ТОЛЬКО ЧТО

2023.11.16

Кампанія проти Фаріон почалася з нецензурної лайки і закінчилася її звільненням

Picture

Мовознавицю Ірину Фаріон звільнили з Національного університету “Львівська політехніка”. Університет розірвав із нею трудову угоду.

Про це ввечері, 15 листопада, повідомив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий

Також про розірвання трудової угоди з Іриною Фаріон повідомили на сайті Львівської політехніки.

“Відповідно до пункту 3 статті 41 Кодексу законів про працю Національний університет “Львівська політехніка” 16 листопада 2023 року розірвав трудову угоду з професоркою кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Іриною Фаріон”, — йдеться у повідомленні НУ “Львівська політехніка”.

Як повідомив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, відповідний наказ підписав ректор.

“Львівська політехніка звільнила Фаріон. Відповідний наказ вже підписано ректором. Студенти були, є і завжди будуть потужним рушієм змін та трансформацій. Саме зі студентів розпочалася Революція Гідності в Україні, яка остаточно закріпила нас на євроінтеграційному шляху”, — зазначив Оксен Лісовий

За словами міністра освіти і науки України Оксена Лісового, починаючи з 2014 року тисячі студентів змінили аудиторії на окопи та пішли захищати свою державу, свої родини та свої цінності.

Також Оксен Лісовий озвучив позицію міністерства.

“Позиція міністерства незмінна – людям, які не розділяють цінності гідності та не відчувають поваги до воїнів, немає місця в системі освіти. Сподіваюсь, СБУ у межах відкритого кримінального провадження дасть справедливу оцінку висловам та діям вже колишньої викладачки Львівської політехніки”, – наголосив він.

Зазначимо, 13 листопада росіяни затримали в Криму проукраїнського студента, який висловив підтримку львівській мовознавиці та ексдепутатці Ірині Фаріон. Перед цим вона виклала лист хлопця у соцмережах та попри застереження коментаторів її допису не приховала його дані.

Раніше ексдепутатка від “Свободи”, мовознавиця Ірина Фаріон заявила, що розмовляти українською мовою у війську мають усі, адже це питання дисципліни. “Нарід. Бидломаса має припадок від моєї правди про ухилянтів та москворотих биків, що ганьблять ЗСУ. Гражданє досі не вивчили, що мова ЗСУ – українська, ст. 29. Дякую всім ненависникам. Ви сміття, яке вигребемо з країни неминуче. Інакше війна буде вічно. С*ки і далі служать Путіну. Він вам, бидло, аплодує. А нам своє робити”, – написала мовознавиця.

Згодом уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець особисто звернувся до Національної поліції, Служби безпеки України та Нацради з питань телебачення і радіомовлення через скандальну заяву мовознавиці та ексдепутатки Ірини Фаріон про російськомовних військових.

Окрім того, екскомандир полку “Азов”, майор ЗСУ, заступник командира Третьої окремої штурмової бригади ЗСУ Максим Жорін відповів мовознавиці Фаріон на закиди щодо російської мови серед “азовців”. Свій коментар Жорін свідомо опублікував російською у нецензурній формі. Воїн зазначив, що перша публікація російською мовою на його каналі присвячується особисто Ірині Фаріон.

Згодом у Міносвіти зреагували на скандал з професоркою Львівської політехніки Іриною Фаріон, заявивши, що підтримують вимоги студентів не співпрацювати з людьми, які не поважають захисників та захисниць.

"Студенти льВівці - це шмаркотиння і блювотиння. Це темне майбутнє України. Не дай Боже такому зброду стати в очільництві державотворення", - емоційно відреагував військовослужбовець і музикант Живосил Василь Лютий на вимоги студентів і їхні мітинги під час воєнного стану проти викладачки.

Свій погляд на конфлікт висловив і критик Євген Баран:

"Я працював учителем української мови і літератури в Криму 1984-1987 роках. Ситуація з мовою і тоді зашкалювала. Університети, подаючи нормативні курси (їхнє читання залежало від професійного рівня, педагогічного таланту і харизми викладача), ніколи не давали практичних рекомендацій по регіонах. І випускники були кинуті "під танк" мовної специфіки регіонів. Не всі вижили. Я вижив, великою кров'ю, а відтак перехід на роботу в університет врятував мене від крайнощів (молодий, гарячий, мав постійні конфлікти з учнями 6-8 класів; старші класи були зарезервовані за однією яворівською жидівкою, яка все життя пропрацювала в Криму, а закінчила свої дні чи то в Німеччині, чи то в Ізраїлі).

Ситуація з викладанням мови не змінилася, лише погіршилися умови і обставини. Не кажу за безвідповідальні дії державних інституцій: вони приймають норми законів, і самі їх здебільшого ігнорують. Практичного скерування навчання так і нема, вже й не буде. Методи ж вульгарної поведінки і грубості з боку викладача завжди закінчувалися конфліктом, де переможцем виходили студенти.

Нинішня ситуація із Фаріон лише підтверджує правило. Політична складова інформування конфлікту очевидна. Ситуація вигідна багатьом. Правда ж триєдина: Бог, Україна, рідна мова.

І завершуючи, що би не говорили, мій висновок простий: Фаріон повинна бути".

Веніамін Цвєтков
 

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ