ТОЛЬКО ЧТО

2023.11.12

На польському кордоні політичні пройдисвіти борються з чергою за допомогою створення черги

Picture

На українсько-польському кордоні у трьох пунктах пропуску, де рух блокують польські перевізники, на виїзд із Польщі в Україну очікують близько 2500 вантажівок, розповів в етері телемаратону прессекретар Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

За словами Демченка, більшість вантажівок знаходяться на напрямку пункту пропуску «Ягодин» – понад 50%, а інші на пунктах пропуску «Рава-Руська» і «Краківець».

«На трьох напрямках рух ускладнений на більшості шляхах: як на в’їзд в Україну, так і на виїзд. Залишається лише єдиний напрямок, де більш-менш інтенсивно рухаються автівки на виїзд із України в Польщу, – це пункт пропуску «Краківець», – зазначив він.

Демченко також висловив сподівання, що розблокувати пункти пропуску вдасться завдяки запланованій на 13 листопада зустрічі представників Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України з представниками польської влади та перевізниками.

Блокада польсько-українського кордону триває вже сім днів. Передусім польські перевізники вимагають повернення дозволів для українських водіїв і вимагають вилучити польські автівки з електронної черги, а також поза чергою випускати з території України порожні польські вантажівки.

Польські перевізники заблокували рух вантажівок на трьох пунктах пропуску на польсько-українському кордоні з 6 листопада. Йдеться про пункти пропуску «Гребенне – Рава-Руська», «Корчова – Краківець», «Дорогуськ – Ягодин».

Хто стоїть за блокадою? Пошук приводить нас до нещодавно створеної організації “Комітет захисту перевізників і роботодавців у сфері транспорту”, перші повідомлення про яку з’явилися у вересні і до якої входять кілька власників польських компаній, які брали участь і в попередніх блокуваннях на кордоні.

Ще одним активним учасником блокади є Рафал Меклер, власник транспортної фірми і голова люблінського осередку “Конфедерації”, польської ультраправої партії з радикально антиукраїнською риторикою та зв’язками з Московією.

Як сам Меклер, так і “Конфедерація” активно лобіюють та висвітлюють блокаду.

По суті, наразі це єдина польська парламентська партія, що підтримала цю акцію. Ба більше, 3 листопада лідери “Конфедерації” організували у Сеймі пресконференцію з анонсом блокади за участі перевізників із “Комітету”.

При цьому, на відміну від аграрно-зернових протестів та попередніх блокад перевізників у 2022-2023 роках, цей страйк не має підтримки ані більшості перевізників, ані органів влади Польщі.

Як великі об’єднання та профспілки, так і польське Міністерство інфраструктури не підтримали публічно блокаду та її вимоги.

Веніамін Цвєтков

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ