ТОЛЬКО ЧТО

2024.04.06

Міністр енергетики не виключив підвищення тарифу на світло для населення

Picture

В Україні може зрости тариф на електроенергію на тлі нових російських атак на енергетику. Наразі Кабінет Міністрів вивчає різні варіанти фінансування.

Про це міністр енергетики України Герман Галущенко розповів в інтерв’ю Bloomberg.

Посадовець не виключає підняття тарифів на електроенергію для населення через масовані удари РФ по енергетичних об’єктах. Влітку громадян будуть просити економити електрику якомога більше.

“Залежно від ситуації в липні та серпні ми будемо просити людей економити якомога більше. Росіяни не зможуть повторити відключення 2022 і 2023 років. Навіть у разі величезних збитків у нас буде базова генерація, яка покриє від 30 до 50 % наших потреб”, – зазначив Галущенко.

Міністр нагадав, що у червні минулого року після зимових атак в Україні довелося підвищили ціну на електроенергію майже вдвічі. “Сьогодні ситуація ще складніша, порівняно з минулим роком, оскільки ми втратили багато гідроелектроенергії і змушені проводити планові ремонти атомних блоків”, – розповів він.

За словами Галущенка, повністю встановити наслідки російських атак, а також збитки поки що неможливо. Як він зазначив, масштаби можуть досягти мільярдів доларів. “Руйнування були значні – і в електроенергетиці, і в електропередачі. Ситуація складна. Ми досі не розуміємо масштаби збитків, оскільки багато об’єктів все ще в руїнах, і ми не можемо до них дістатися”, – додав урядовець.

Слід зазначити, що наприкінці березня Галущенко заявляв, що незважаючи на інтенсивні атаки з боку Росії на енергетичну систему України, питання щодо підвищення тарифів на електроенергію наразі не розглядається. Раніше в уряді відповіли, чи зростуть тарифи на електрику для населення через удари РФ по енергосистемі України.

Нагадаємо, 30 березня українським енергетикам вдалося стабілізувати електропостачання у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Кіровоградській, Полтавській та Сумській областях. Найбільш складною залишається ситуація на Харківщині.

Внаслідок масштабних рашистських обстрілів, які тривають протягом останніх тижнів, у Харкові зруйнована майже вся критична енергетична інфраструктура. “Вже зруйнована практично вся критична енергетична інфраструктура, приватна теж розтрощена. Росія хоче нас залякати, але це неможливо. За два роки ми бачили різні рівні загроз, починаючи з ДРГ у самому Харкові. Були часи, коли з практично двохмільйонного міста залишалося 300 000. Ситуація для енергетичної галузі дуже важка”, – розповів міський голова.

Тим часом у Міністерстві енергетики України звернулися до громадян, органів державної влади, представників приватного бізнесу та ЗМІ з проханням утриматися від поширення інформації про ситуацію в енергетичній системі після ворожих атак.

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ