ТОЛЬКО ЧТО

2023.06.04

Угорський уряд продовжує здійснювати провокації проти України

Picture

Угорщина на урядовому сайті опублікувала карту України без Криму. У МЗС оголосили демарш і закликали владу цієї країни припинити провокації та не підігрувати рашистській агресії.

Про це йдеться у коментарі українського зовнішньополітичного відомства щодо некоректного позначення карти України на медіа-ресурсі уряду Угорщини.

У повідомленні зазначається, що 30 травня на YouTube-каналі уряду Угорщини було опубліковане відео із некоректним позначенням карти України.

“Позначення Кримського півострова територією, яка не входить до складу України, суперечить неодноразово заявленій позиції офіційного Будапешта про підтримку суверенітету та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах”, – наголошують у МЗС.

У відомстві закликали Угорщину припинити чинити провокації та дотримуватися взятих на себе міжнародних зобов’язань в рамках членства в ООН, ЄС і НАТО.

“Підігрування агресивній політиці Росії не сприяє швидшому відновленню миру в Європі, за який угорський уряд виступає на публіці. На доручення МЗС України тимчасовий повірений України в Угорщині здійснив офіційний демарш перед угорською стороною”, – зазначили в українському МЗС.

Нагадаємо, уряд Угорщини оприлюднив відеоролик із закликом до миру в Україні. На одному із кадрів Крим зображений частиною Московії.

“Десятки тисяч дітей залишилися сиротами, сотні тисяч будинків зруйновані, понад десять мільйонів людей були змушені покинути свої домівки, але війна триває і може легко стати глобальною. Досить війни, лише припинення вогню може покласти край розрусі, тільки мирні переговори можуть врятувати життя”, – йдеться у відео.

Однак із закликами про якнайшвидший мир уряд Угорщини зобразив Крим як частину території РФ. Водночас офіційно Угорщина не визнає протиправну анексію Криму Московією у 2014 році.

Слід зазначити, що Європарламент 1 червня ухвалив резолюцію, яка ставить під сумнів готовність Угорщини головувати в Євросоюзі у другій половині 2024 року, зважаючи на відступ країни від демократії, проблеми з верховенством права та корупцію.

При цьому 15 травня Угорщина заблокувала виплату восьмого траншу коштів з Європейського фонду миру в розмірі 500 мільйонів євро на озброєння, яке держави-члени Європейського Союзу передають Україні.

Крім того, Угорщина вимагає від України зняти санкції з угорського OTP Bank для того, щоб офіційний Будапешт підтримав 11-й пакет санкцій Європейського Союзу проти Російської Федерації.

Нагадаємо, раніше Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло угорський OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни через позицію керівництва банку продовжувати діяльність в РФ та фактичне визнання терористичних організацій “ДНР” та “ЛНР”.

Тим часом посол США різко застеріг Угорщину від цинічних заяв про “мир” та використання НАТО для тиску на Україну. США занепокоєні використанням угорськими офіційними особами НАТО для розв’язання “двосторонніх проблем” між Угорщиною та Україною.

До слова, Угорщина заявила, що не підтримає жодного суттєвого руху України у бік Євросоюзу та НАТО, поки не будуть “відновлені права” закарпатських угорців. За повідомленням МЗС країни, на Закарпатті нібито утискають права угорської меншини.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан висловив обурення заявою генерального секретаря НАТО під час візиту до Києва про те, що Україна у майбутньому має стати членом Альянсу.

Раніше Орбан назвав Україну "фінансово неіснуючою", нарікаючи, що Європа допомагає їй фінансувати багато базових потреб, та заявив, що без цієї підтримки "війна одразу закінчиться". 

Крім того, партія влади "Фідес" провалила проєкт резолюції, яка б закликала арештувати президента Росії Владіміра Путіна за ордером Міжнародного кримінального суду (МКС).

Як повідомляв "Рупор", відносини між Україною і Угорщиною зіпсувалися у 2017 році, коли Верховна Рада ухвалила закон про освіту. Угорські шовіністи вирішили, що він обмежує права їхньої діаспори в Закарпатській області, водночас їх зовсім не турбувала проблема того, що після закінчення середньої школи угорські діти в Україні вкрай погано володіють державною мовою, а отже, є упослідженими порівняно з іншими громадянами країни. Через це МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

У 2019 році Україна внесла поправки в закон про освіту, відтермінувавши до 1 вересня 2023 року дію мовної статті, що розлютила Угорщину, але Будапешт це не влаштувало.

Раніше громадський діяч Дмитро Снєгирьов заявляв про те, що країна, яка не сплачує внески до НАТО, не має права блокувати євроінтеграційне прагнення України.

Також письменник Костянтин Коверзнєв нагадав про те, що маємо документальне підтвердження тому, що знищення мирного населення в містечку Корюківка під час Другої світової війни відбувалося військовослужбовцями угорської 105-ї легкої дивізії зі складу Східної окупаційної групи військ за вказівками командувача групою генерал-лейтенанта Алдя-Папа Золтана Йогана, 1895 року народження, уродженця Будапешта. Загалом на Чернігівщині угорські частини взяли участь у знищенні до 60 тисяч мирних мешканців. Ніхто зі злочинців не був покараний міжнародним військовим трибуналом.

"Угорський злочин проти мирних українців не закарбовано в підручниках історії. Але цей злочин є реальністю! – стверджує Коверзнєв. – Отож, коли нас шантажують політики із сусідньої країни, які насправді є спадкоємцями огидної сегрегаційної політики Угорщини ХХ століття, ми, як правило, промовчимо. Тому що або мало знаємо в Києві про предмет розмови, або йдемо назирці за «поверховими націоналістами», яким від самого слова НАТО і перешкод, які мадярські політики-сегреганти вигадують, забиває дух".

Веніамін Цвєтков

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ