ТОЛЬКО ЧТО

2024.04.30

Телемаратон триватиме до кінця воєнного стану, а на "Суспільне" тиснуть, бо не можуть втручатися в редакційну політику

Голова Наглядової ради Суспільного мовлення Світлана Остапа повідомила, що представники влади неодноразово повідомляли про те, що національний телемаратон “Єдині новини” буде тривати до кінця воєнного стану.

Про це повідомляє видання “Еспресо“.

“Ми нічого не отримуємо з виділених додаткових коштів на телемаратон. Працюємо лише з тим бюджетом, який виділений нам окремим звʼязком. Тому і в цій ситуації Марʼяна Безуглої теж перекрутила інформацію. Вона стверджує, що отримуємо додаткові кошти, але це не так”, – сказала вона.

За словами Остапи, тиск на Суспільне може бути зумовлений тим, що влада не може втручатись в редакційну політику каналу.

“Я так розумію, що телемарафон буде точно ще тривати до кінця цього року. Також я неодноразово чула від представників влади, що телемарафон буде тривати до закінчення воєнного стану. Як вирішиться ситуація з Суспільним поки невідомо, я маю надію переможе здоровий глузд”, – зазначила вона.

Остапа розповіла, що завтра, 1 травня, відбудеться онлайн-зустріч з керівниками каналів телемаратону.

“Лише хочу додати, що дехто з опозиції розповідає про те, що ми отримуємо листи з інформацією про спікерів. В нас такого немає й можливо це і турбує представників влади, що вони не можуть втручатися в редакційну політику нашого каналу”, – зауважила вона.

Як повідомлялося, уряд закликали віддати гроші з телемаратону на Збройні сили. Невдовзі петиція щодо перенаправлення на ЗСУ коштів, виділених на телемарафон, набрала необхідні 25 тисяч голосів для розгляду Кабміном.

Однак, у відповіді очільника уряду Дениса Шмигаля на петицію було сказано, шо спрямування цих грошей на потреби Сил оборони нібито є “недоцільним”

Ба більше, Міністерство культури та інформаційної політики України підтвердило статус телеканалів, що беруть участь у телемарафоні “Єдині новини”, як критично важливих, та надало журналістам цих каналів бронь від мобілізації

Тим часом 4 квітня минуло два роки відтоді, як  “Прямий, “5 канал” та “Еспресо” вимкнули з цифрової мережі Т2 і запустили на цих частотах трансляцію телемарафону. Однак досі жоден з держорганів не взяв на себе відповідальність за це – усі “переводять стрілки” один на одного.

Слід зазначити, що результати моніторингу телемарафону свідчать про рекордні порушення стандартів інформаційної журналістики, що стимулює заклики до уряду припинити його фінансування. Згідно з аналізом “Детектора медіа”, телемарафон втратив актуальність для українських глядачів, оскільки ставляться під сумнів його об’єктивність та вірогідність. Часто важлива інформація приховується, що змушує людей шукати її в інших джерелах.

У лютому 2024 року міжнародна організація “Репортери без кордонів”, яка стежить за дотриманням свободи слова у світі, закликала український уряд зупинити телемарафон “Єдині новини” для посилення плюралізму в ЗМІ.

До слова, ще у березні 2023 року в щорічному звіті Держдепу США зазначалося, що українська влада блокує публікації, які вважає загрозою національній безпеці, але до списку потрапили й опозиційні телеканали, що вже багато років працюють в Україні.

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ