ТОЛЬКО ЧТО

2023.05.31

Силовиків закликали розслідувати сумнівні закупівлі мастил для ЗСУ

Picture

«Спрут» російських спецслужб глибоко пустив коріння у діяльність провідних суб'єктів господарської діяльності України та проводить диверсійні дії через свою агентуру, у тому числі й у МОУ.

Про це у блозі для Цензор.НЕТ пише журналіст-розслідувач Ярослав Бондаренко.

Він з посиланням на дані бази української митниці викрив масштабні схеми обходу санкцій РФ, в яких беруть участь українські держкомпанії-монополісти.

Група компаній «Мироіл-Агрінол» та «КСМ-трейд» закуповують російську сировину для потреб Міноборони. А вищі органи та такі "герої" як начальник Центрального управління забезпечення пально-мастильними матеріалами Тилу Командування Сил логістики ЗСУ Олександр Заярний покривають їх. Можливо, СБУ, ДБР, БЕБ та НАБУ потрібно детальніше вивчити, як російська сировина надходить на український ринок особливо у воєнний час.

Компанії які закуповують оливу у КСМ та Мироіл-Агрінол - АТ "Укртрансгаз", АТ "УКРГАЗВИДОБУВАННЯ", ДП "ЕНЕРГОАТОМ", ПАТ "УКРНАФТА", АТ "Укрзалізниця".

Тільки за січень-лютий компанія «КСМ-трейд» завезла 117 тонн «нафтопродуктів», зокрема мастила, сировину для виробництва олив з РФ та Білорусі, та поповнила бюджет РФ на 111 тис доларів.

Напрошується питання до керівництва українських державних монополістів «Укртрансгазу», Укргазвидобування, Енергоатому, Укрнафти, УЗ: тоді як ЄС узгоджує 11 пакет обмежень для ліквідації лазівок обходу санкцій Росією та Білоруссю, вітчизняні компанії закривають з ними контракти. Чи не глузування це над західними партнерами, які «усым світом» об'єдналися, щоб знекровити російську військову машину?

А тут на рівному місці флагмани української економіки, держкомпанії вчиняють подвійний злочин – не лише закуповують оливи та паливо сумнівної якості для своїх потреб та українського фронту, а ще й фінансово підживлюють російський тероризм (!). При цьому інші компанії, які пропонують сировину європейської якості, але за вищою ціною, не можуть конкурувати з «Агрінолом» та «КСМ» через відсутність «волохатої руки» у вигляді Заярного.

Кілька слів про «КСМ-трейд». Цей завод з виробництва олив на Київщині очолює дружина скандального депутата від партії «Слуга Народу» Олега Семінського – Тетяна Бушай. Семінський має солідний «дах», раніше він очолював «Нафтогазвидобування».

Візьмемо групу компаній «Мироіл - Агрінол». Ця фірма за січень-лютий завезла нафтопродуктів на 621 тонну з Грузії. На хвилинку! Де в Грузії нафта?

Як видно з таблиці, компанія «Мироіл» розмитнила мастил на загальну суму 46 мільйонів 876 тисяч гривень (1 млн 270 тис дол), а продасть їх врази дорожче, і отримає колосальний прибуток. Не важко здогадатися, що РФ таким шляхом обводить навколо пальця всіх регуляторів санкцій. Свою сумнівну аферу учасник угоди, депутат від ОПЗЖ Олександр Пономарьов провів через НПЗ у Кутаїсі, колишній завод «Колхіда», придбаний через офшор з ОАЕ.

То невже війна так нічого не вчить українців, і насамперед правоохоронні та перевіряючі органи. І Міноборони, як і раніше, готове закуповувати продукцію з російської сировини, і тим самим фінансувати країну-агресора.

У ситуації, що склалася, українська громадськість звертається до Антикорупційного бюро, контррозвідки СБУ, військової прокуратури. Можливо, вони таки уважно вивчать ці факти, і ухвалять відповідні запобіжні дії, щоб не втратити довіру ні у ЗСУ, ні у західних партнерів України?

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ