ТОЛЬКО ЧТО

2023.10.24

ЦРУ допомагало перебудувати з нуля ГУР МО - WP

Служба безпеки України давно налагодила співпрацю з Центральним розвідувальним управлінням США. Зокрема, за підтримки чи координації ЦРУ українські розвідувальні служби двічі вдаряли по Кримському мосту, запустили дрони на дах Кремля та пробили отвори в корпусах російських військово-морських кораблів у Чорному морі, а також підклали вибухівку у машину ідеолога "русского мира" Олександра Дугіна, де загинула його донька Дарія Дугіна.

Про це пише The Washington Post, посилаючись на інтерв’ю з більш ніж 20 теперішніми і колишніми українськими, американськими і західними співробітниками розвідки і безпеки, які говорили на умовах анонімності.

Як ідеться в матеріалі The Washington Post, Україна прагне таким чином показати, що покарання не омине жодного учасника війни чи того, хто її підтримує і пропагує. Водночас убивства цивільних осіб у громадських місцях можуть послабити міжнародну підтримку, якщо сприймуться як "перебільшене покарання" людей — віддалених від фронту, не військових армії РФ і не воєнних злочинців.

"Ми ніколи не залучали наших міжнародних партнерів до таємних операцій, особливо за лінією фронту", — сказав колишній високопосадовець України. Співробітників СБУ та ГУР не супроводжували співробітники ЦРУ. Україна уникала використання зброї чи обладнання, які можна було б простежити до джерел США, і навіть приховані потоки фінансування були розділені.

Представники ЦРУ в Києві знали про деякі плани України, зокрема про удар по Керченського мосту, і тоді офіційні особи США висловлювали занепокоєння щодо української атаки. Таким чином, українські розвідники виробили власний план, які операції обговорювати з колегами з ЦРУ, а які — ні, адже США не хотіли б бути причетними до якихось інцидентів.

Як розвивався зв'язок України та ЦРУ з 2014 року

Глибоке партнерство ЦРУ з Україною, яке зберігалося навіть тоді, коли країна була втягнута в скандал навколо імпічменту президента Дональда Трампа, — це важливий поворот відносин двох служб. Адже десятиліттями вони перебували на протилежних сторонах Холодної війни. Частково через це, за словами співрозмовників The Washington Post, лише у 2022 році ЦРУ вилучило Україну зі списку "небратніх країн" — працівникам ЦРУ заборонено було спілкуватися з громадянами таких країн без попереднього дозволу.

Співпраця ЦРУ та України почалася у 2014 році, після Революції гідності, втечі президента Януковича, російської анексії Криму та коли вона вдерлася та надавала підтримку бойовикам Донецької та Луганської областей.

Для взаємодії у 2015 році створили новий підрозділ СБУ і назвали "П’ятим управлінням", щоб відрізнити його від чотирьох підрозділів СБУ, що вже існували.

Навчальні центри були розташовані за межами Києва, де відібраних українських службовців навчали співробітники ЦРУ. Вони мали сформувати підрозділи, "здатні діяти за лінією фронту та працювати як таємні групи".

ЦРУ надало обладнання для прослуховування та навіть форму бойовиків на Донбасі для легшого проникнення спецпризначенців.

Так, результатами стали не лише диверсії українців та захоплення колаборантів, а й щонайменше 6 убивств росіян або тих, хто підтримали РФ. Серед них — воєнний злочинець Ґіві (Михайло Толстих) та Євген Жилін, лідер проросійського угруповання бойовиків на сході України.

Трансформування ГУР

ЦРУ зосередилося також на тренуванні та обладнанні Головного управління розвідки, яке мало близько 5 тисяч співробітників і, на думку ЦРУ, було перспективним. "Офіцери ГУР були молодими хлопцями, а не генералами КДБ радянських часів. Тоді як СБУ була занадто великою, щоб її реформувати", — сказав анонімний чиновник для The Washington Post.

"Ми перебудували її з нуля", – сказав ексспівробітник розвідки США. Це включало системи прослуховування, будівлі, які, як вважали США, вже скомпрометовані російською розвідкою, та навчання українців.

Офіційні особи США заявили, що навчання було спрямоване на те, щоб допомогти українським оперативникам захистити себе в тилу Росії, а не завдавати шкоди російським цілям.

За один день ГУР могли б перехопити від 250 до 300 тисяч розмов. Однак про вторгнення 24 лютого українським спецслужбам прямо не було відомо, лише від розвідки безпосередньо США.

Самостійні операції СБУ та ГУР

Як стверджує The Washington Post після розмов із високопосадовцями розвідок, серед операцій України:

  • убивство кількох командирів РФ;
  • українські спецслужби ледве не ліквідували начальника Генерального штабу РФ Валерія Герасимова, коли той перебував на фронті;
  • удари по Кримському мосту в жовтні 2022 року та в липні 2023-го;
  • удар безпілотника по даху Кремля в Москві;
  • убивство російського офіцера, командира підводного човна "Краснодар" Станіслава Ржицького;
  • вибух автомобіля, коли загинула донька російського пропагандиста Олександра Дугіна — Дар'я Дугіна. Соратник Дугіна Петро Лундстерм повідомив, що в автомобілі мав бути сам Дугін.

Імовірні наслідки операцій ГУР та СБУ — чим небезпечні

СБУ та ГУР намагалися уникнути шкоди випадковим цивільним перехожим навіть під час убивств, тоді як російські удари вбили або поранили тисячі мирних жителів, кажуть посадовці в інтерв'ю американському виданню.

Дехто стурбований, що якщо Україна скоює подібні операції, то це не допоможе ні у війні проти Росії, ні її прагненням стати членом НАТО та ЄС. Високопоставлений український чиновник сказав, що напади на некомбатантів і вибухи у будівлях Москви підживлюють кремлівські наративи, що Україна становить небезпеку для звичайних росіян.

"Якщо розвідувальні операції України стануть ще сміливішими — наприклад, проти росіян у третіх країнах — ви можете собі уявити, як це може спричинити розбіжності з партнерами та стати серйозним протиріччям із ширшими стратегічними цілями України", — сказав один з чиновників.

На думку The Washington Post, такі міркування — в меншості. Інші вважають, що атаки України сприяють зміцненню морального духу серед українців в окупації, а також що це відповідальність за воєнні злочини РФ.

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ