ТОЛЬКО ЧТО

2021.03.01

Коровайко та Херсонський апеляційний суд: як скандальна поведінка одного судді впливає на враження про всю судову систему

Picture

Компетентність та доброчесність - це ті фундаментальні риси, якими має бути наділений кожний суддя. На превеликий жаль, поведінка одного судді має вплив на загальне враження не лише про певний суд, а і про всю судову систему загалом.

Пересічному громадянину постать Олександра Івановича Коровайка - голови Херсонського апеляційного суду здається скромною. Наявність однієї квартири та одного автомобіля для топ- гіредставника суддівського корпусу провінційного міста є цілком пристойною і викликає довіру. Але у тих, хто знає чи працює з Коровайко, абсолютна інша точка зору.

В Апеляційний суд Херсонської області Олександр Іванович потрапив у 2008 році. У березні 2012 року він став заступником Іванищука А.І. - голови Апеляційного суду області, якого за декілька днів до призначення Коровайка, було затримано при отриманні хабара.

21 червня 2012 року Вища рада юстиції України прийняла рішення про призначення Коровайка О.І. на посаду голови Апеляційного суду Херсонської області. Потрібно відзначити, що рішення ухвалювала Вища рада юстиції, до складу якої входили такі одіозні постаті як: Колесниченко В.Н., Ківалов С.В., Отрош І.О., Портнов А.В., Татьков В.І. та Кузьмін Р.Р.

11 квітня 2014 року, відповідно до Закону України “Про відновлення довіри до судової системи в України", Коровайко О.І. припинив свої повноваження як голова суду. Однак, 14 квітня 2014 року, під час таємного голосування суддів Апеляційного суду Херсонської області, його обрано головою вищевказаного суду на один рік. 07 квітня 2015 року, на Благовіщення, під час таємного голосування Коровайка обрано головою суду вже на два роки. 

Судова реформа України знову ж таки не похитнула позицій Коровайка, який вчетверте очолив новостворений Херсонський апеляційний суд. Саме наполегливе обрання Коровайка головою цього суду показує дуже лояльне ставлення суддів до свого шефа, а також зневагу до законодавства, оскільки у ст. 20 Закону України “Про судоустрій та статус суддів" чітко вказано на заборону одній і тій ж особі обиратись на адміністративну посаду більше як два строки поспіль.

Також такий непохитний статус голови Херсонського апеляційного суду свідчить про існування певних впливових осіб, які допомагають Коровайку здійснити заповітну мрію - стати суддею Конституційного суду України. Постійні поїздки до Києва та тісний зв’язок з тепер уже відстороненим головою Конституційного суду України Тупицьким О.М., підтверджують наполегливе прагнення Коровайка потрапити до Конституційного суду.

У жовтні 2019 року Коровайко зазнав першої невдачі на шляху до своєї цілі - питання про призначення суддею Конституційного суду України не вирішилось позитивно.

Як відомо, у Херсоні Коровайко має репутацію "поступливого" судді щодо покарання водіїв, які керували автотранспортними засобами у нетверезому стані. Аналіз прийнятих ним суддівських рішень засвідчує помітну м'якість у винесенні рішень щодо певних водіїв. Використовуючи будь-яку можливість, або просто зневажаючи на конкретні факти та матеріали, Коровайко дуже часто закриває провадження на користь обвинуваченої сторони.

Також, Коровайко всіляко уникає участі у прийнятті рішень у резонансних справах, використовуючи право на короткочасну відпустку за власний рахунок чи за рахунок раніше відпрацьованих днів/тижнів. 90% розглядів резонансних справ або проведення перевірок діяльності суду припадає на суддю Заіченко В.В., який на час відпустки шефа, виконує його обов’язки.

Проте, після невдалої спроби потрапити до Конституційного суду України, ситуація почала змінюватись, оскільки Коровайко перейшов у режим прискореного накопичення необхідних матеріальних цінностей та ресурсів для якнайшвидшого свого призначення.

Останнім часом Коровайко, використовуючи свої повноваження та доступ до цілком таємної інформації, передає певні дані на користь підозрюваних осіб. Так, не без участі Коровайка два підозрюваних в організації замовного вбивства бізнесмена Ігоря Пащенка змогли втекти від правосуддя. ІЗ листопада 2020 року підозрюваним у вбивстві братам Кальченко було повідомлено про підозру в організації вбивства, і вже 18 листопада вони були оголошені у розшук.

Залишається чекати нових “пригод" Коровайка, адже час спливає, і нестабільна позиція товариша Тупицького у Конституційному суді лише активують Коровайка до вчинення незаконних діянь на свою користь.

Відзначимо, Коровайко Олександр Іванович (03.04.1966 р.н.) - голова Апеляційного суду Херсонської області, уродженець смт Велика Лепетиха, Херсонська область.

У котрий раз висуває свою кандидатуру від суддів України на посаду судді Конституційного суду України.

Коровайко О.І. близько 5-ти останніх років має намір і плекає надії стати суддею Конституційного суду України, або навіть очолити. Однак, інформацією про проведення будь-яких дій для зазначеного респонденти не володіють, в той же час відмічають про його неабияке захоплення поїздками та відрядженнями до м. Київ. Зі слів поодиноких джерел, Тупицький Олександр Миколайович (голова Конституційного суду України) лояльний по відношенню до Коровайка О.М., а останній, нібито, товаришує з О.М. Тупицьким.

У 2019 році вже виносилося питання про вступ Коровайка О.І. до лав КСУ, проте так і не вирішилось. У цей же час мав місце вихід матеріалу на сайті «ПроСуд» - «Голова Херсонського апеляційного суду. Олександр Іванович Коровайко.

Розслідування «PROSUD»

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ