ТОЛЬКО ЧТО

2021.07.28

У Києві помер перший пацієнт зі штамом "Дельта", який приїхав із Росії

У Києві помер перший пацієнт зі штамом коронавірусу «Дельта», який є більш небезпечним. Четверо з шести пацієнтів Олександрівської лікарні столиці, у яких виявили цей вид вірусу, нещодавно повернулися з Росії.

Про це повідомила директорка медзакладу Людмила Антоненко, передає телеканал «Київ».

Штам COVID-19 «Дельта» підтвердили лабораторно. Медики розповідають, що хвороба протікає агресивніше і швидше, ніж попередні штами: на 2-3 день після госпіталізації у пацієнтів різко знижується сатурація, вони не можуть самостійно дихати. Вік важких пацієнтів: 30-40 років.

Медики прогнозують різке погіршення епідемічної ситуації у столиці у зв’язку з проведенням хресної ходи 27 липня. Побоюються, що багато вірян було зокрема і з Росії.

«Я думаю, буде дуже великий підйом захворюваності, тому що я хочу ще раз наголосити, що із хворих тестованих, які приїхали із Росії, всі вони позитивні на «Дельту». Тому якщо це ми спостерігаємо от таку ходу, то я думаю, що буде великий підйом захворюваності», — наголошує директорка Олександрівської клінічної лікарні Києва Людмила Антоненко.

Нагадаємо, 15 липня у Центрі громадського здоров'я повідомляли, що в Україні зафіксували чотири випадки «Дельти». 22 липня штам попередньо виявили ще у шістьох людей. Його фіксували вже і на Львівщині.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко попередив, що на тлі зростання захворюваності на COVID-19 в Україні можуть відновити жорсткі коронавірусні обмеження (локдаун). Він закликав людей вакцинуватися проти коронавірусу, щоб уникнути спалахів хвороби.

У Всесвітній організації охорони здоров'я заявили, що штам поширився вже у щонайменше 111 країні світу. «Дельту» вперше виявили в Індії.

Штам має дві ключові мутації зовнішньої «спайкової» частини вірусу, яка прикріплюється до клітин людини. ВООЗ раніше визнала його таким, що «викликає занепокоєння», адже він є більш заразним.

За даними департаменту громадського здоров'я Англії, цей штам у 1,6 раза заразніший, ніж штам «Альфа», у 2,26 раза частіше призводить до госпіталізації та у 1,45 раза частіше — до реанімації. Водночас вакцини проти цього штаму, ймовірно, є ефективними.

Підготував Василь Сподаренко

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ