СКАЗАНО

2024.07.25

Втрата освітнього потенціалу через війну: виклики та шляхи подолання

В. о. директора Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту

Picture

Війна завдала серйозного удару по всіх сферах життя, особливо відчутно вплинувши на освіту та науку. Руйнування навчальних закладів, вимушена міграція учнів та вчителів, переривання навчального процесу та психологічний тиск – це лише частина проблем. Втрата освітнього потенціалу, що включає знання, навички, критичне мислення та креативність, має довгострокові наслідки для нашого суспільства та економіки.

Належна освіта є ключовим фактором розвитку будь-якої країни, і її відсутність знижує якість людського капіталу. Війна в Україні призвела до серйозного падіння всіх показників людського та економічного розвитку. За попередніми оцінками Національного банку України, ВВП знизився на 30% у 2022 році, а загальні втрати людського капіталу оцінюються в 57,5 мільярдів доларів США.

Попри всі виклики, українська система освіти продовжує адаптуватися та розвиватися. Витрати на освіту залишаються важливою інвестицією в майбутнє країни, що допоможе відновити людський капітал і підвищити економічну стійкість у довгостроковій перспективі. Незважаючи на значні втрати, розвиток освіти залишається ключовим пріоритетом для забезпечення стабільного та процвітаючого майбутнього України.

Станом на сьогодні, молодь, значно обмежена в отриманні належного рівня освіти і не може повністю реалізувати свій потенціал, що в свою чергу позначається на економічному зростанні та інноваційному розвитку держави. Освітні втрати також впливають на соціалізацію дітей, адже освіта є фундаментом для формування громадянської свідомості та їх цінностей.

Основне завдання Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту – це сприяти розвитку та підтримці талановитих українців у цих сферах, задля відновлення та реалізації людського потенціалу та посилення лідерських позицій України у світі. Адже людський капітал – це наша рушійна сила. Зараз перед Фондом стоїть надзвичайно важливе завдання знайти ефективні шляхи подолання викликів, спричинених війною.

Це вимагає комплексного підходу, особливо важливо зосередитися на психологічному  здоров'ї дітей та молоді, яке стало надзвичайно актуальним в умовах війни. Важливість даного питання знаходиться у фокусі Офісу першої леді України Олени Зеленської, яка активно займається цим питанням, розробляючи програми психологічної підтримки. Адже, як показують дослідження, кожен другий українець почувається емоційно гірше, ніж три роки тому, що в загальному відображає психологічний стан українського суспільства під впливом війни. Тому, лише шляхом створення безпечного освітнього середовища ми зможемо зберегти та примножити наш освітній потенціал.

Завдання Фонду Президента України – це не лише відновлення освітнього потенціалу країни, але й забезпечення належних умов для розвитку талановитих українців, які є нашою рушійною силою. Лише таким чином ми можемо забезпечити стабільне та процвітаюче майбутнє для України, де людський капітал буде основою для економічного зростання та соціальної згуртованості. Спільними зусиллями ми зможемо зберегти наш освітній потенціал і створити безпечне та сприятливе освітнє середовище для реалізації молоді, що є ключем до відновлення і розвитку нашої держави.

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ