ТОЛЬКО ЧТО

2024.07.24

Польща ніяк не відмовиться від антиукраїнської риторики

Picture

Міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що без вирішення Волинської трагедії Україна не зможе вступити до Євросоюзу.

Про це він сказав в етері телеканалу Polsat News.

Польський міністр наголосив, що його країна «підтримує Україну настільки, наскільки це можливо». Однак у відносинах між державами «не все ідеально» через «невирішені історичні питання».

«Без розв'язання Волинського питання не буде вступу України до Європейського Союзу», — сказав він. Що саме він має на увазі під «розв’язанням» — польський міністр не уточнив.

Крім того, Косіняк-Камиш прокоментував бойові дії в Україні, сказавши, що для Польщі кінець війни означатиме лише перемогу України. Проте він також зазначив, що попри надходження техніки до України прориву з боку українських військ немає.

Водночас перед зимою в Україні зростає «загроза катастрофи» через поруйновану критичну інфраструктуру.

У липні 2023 року, до роковин Волинської трагедії, Польща вкотре наголосила, що польсько-українське примирення має передбачати визнання провини та вшанування пам’яті жертв часів Другої світової війни. Україна не погоджувалася з «однобічною та політизованою» оцінкою трагічних подій 1943-1944 років з боку польських політиків і дипломатів.

А втім, Польща сигналізувала, що нерозв’язані питання історії ще можуть дати про себе знати. Торік 1 серпня, у День пам'яті Варшавського повстання 1944 року, заступник глави МЗС Польщі Павел Яблонський заявив, що без урегулювання цього питання, розблокування ексгумації та вшанування пам’яті жертв «не буде справжнього примирення чи інтеграції України в ЄС».

Нагадаємо, що подібні заяви звучать від польських політиків із певною регулярністю.

Скажімо, ще 2017 року міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що поляки накладуть вето на потенційний вступ України в ЄС, якщо не будуть вирішені історичні питання і питання прав національних меншин.

Тоді ж український політичний діяч, народний депутат Юрій Шухевич прокоментував цю заяву голови польського МЗС.

Як зазначив син головнокомандувача УПА, якщо застосовувати логіку польської сторони щодо того, що Степан Бандера та Роман Шухевич нібито є перешкодою для євроінтеграції України, тоді можна вважати, що "їх (поляків. - Ред.)  взагалі незаконно прийняли (до ЄС. - Ред.)".

При цьому Шухевич-молодший навів кілька прикладів, через що Польщі можна пред'явити претензії.

«Наприклад, те, що вони реалізують, і ті фальсифікації, які вони робили. І те, що вони робили практично до українізації на Волині в 30-х роках, то осадництво. Потім "Операція Вісла". До речі, 11 млн німців - це також геноцид людей, яких вони вислали із західних земель. Тому що однією з форм геноциду є масове переселення, виселення народу. Вони це з українцями зробили, вони це зробили і з німцями. І я вважаю, що їх в такому випадку незаконно прийняли в ЄС, якщо вони не каються, а вони за це не каються", - пояснив він.

Якщо Польща не відмовиться від антиукраїнської риторики, говорить Шухевич, її надалі складно буде вважати партнером України.

"Навіщо такі партнери? Вони такі партнери, які хочуть, щоб ми танцювали під їх дудку. Зрештою, хто такі поляки, що повинні нам визначати хто для нас герой, а хто не герой, хто заслужив перед Україною, а хто не заслужив?", - обурився нардеп.

Політик вважає, що українській владі слід перестати "боятися" та "прогинається перед кожним голодранцем".  

"Вихід? Знаєте що? Я би плюнув полякам в пику і вся ситуація. Тому що через те, що ми прогинається перед кожним голодранцем, то ми так і виглядаємо. А що в Москві скажуть, а в Варшаві скажуть, а в Берліні скажуть, а в Брюсселі скажуть? Зрештою, а в Києві що скажуть? А в Києві нічого не будуть говорити, тому що бояться, як перелякана миша, яка не знає куди кинутися", - наголосив Шухевич.

Веніамін Цвєтков

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ