ТОЛЬКО ЧТО

2024.03.14

Франція розглядає можливість відправлення військ в Україну як мінімум з червня 2023 року - Le Monde

Президент Франції Емануель Макрон у закритому колі заявив, що відправить військових до Одеси.

Про це пише видання Le Monde.

“У будь-якому випадку, у наступному році мені доведеться відправити деяких хлопців до Одеси”, — цитує видання президента Франції. Мовляв, про це він завявив в ніч 21 лютого в Єлисейському палаці, тримаючи в руці склянку віскі.

Через п’ять днів він сказав про можливість відправлення військ публічно.

За даними видання, влада Франції розглядає можливість відправлення військ в Україну як мінімум з червня 2023 року, коли це питання було порушено на засіданні Ради національної оборони та безпеки Франції.

Раніше повідомлялось, що Франція збирає альянс країн, які потенційно готові до скерування своїх військ на територію України. У цьому процесі офіційний Париж поглиблює свій конфлікт з Берліном, який поводиться більш обережно. Напередодні Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що у разі активізації та наступу російської армії в бік Одеси або Києва може розглядатись варіант вирядження французьких військових в Україну.

За даними джерел газети Le Monde, офіційний Париж пропонує дати можливість спецназу та іншим військовим підрозділам перетинати український кордон, щоб поставити перед Росією “стратегічну дилему”. Джерела видання вважають, що присутність французьких підрозділів допоможе захистити деякі території України від ударів з боку Росії. Однак присутність західних військ в Україні не переступить “порогу войовничості”, тобто не обов’язково означає їхню участь у військових діях з РФ.

Нагадаємо, на зустрічі щодо підтримки України, яку 26 лютого скликав президент Франції Еммануель Макрон, він анонсував коаліцію далекобійної зброї для України та не виключив, що НАТО може відрядити військових в Україну. Канцлер Німеччини Олаф Шольц підтвердив, що на конференції 26 лютого представники західних країн обговорювати виряджання військ на територію України. У підсумку учасники зустрічі вирішили, що не будуть цього робити.

Водночас прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас підтримала пропозицію президента Франції і заявила, що західні лідери не повинні виключати можливість введення сухопутних військ в Україну. При цьому в Міноборони Польщі заявили, що не скеровуватимуть свої війська, натомість Варшава краще передасть ЗСУ техніку. Окрім того, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс не має планів посилати своїх військових до України. Він зазначив, що союзники по НАТО і так надають Україні безпрецедентну допомогу, починаючи з 2014 року.

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ