ТОЛЬКО ЧТО

2024.02.29

У резолюції Європараменту по Україні є пункт про неприпустимість обмеження закордонних поїздок для депутатів ВР

Європейський парламент у своїй резолюції на підтримку України окремим пунктом пояснив українській владі – обмеження закордонних поїздок для депутатів Верховної Ради неприпустимі.  

«Європейський парламент висловлює стурбованість обмеженнями щодо закордонних поїздок депутатів Верховної Ради України; вважає, що це може розглядатися як невибіркове обмеження політичної діяльності обраних народних депутатів, зокрема тих, хто представляє опозицію; переконаний, що під час війни будь-яким політичним ресурсом, який може представляти справу України на будь-якому міжнародному форумі, не можна нехтувати», – йдеться у Резолюції.

Раніше влада зірвала участь Петра Порошенка у Мюнхенській конференції з безпеки, а також зустрічі з політиками у Польщі та Ізраїлі. Попри отримані офіційні запрошення для Порошенка голова Верховної Ради Руслан Стефанчук не підписав відрядження.

Нагадаємо, що пʼятого президента України та лідера “Європейської Солідарності” Петра Порошенка 1 грудня не випустили за кордон на міжнародні зустрічі, зокрема він мав взяти участь у Форумі Міжнародного демократичного союзу у Вашингтоні, де була заплановані двосторонні зустріч зі спікером Палати представників США Майком Джонсоном. Крім того, планувались переговори з керівництвом польського Сейму. Зазначимо, розпорядження на відрядження Петра Порошенка, яке погодив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, скасував перший заступник спікера Олександр Корнієнко

Нагадаємо, у травні 2022 року українська влада вже двічі встигла заблокувати поїздку Петра Порошенка за кордон у складі у делегації в Парламентській асамблеї НАТО у Вільнюсі.

Як відомо, сьогодні Європарламент ухвалив резолюцію із закликом до держав Євросоюзу підтримувати Україну зброєю у необхідних обсягах “до перемоги”. За цей документ проголосував 451 депутат, проти – 46, ще 49 утрималися.

Як повідомляє “Європейська правда”,  у тексті євродепутати наголошують, що головна мета підтримки України має полягати у тому, щоб вона перемогла у війні, тому що інакший результат загрожує серйозними наслідками, оскільки із розв’язки в Україні зроблять для себе висновки інші авторитарні правителі, які задумуються про силові методи для досягнення своїх цілей.

Депутати наголошують, що для того, щоб перемога України була можливо, не має бути “самовстановлених обмежень” на військову допомогу для України, і Європарламент вважає за необхідне надати Києву усе необхідне для того, щоб врешті повернути контроль над усіма окупованими територіями.

Для цього вони закликали до більших інвестицій у європейський оборонпром і прискорення темпів виробництва, щоб країни ЄС були спроможні надавати Україні все необхідне і поповнювати свої запаси. Вони називають, зокрема, далекобійні ракети Taurus, Storm Shadow/SCALP, артилерію і боєприпаси до неї, безпілотники і засоби боротьби з ворожими безпілотниками.

Країни ЄС і НАТО закликають надавати на військову підтримку України не менше 0,25% їхнього ВВП щорічно.

Також депутати наголошують, що постачання зброї від європейських виробників на потреби України має бути пріоритетнішим за контракти з третіми країнами.

На додачу, вони закликають Палату представників США нарешті ухвалити проєкт з військовою допомогою для України.

Також резолюція закликає створити надійний правовий механізм для використання заморожених у ЄС російських активів на відбудову України та постраждалим внаслідок війни.

“Росію потрібно зобов’язати сплатити репарації, накладені на неї, щоби вона зробила значний внесок у відбудову України”, – йдеться у комюніке, де цитують зміст документа.

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ