ТОЛЬКО ЧТО

2023.10.24

НЕК “Укренерго” завдала збитків державі у розмірі понад 1,13 млрд гривень - ЗМІ

Про це йдеться в публікації видання “Апостроф”.

У матеріалі зазначається, що восени 2021 року “Укренерго” уклало угоду  щодо врегулювання небалансів електричної енергії з приватним енерготрейдером ТОВ “Юнайтед Енерджі”, під яку отримала банківську гарантію від банку “Альянс”.

За цією угодою впродовж лютого-квітня 2022 року “Укренерго” продало компанії “Юнайтед Енерджі” небалансів електроенергії на майже 1,92 млрд грн, однак остання розрахувалась лише частково, через що в неї перед “Укренерго” виник борг у розмірі 1,13 млрд грн.

“Укренерго” за Правилами ринку не більше, ніж через два дні після того, як “Юнайтед Енерджі” не оплатило виставлені рахунки, мало надати йому статус “Переддефолтний” та повідомити в “Ощадбанк” про заборгованість компанії перед нею, щоб він зупинив рух по його рахунках.

Однак, “Укренерго” цього не зробило, надавши статус “Переддефолтний” компанії лише 7 березня, а повідомлення банку надавши лише 8 березня.

На додаток, згідно з висновком Держаудитслужби, НЕК навпаки двічі інформувала “Ощадбанк” про те, що простроченої заборгованості у “Юнайтед Енерджі” перед “Укренерго” немає. Завдяки цьому, за даними слідства, компанія “Юнайтед Енерджі” замість погашення заборгованості “вивела” сотні мільйонів гривень на рахунки інших пов’язаних з нею фірм, що призвело до ще більшого зростання заборгованості ТОВ “Юнайтед Енерджі” перед “Укренерго” та її непогашення.

Після цього “Укренерго” взялось оскаржувати висновки Державної аудиторської служби, яка виявила зазначені порушення та збитки. Однак, Київський окружний адміністративний суд повністю погодився з позицією аудиторів і 10 жовтня 2023 року ухвалив постанову, якою підтвердив, що “Укренерго” із запізненням повідомив Регулятора та учасника ринку TOB “Юнайтед Енерджі” про набуття ним статусу “Переддефолтний” та не дотримався строків застосування вимог, передбачених пп. 4 пункту 1.7.2 Правил ринку, що призвело до збитків державі у розмірі більш ніж 1,13 млрд грн.

І тепер, зазначають журналісти, покрити свої збитки та приховати свою незаконну діяльність НЕК намагається через Північний апеляційний господарський суд, де 26 жовтня 2023 року суддя Геннадій Коробенко має розглянути позов “Укренерго” до банку “Альянс”, від якого НЕК вимагає погасити заборгованість ТОВ “Юнайтед Енерджі” по договору банківської гарантії. Банк “Альянс” відмовився це робити по тій самій причині — до нього “Укренерго” з повідомленням про не оплату рахунків “Юнайтед Енерджі” звернувся лише 9 березня 2022 року, коли заборгованість була вже штучно збільшена за виною НЕК.

З усім тим, журналісти підозрюють, що не дивлячись на висновки Держаудитслужби та постанову Київського окружного адміністративного суду суддя Вищого господарського суду, Генадій Коробенко може взяти сторону “Укренерго” і допомогти їй приховати свій збиток у 1,13 млрд грн, бо раніше Центр демократії та верховенства права на підставі інформації про ухвалення сумнівних рішень, причетності до корупції або порушення прав людини, непрозорості або надмірності статків, вніс суддю Коробенка у перелік.

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ