ТОЛЬКО ЧТО

2024.04.22

Військовий відмовився форсувати Дніпро, посилаючись на контузію, та отримав п’ять років за ґратами

Військовослужбовця однієї з бригад морської піхоти засудили до п’яти років ув’язнення за відмову виконати наказ командира, який полягав у необхідності форсувати річку Дніпро та закріпитися в селі Кринки Херсонської області.

Про це йдеться у вироку Снігурівського райсуду Миколаївської області, інформує Судово-юридична газета.

У матеріалах справи вказано, що уродженець Івано-Франківщини Юрій М. проходив службу за мобілізацією на посаді стрільця-оператора однієї з бригад морської піхоти. Протягом 2023 року його бригада брала участь у бойових діях на Донеччині, а восени того ж року опинилися на території Миколаївської та Херсонської областей у складі угрупування “Південь”.

Як встановив суд, 5 листопада 2023 року командир роти морської піхоти на шикуванні довів до підлеглих бойовий наказ — вести наступальні дії в напрямку села Кринки та зайняти там перехрестя доріг. При цьому командир роти здійснював відеофіксацію шикування на мобільний телефон.

Обвинувачений військовий публічно заявив, що не згоден з наказом і відмовився його виконувати. Проти нього відкрили кримінальне провадження за непокору, вчинену в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці (ч. 4 ст. 402 Кримінального кодексу). Пізніше, 11 грудня, військовослужбовця затримали.

У суді солдат провину не визнав: пояснив, що не міг виконати наказ командира про висування на Кринки через свій незадовільний фізичний та морально-психологічний стан. За словами військового, стан його здоров’я погіршується після контузії, про що він повідомляв своїх командирів, однак на скарги ніхто не зважав.

Обвинувачений каже, що просив командира прийняти інший наказ, який би він міг виконати. Чоловік раніше ніколи не відмовлявся від виконання бойових завдань. Також він має на утриманні дитину з інвалідністю та бабусю похилого віку, тому просив не карати його тюрмою.

Водночас свідки — інші військовослужбовці роти морської піхоти — розповіли, що Юрій М. відмовився виконати наказ командира через страх води. Також очевидці повідомили, що його відмова від виконання наказу негативно вплинула на виконання розпорядження загалом.

Зрештою суд визнав чоловіка винним та призначив йому п’ять років позбавлення волі. Засуджений військовий ще може подати апеляцію.

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ