О ЧЕМ ГОВОРЯТ

2018.06.15

Вакарчук. Експеримент над країною

Чи готові ми стати піддослідними кроликами в експерименті під назвою «Вакарчук-президент»?

Picture

Два останні десятиліття ми знаємо Святослава Вакарчука як найяскравішу «зірку» української музики. Але останнім часом він став ще й «зіркою» передвиборчих перегонів. За різними оцінками, він набирає від 3 до 6% у президентському рейтингу.

При владі Вакарчук уже був – він обіймав посаду депутата. Правда, особливими досягненнями не відзначився – Вакарчук не подав жодного законопроекту, вся його законотворчість звелася до 2 (двох) поправок, одна з яких не була врахована. Також він був членом групи з міжпарламентських зв’язків з іншими державами, зокрема з Росією.

Через майже півтора року перебування на посаді Вакарчук склав повноваження. Цей крок він супроводив пишномовною заявою, у якій скаржився на міжпартійні суперечки та говорив про свої високі моральні принципи, які не дозволяють лишатися йому на посаді депутата. Дивовижно, що ці принципи добре уживаються з президентськими амбіціями.

І хоча поки що Вакарчук прямо не заявляє про намір продовжити політичну кар’єру, але постійна його присутність у президентських рейтингах та риторика у промовах дають зрозуміти, що Вакарчук ще може повернутися в політику.

Для цього він може використати свою популярність – адже Вакарчук продовжує бути всенародним улюбленцем і збирати аншлаги на стадіонах. І якась частина українців готова за нього голосувати – бо він гарно співає.

Вакарчуку і його прихильникам, напевне, здається, що бути президентом легко і це не потребує додаткових умінь. Адже загальновідомо, що усі таксисти і куховарки знають, як керувати державою. Чим гірші співаки?

Уявімо, що Вакарчук таки стає президентом і заходить у владні кабінети. Що він буде там робити?

За великим рахунком, президент відповідальний за все, що відбувається з країною. Відповідальний за розвиток економіки – а українська економіка зараз у кризі, і новому президентові доведеться зіштовхнутися з цим викликом. Який економіст із Вакарчука? Ми не знаємо.

Президент є головнокомандувачем армії – і це означає, що він відповідальний за мир у країні, за закінчення війни на Донбасі. Чи є у Вакарчука якийсь військовий досвід? Ні, його немає.

Президент відповідальний за зовнішню політику – він повинен уміти домовлятися з іноземними партнерами та бути дипломатом. Чи вміє Вакарчук домовлятися, налагоджувати зв’язки, працювати з неприємними йому людьми заради високої мети? Його заява про складання депутатських повноважень показує нам, що ні.

Президент має уміти формувати свою команду та працювати з нею. Чи є у Вакарчука хоча би якась команда? Наразі її немає. І тому є велика небезпека, що Вакарчук потрапить під сторонній вплив.

Імовірно, що навіть якщо Святослав Вакарчук номінально стане президентом, він не буде реально керувати країною. Він стане маріонеткою в руках тих, хто зуміє першим завоювати його довіру. Схоже, що це буде неважко – адже Вакарчук є людиною імпульсивною та емоційною. А це означає, що у випадку, якщо народ України обере його президентом, то невідомо, в чиї руки потрапить державна влада – але вона точно не буде в руках всенародного улюбленця Вакарчука.

Звичайно, може статися диво, і виявиться, що у Вакарчука є ретельно приховуваний вроджений дар політика. І тоді він візьме і проведе всі реформи, розбереться з російською агресією, домовиться з західними партнерами і так далі, і тому подібне. Але голосувати, сподіваючись на диво – це дуже небезпечно.

Голосувати за Вакарчука – це давати згоду на великий експеримент над Україною. Ми всі любимо Славка за його пісні. Але чи готові ми стати піддослідними кроликами в експерименті під назвою «Вакарчук-президент»? Чи готові ми допустити до управління країною людину, яка є некомпетентною в економічній, військовій, політичній та інших сферах? Людину, яка не має досвіду в політиці і легко може потрапити під чужий вплив? Чи витримає Україна такий експеримент? Ціна його може бути зависокою.

Валентин Бурлай

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ