ТОЛЬКО ЧТО

2021.02.23

Київ – у ТОП-20 міст для дистанційки: як працюється вдома співробітникам офісів

Picture

Рік життя в умовах поширення Covid-19 вніс корективи у життя людей, які раніше працювали у офісах. Фірми відмовляються від оренди та економлять на комуналці та приміщеннях, а українці облаштували робочі кабінети вдома. І не дарма – у 2021 році Київ увійшов до рейтингу ТОП-20 найкращих міст для
дистанційної роботи.

У столиці України гарна якість інтернету, багато місць для коворкінгу, доступна вартість оренди окремого житла під хатній офіс та просто безпечно. Світовими лідерами за умовами для хоум офісів визнано Талінн, Тбілісі та Белград.

У відповідь на суспільний запит та карантинні правила український парламент ухвалив закон про дистанційну та віддалену роботу, який вносить нову форму відносин між працівником та роботодавцем. Як працюється київським дистанційникам вдома та що можна зробити, аби ще
більше покращити життя поза офісом розбирався Kiev24.com

«Під час обідньої перерви присипляю дитину в ліжечку та пригортаю дружину»

Святослав Погляд, програміст

Програміст Святослав Погляд уже рік працює віддалено з власної квартири. Батько чотирьох дітей налаштував домашній комп’ютер, зробив затишне робоче місце з картинками-мотиваторами на стіні та зручним кріслом, а ще встановив програми швидкого доступу до дистанційного офісу.

«Вдома мене більше бачать діти та дружина, я звик вкладати дочку спати в обід. Сав кращим татом. Але таким чином втратив обідню прогулянку на свіжому повітрі – тепер мій трафік від столу до ліжечка дитини і назад до комп’ютера. Щоб легше було зосередитись на роботі, підібрав хороші навушники, які захищають від шуму дітей та підключив більш швидкісний інтернет. В компанії
працюю уже 7 років, тому проблеми з соціалізацією в команді навіть на відстані не маю», – розповідає Святослав.

Про переваги домашнього офісу каже з усмішкою – тепер не мусить втрачати по годині зранку і ввечері на дорогу до роботи та може більше любити дружину.

«Я не курю, але вдома, замість перекуру, можу відволіктись від монітора та потеревенити з дітьми, бачу, як вони ростуть на очах. А ще відкрив, що задрімати на хвилин 15 вдома, щоб розслабитись – це прекрасно. Навіть можна знайти час в обід, щоб займатися сексом. Для сімейної людини плюсів досить
багато», – говорить чоловік.

Святослав Погляд  назвав Топ-6 переваг та недоліків віддаленої праці.

Недоліки:  

  1. Відсутність неформального спілкування команди. 

У офісі на обіді можна потеревенити з колегами, вийти таким чином за межі своєї інформаційної бульбашки та формувати дружню команду. Не всім подобається зменшення кола спілкування у чотирьох стінах вдома, особливо для екстравертів це дуже важливо. Та і для виконання робочих задач вдома ресурсу трошки менше – бо все ж таки для брейнштормінгу легше підійти до колеги у офісі та поспілкуватись.

  1. Брак самодисципліни. 

Помітив, що для багатьох українців для продуктивної роботи потрібен наглядач. У офісі це можуть бути колеги чи менеджер. За домашнім комп’ютером ніхто тебе не бачить, можна годинами читати новини, а потім поспіхом підганяти роботу чи виправдовуватись, чому зірвав строки. Однак є рішення – цей недолік частково фікситься програмами, що обмежують доступ до розважальних сайтів у робочий час. А для найбільш безнайдійних можна поставити програму, що буде слідкувати за працівником і звітувати менеджеру, коли він відволікається. Наприклад, StayFocusd блокує сайти у Google Chrome у робочий час

  1. Менше руху для збереження здоров’я та активної роботи мозку. 

Людина, яка рухається – креативніша, у неї краще працює мозок. Тому люди, як в обід гуляють біля офісу, дбають про здоров’я та власну продуктивність. Вдома люди переважно потрапляють в зону комфорту, з якої не хочуть виходити. 

Переваги:

  1. Жити без заторів та добирань на роботу прекрасно

В Києві чимало людей витрачають на дорогу по годині-півтори на день. Цей час можна витратити на те, щоб довше поспати, поприбирати в квартирі, просто на відпочинок. Чимало людей, які бачать затори, кажуть, що це причина, чому зовсім не мають охоти повертатися до офісу.  

  1. Замість спілкування з колегами – родина.

Не для всіх людей спілкування з колегами є бажаним – як не крути, люди бувають різні, і не кожен їх підбирає під себе. Тому для багатьох приємніше жити в домашній інформаційній бульбашці, не чути чужих жартів, зайвих новин та чуток. Якщо ще й до всього є окрема кімната для роботи вдома – ви щасливчик.  

  1. Можливість працювати у вільному одязі 

Ніхто не засудить колегу у літню пору за роботу трусах чи поставивши ноги на стіл у власній хаті. Дрес-код для себе і своїх рідних. Так само взимку тепла ковдра успіхам в праці не завада. Як і зручність для телефонних дзвінків, які можна виконувати хоч лежачи на канапі. 

«З чоловіком ділимо комп’ютер на двох та граємо наввипередки, щоб захопити швидший інтернет»

Ксенія Рожак-Литвиненко, мистецтвознавиця

Ксенія Рожак-Ливиненко з дому працювала і до карантину. З 2015 року вона, кандидат наук з мистецтвознавства проводить онлайн-лекції та віртуальні тури з історії мистецтва з дому. А от її чоловік – журналіст, від початку поширення Covid-19 тиждень через тиждень залишається працювати вдома. Відтак, ділять робочий простір та конкурують за якість зв’язку у хаті. 

«У нас комп’ютери різні, але робоче місце одне – бо в двокімнатній квартирі маємо спальню та залу-офіс. І маємо чомусь проблеми з інтернетом, з роутером, та хороший інтернет у нас на одному місці, де стіл, на стаціонарному комп’ютері. Хто не встиг – працює з ноутбуком – там, де слабше покриття», – каже Ксенія. 

Ксенія працює над власним проектом, тому у неї гнучкий графік роботи, може вільно відволікатись на хатні справи та догляд за дітьми, чоловік – працює у визначені години. 

«Я не можу назвати себе екстравертом, тому добре почуваю себе вдома, без спілкування зі світом, але часом приходять думки, що сидиш в чотирьох стінах, нікого не бачиш. Як компенсація – маю значну економію витрат на проїзд. Бо наймаємо в робочий час до дитини няню, а плюс півтори-дві години вранці і ввечері в дорозі в офіс та з офісу – це суттєві гроші на послуги няні», – ділиться жінка.

Великим мінусом роботи вдома Ксенія називає відповідальність за побут – бо прання та прибирання входить у щоденний графік. 

«Коли ти вийшов до офісу – то ти не бачиш, як застелене ліжко, що не так лежить, тебе це не дратує, відповідно, не мусиш так ретельно прибирати. Недоварений суп чи іграшки дітей ти не бачиш. Так само коли всі родиною разом на одній території – часом буває важко, бо немає свого простору. Бо в офісі кожен має свої завдання, а тут з чоловіком та дітьми я почуваю, що це одне ціле», – ділиться Ксенія. 

Перевагою у новій дійсності Ксенія відзначає допомогу чоловіка – бо ходить забирати дитину зі школи, варить їсти та частіше ходить в магазини за потреби. Шкодує лише, що восени під час тижня, коли чоловік працює не з дому, а з офісу, той привіз з роботи Covid-19. Тоді захворіли родиною. Тому, якби увесь місяць працював віддалено – було б безпечніше.

Дистанційну та надомну працю – узаконюють в Україні

Аби убезпечити українців, які продовжують працювати з дому та навести лад у трудовому законодавстві, парламент ухвалив закон №4051 «Щодо вдосконалення правового регулювання дистанційної роботи», який передбачає визначення дистанційної та надомної праці та визначає, за яких умов одна і інша форма застосовується. Після голосування у другому читанні закон чекає на підпис президента. 

Фото з відкритих джерел

Відповідно до документу надомна праця – це коли людина працює у визначеному місці вдома або деінде та не може його змінювати без погодження з роботодавцем пізніше, як за 3 дні до переїзду. У такому хатньому офісі мають бути необхідні технічні засоби – прилади, інфентар, техніка для роботи. Про всі ці речі зазначають у документах, підписаних між працівником та роботодавцем, наприклад, у трудовому договорі про надомну роботу. При цьому робочий час не може перевищувати кількості годин, передбаченої КЗпП.

Дистанційна робота – дозволяє працівнику самостійно обирати місце для своєї діяльності. Такий робітник має мати засоби комунікації з керівництвом та за потреби може працювати у плаваючому графіку та змінювати свою локацію. У будь-якому випадку кількість годин роботи обмежена трудовий законодавством, а людина має право вимикати техніку та не виходити на телефонний зв’язок у неробочий для нього час, про який повідомляє керівництво.   

За умов дистанційної та надомної роботи різними є підходи до безпеки праці. Бо у випадку надомного фіксованого офісу будь-які ситуації, пов’язані з безпекою працівника є травмами чи виробничими хворобами, а за умови роботи дистанційної – відповідальність за життя і безпеку лежить виключно на співробітнику, якщо того не відправили виконувати завдання деінде його роботодавці офіційно.    

Підготувала Оксана Тупальська

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ