ТОЛЬКО ЧТО

2024.03.06

Україна може за певної умови погодитися на нові обмеження торгівлі, щоб "розрядити суперечку" з Польщею

Україна готова прийняти обмеження на торгівлю з Європейським Союзом, щоб розв'язати суперечку з Польщею. Однак в обмін на це Україна хоче, щоб ЄС заборонив імпорт російського зерна.

Про це сказав заступник міністра економіки України, торговий представник України Тарас Качка в інтерв’ю Financial Times.

За його словами, Київ підтримує нові обмеження на імпорт яєць, птиці та цукру з червня, а також право деяких країн закривати свої ринки для українського зерна, якщо тільки його не перевозять транзитом в інші країни.

«Можливо, на такий перехідний період керований підхід до торгових потоків між Україною та ЄС — це те, що нам усім потрібно», — сказав він.

Крім того, Качка стверджує, що Україна погодилась направити експорт кукурудзи до Італії та Іспанії через Чорне море, а не автомобільним транспортом, щоб зменшити напруженість у сусідніх країнах.

Однак за словами торгового представника, ЄС має заборонити експорт російської сільськогосподарської продукції, яку завозять через Білорусь і країни Балтії.

«Що стосується пшениці, то не Україна створює проблеми для польських фермерів, а росія», — додав він.

Також Качка заявив, що Москва «безсумнівно» стоїть за інцидентами з розсипанням українського зерна й інших «актів вандалізму та диверсій».

Видання «Українська правда» опублікувало розслідування про торгівлю між Польщею та росією через Білорусь. Напередодні журналістів біля польсько-білоруського кордону затримала поліція Польщі.

Журналісти стверджували, що до Польщі з боку Білорусі безперешкодно заїхали сотні фур. Для цього спочатку російська агропродукція прямує до Білорусі, там її перевантажують у спеціальних центрах на польські вантажівки, а далі фури вирушають до Польщі за адресами великих компаній.

Раніше Сейм Латвії заборонив імпорт сільськогосподарської та тваринницької продукції з росії та Білорусі, а також її ввезення з третіх країн. Згодом польський прем'єр-міністр Дональд Туск заявив, що Польща «ретельно» проаналізує вплив рішення Латвії і не виключає вживання таких самих заходів.

Ще пізніше у Польщі заявили, що звернуться до Європейської комісії із проханням про запровадження повних санкцій проти сільськогосподарських продуктів з росії та Білорусі. За словами прем'єра Туска, спільне рішення ЄС дасть змогу більш ефективно захищати європейський, литовський та польський ринки.

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ