ТОЛЬКО ЧТО

2022.11.29

Телеканал Жеваго «Еспресо» випускає відверто фейкові сюжети проти ГК «Інвестохіллс» та чинить тиск на суддівські рішення на користь Юркевича

Picture

Обидва олігарха пограбували вкладників та економіку України через свої банки – «Фінанси і кредит» та «Укрпрофбанк».

Група компаній «Інвестохіллс» через професійну діяльність з повернення активів збанкрутілих банків, які були вкрадені їх колишніми власниками, вчергове зазнає інформаційної атаки з боку цих самих власників. Про це повідомляється у прес-релізі ГК.

«ГК «Інвестохіллс» звикла до замовних публікацій невдоволених олігархів на «сміттєвих» медіа-майданчиках, які не мають нічого спільного з журналістикою. Але компанія вимушена відреагувати на грубе порушення принципів журналістської етики з боку відомого телеканалу «Еспресо», який підконтрольний біглому олігарху Костянтину Жеваго (ДБР оголосило його у міжнародний розшук)», – зазначають у групі компаній.

Як повідомляється у прес-релізі, журналісти напередодні одного з судових засідань у Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду випустили відверто замовний сюжет як за змістом, так і за формою. Мета – тиск на суддів для прийняття рішення, вигідного олігархам.

«Журналісти телеканалу «Еспресо» не звертались до групи «Інвестохіллс» за коментарем щодо суті розповсюдженої у сюжеті інформації. Тобто телеканал свідомо позбавив глядачів можливості почути усі сторони конфлікту, порушивши принципи журналістських стандартів. Крім того, журналісти дозволили собі «навішати» на компанію ярлик «проросійська», що не було навіть оціночним судженням. Та й для оціночних суджень потрібні справжні аргументи. У якості такого аргументу редакція вирішила привести фрагмент с розгляду судом клопотання прокурора у одному з кримінальних проваджень. У ньому прокурор, серед іншого, безпідставно заявляє про те, що компанія діє на користь рф шляхом зупинки стратегічних підприємств», – описують ситуацію в ГК.

У групі підкреслили, що у прес-релізі міжнародного інвестиційного фонду «Інвестохіллс Хеліантус» та ГК «Інвестохіллс» вже була заявлена позиція про те, що дане кримінальне провадження було відкрите СБУ на користь олігархів Костянтина Жеваго та Анатолія Юркевича.

Стратегічні підприємства, які на думку слідчих буцімто «зупиняла» ГК, – це «АвтоКрАЗ» та «Росава», які у 2018 році до банкрутства довів саме їх колишній власник Жеваго. Після відкриття процедури банкрутства він установив контроль над підприємствами.

«Абсурдність звинувачень у тому, що ГК «Інвестохіллс» ніколи не мала відношення до контролю над «АвтоКрАЗом», який через незадовільну роботу держава відчужила у бенефіціара Жеваго. ГК дійсно викупала на державному аукціоні права по боргам «Росави» перед банком Жеваго «Фінанси та кредит». Олігарх втратив контроль над діяльністю цього підприємства, після чого воно якраз і змогло налагодити успішну діяльність. На даний момент ГК вже не є активним кредитором «Росави», – пояснюють у ГК.

Дивно, що всієї цієї інформації про олігарха у сюжеті журналістів Жеваго не було озвучено. Хоча ці дані та свою позицію «Інвестохіллс» озвучував ще у липні.   

Так само дивно, що журналісти проігнорували ще один публічний прес-реліз про те, що Павло Фукс ніколи не був ані засновником, ані бенефіціаром, ані міноритарним акціонером ГК «Інвестохіллс». Дана інформація підтверджується обов’язковими та ретельними перевірками компаній ГК Національним банком України (державний регулятор у фінансовій сфері). «Тим не менше це не завадило «Еспресо» безапеляційно, без озвучування нашої позиції  та офіційних даних державних установ, заявити про підконтрольність ГК Фуксу», – йдеться в заяві «Інвестохіллс».

Більше того, як повідомляється, у загаданому замовному кримінальному провадженні ніяких процесуальних рішень не прийнято: не оголошено жодної підозри, матеріали не передані в суд, немає жодного вироку. Тому твердження журналістів «Еспресо» про «зраду» – не відповідають дійсності та є маніпулятивними.

У ГК нагадали, що зовсім недавно, у грудні 2021 року, експерти Інституту масової інформації (ІМІ) вже ловили журналістів телеканалу за руку у зв’язку з порушенням журналістських стандартів. Зокрема, мова йде про матеріал «Білоцерківська ТЕЦ зазнає рейдерських атак з боку Інвестохіллс Веста», який був опублікований на сайті «Еспресо». У «Звіті з моніторингу дотримання професійних журналістських стандартів в онлайн-медіа. Четверта хвиля моніторингу у 2021 році», оприлюдненому на сайті ІМІ, експерти назвали цей матеріал сумнівним» та «без джерела». Більше того, саме через публікування подібних бездоказових матеріалів «Еспресо» опустився у рейтингу ЗМІ у порівнянні з попереднім періодом на дві сходинки.

В «Інвестохіллс» пояснюють, чому сюжет на «Еспресо» вийшов саме зараз. 

Центральна тема сюжету: судові рішення щодо майна такої собі фірми «Сейф Інвест». Це майно (земельні ділянки та трансформаторні підстанції під Києвом) було незаконно вкрадене у «Українського професійного банку» напередодні оголошення його неплатоспроможним у 2015 році. Грабунок був здійснений в інтересах колишнього власника УПБ Анатолія Юркевича. Майно проведено через низку пов’язаних з ним фірм на «Сейф Інвест».

У 2015 році ФГВФЛ виграв суд у цій справі – фірми Юркевича повинні були повернути дані активи. Після того як ГК «Інвестохіллс» через ФК «Інвестохіллс Веста» викупила на аукціоні Prozorro права вимоги на дані активи, компанією був розпочатий відповідний судовий процес. Суди першої та другої інстанції фірми Юркевича вже програли. Зараз йдуть касаційні слухання у Верховному Суді. Матеріали справи тут. Напередодні такого засідання, яке мало відбутись 15 листопада, і вийшов сюжет на «Еспресо» з метою тиску на прийняття рішення на користь структур Юркевича.іі

«У зв’язку з цим виникає питання, як телеканал «Еспресо» отримав доступ до процесуальних документів кримінального провадження проти Фонду та ГК «Інвестохіллс»? Опубліковані документи відсутні у вільному доступі, отже журналісти Жеваго отримали їх неофіційно на користь Юркевича. Цей факт вказує на порушення таємниці слідства», – вважають у ГК.

Також, на думку «Інвестохіллс», це додатково доводить, що Жеваго та Юркевич – ймовірні замовники кримінального провадження проти групи компаній. Отже мета цього абсурдного та безперспективного з юридичної точки зору розслідування у тому, щоб створити негативний інформаційний фонд навколо кредитора обох олігархів.

«Очевидно, двом «братам по нещастю» Жеваго та Юркевичу, які через свої банки обікрали вкладників та державу, не подобається діяльність ГК «Інвестохіллс». Журналісти «Еспресо» всього ж на всього інструмент в їх руках, тому очікувати тут об’єктивності ми не сподіваємося. Але принаймні «Еспресо», дотримуючись хоча б формально журналістських стандартів, міг озвучити позицію всіх сторін», – заключають в компанії.

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ