ТОЛЬКО ЧТО

2020.11.20

Пенсіонерам з ОРДЛО нічим не допоміг Європейський суд з прав людини

Picture

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення на користь України за позовом від групи пенсіонерів з Луганська, які не змогли добитися поновлення виплат пенсій на окупованій території та поскаржилися на порушення їхнього права на власність і права на справедливий суд.

Про це повідомив заступник міністра юстиції України – уповноважений з питань ЄСПЛ у Міністерстві юстиції України Іван Ліщина, який представляв уряд у цій справі, передає “Європейська правда” в п’ятницю, 20 листопада.

Суд своїм рішенням визнав неприйнятною заяву у справі “Кандиба та інші проти України” (no. 33137/16). Позов проти України подала група пенсіонерів з ОРДЛО.

Спершу вони звернулись до українських адміністративних судів, оскаржуючи постанову Кабміну №595, за п.2 якої соціальні виплати на окупованих територіях були призупинені до її повернення під контроль органів державної влади. Заявники вимагали визнання цього положення незаконним та поновлення їм пенсійних платежів.

Адміністративні суди трьох інстанції частково задовільнили цей позов, визнавши п. 2 нечинним на підставі, що Кабмін вийшов за межі своїх повноважень, приймаючи його. Водночас, у вимозі про поновлення платежів суди відмовили, пояснивши це тим, що заявники звернулись до неналежних відповідачів.

Заявники звертались до багатьох органів із вимогою про поновлення пенсійних платежів на підставі судових рішень, але їм було відмовлено, потім до адмінсудів з позовом про незаконну бездіяльність виконавчих органів – і також отримали відмову.

Після цього заявники звернулися до ЄСПЛ, скаржачись на порушення ст. 6 Конвенції (право на справедливий суд) та ст. 1 Першого протоколу (право власності) в зв’язку із невиконанням судового рішення на їхню користь. ЄСПЛ визнав заяву неприйнятною як таку, що очевидно необґрунтована. Він посилався, зокрема, на рішення судів у другій справі ініційованій заявниками, якими їм було відмовлено у скарзі про незаконну бездіяльність при виконанні рішень і зазначив, що заявники не звернулись із позовами про поновлення платежів до відповідних судів.

“Суд приймає аргумент уряду про те, що держава не могла бути обґрунтовано зобов’язана виконати рішення шляхом дій, які не були чітко зазначені судом (Київським окружним адміністративним судом) при прийнятті рішення, і що заявники могли та мали (…) звернутись із окремими позовами проти відповідних відповідачів для відстоювання своїх прав. Більше того, з обставин справи не випливає, та заявниками не стверджується, що подання таких позовів становило б додатковий тягар для них…”,  – йдеться у п. 55 рішення суду.

Як відомо, у 2018 році ЄСПЛ в одному з перших рішень щодо порушення прав громадян унаслідок конфлікту на Донбасі постановив, що Україна не несе відповідальності за проблеми зі здійсненням судочинства в окремих регіонах Донецької та Луганської областей.

Нагадаємо, що пенсіонери, які проживають на непідконтрольних Україні територіях Донбасу та не в змозі перетнути лінію розмежування через запроваджений карантин, матимуть можливість отримувати пенсії навіть після прострочення строку дії карток "Ощадбанку".

Віцепрем'єр з питань реінтеграції Олексій Резніков уточнив, що Кабінет Міністрів скасував обмеження на 60 днів для карт банку – до моменту повного закінчення карантину.

"Мало того, ми чітко написали в постанові уряду, що після завершення карантину ще два місяці в спокійному режимі люди зможуть провести верифікацію свого стану, що вони є пенсіонерами, підкреслюю, пенсіонерами, які є внутрішньо переміщеними особами. За рішеннями попередніх складів уряду, пенсію отримують внутрішньо переміщені особи, навіть якщо вони проживають тимчасово на тимчасово окупованих територіях", – зазначив він.

З його слів, питання забезпечення пенсіями всіх, "хто свого часу дійсно чесно заробив цю пенсію, проживає на окупованих територіях і не з'явився у цей час", – це питання ухвалення окремого рішення.

А наразі "Ощадбанк" зробив повідомлення, що всі його картки, на яких відбувається накопичення, продовжують термін дії до 2021 року.

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ