ТОЛЬКО ЧТО

2024.03.07

Норвегія приєдналася до коаліції з протиповітряної оборони України

Норвегія оголосила про приєднання до коаліції з протиповітряної оборони України. Країна також бере участь й у інших коаліціях, які спрямовані на військову підтримку ЗСУ.

Відповідна заява опублікована на сайті норвезького уряду.

“Норвегія приєднується до угоди про наміри щодо підтримки України у сфері протиповітряної оборони від літаків і ракет. Протиповітряна оборона є одним із напрямів, якому приділяється особлива увага серед країн, що надають військову підтримку Україні”, – йдеться у повідомленні.

При цьому міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам заявив, що для Осло цілком природно бути частиною такої коаліції з протиповітряної оборони. “Норвезька NASAMS щодня робить свій внесок у порятунок життів українців і захист критичної інфраструктури”, – зазначив він.

Окрім того, наголошується, що Норвегія вже бере участь й у інших коаліціях, які спрямовані на військову підтримку України. Зокрема йдеться про морську коаліцію, яку Норвегія очолює разом з Великою Британією, коаліцію F-16, у рамках якої Норвегія надасть бойові літаки F-16 і навчить український персонал роботі із системою.

“Протиповітряна оборона є одним із пріоритетів України. Абсолютно необхідно захистити військові відомства, міста та критично важливу інфраструктуру, необхідну для забезпечення функціонування суспільства”, – переконаний міністр оборони Норвегії.

Раніше повідомлялося, що Норвегія передасть Україні 10 пускових установок і 4 центри управління вогнем систем ППО NASAMS, інвестиції замовлення сягнуть понад 300 мільйонів євро. “Норвезька система NASAMS рятує життя українців і запобігає руйнуванню будівель та інфраструктури. Рашистські ракетні та безпілотні атаки є широкомасштабними та жорстокими, тому протиповітряна оборона є абсолютно вирішальною для України”, – сказав міністр оборони Бйорн Арільд Грам.

Нагадаємо, уряд Норвегії вирішив дозволити прямі продажі зброї Україні. Ця зміна політики означає, що норвезькі компанії можуть звертатися до Міністерства закордонних справ Норвегії за ліцензією на експорт для прямих продажів зброї та оборонної продукції в Україну.

Як відомо, у лютому для посилення української ППО представники міністерств оборони 15 країн підписали у Брюсселі угоду про намір щодо створення нової Коаліції спроможностей.

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ