицію робітників і жителів Санкт-Петербурга; подія відбулася 9 січня (за старим стилем, 22 січня за новим) 1905 року у Санкт-Петербурзі. Демонстрацію очолював відомий священник Георгій Гапон. Перед Зимовим палацом демонстрантів зненацька атакувало царське військо. Згідно з даними поліції тоді загинуло близько 100 осіб і близько 300 було поранено; ймовірно, цифри занижено.

Останній імператор канонізований як "святий" російською православною церквою, визнається за святого т. зв. українською православною церквою у єдності з МП, та кількома православними церквами, що є сателітами РПЦ.

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ