В ДЕТАЛЯХ

2023.06.11

Кому невигідне прозоре дипломування моряків?

Picture

Екс-регіонали та судді Майдану блокують реформу дипломування моряків.

У ЗМІ набирає розголосу резонансна тема: Київський окружний адміністративний суд ухвалив рішення, яким заблокував реформу дипломування моряків. З одного боку є плани Мінінфраструктури та Мінцифри, спрямовані на реформування цієї традиційно корумпованої галузі, з іншого – шалений спротив старої гвардії, яка звикла годуватися на атестації моряків. Розбираємося у темі.

Про те, що ця сфера погрузла у корупції, і без хабарів навіть у найталановитіших представників професії немає жодного шансу здати екзамен, говориться вже кілька років. У 2021 році журналістська команда Bihus.info провела масштабне розслідування, в якому розповідала про темний бік цього процесу. Виявилося, що під час проходження обов’язкової переатестації раз на 5 років моряки змушені платити хабарі – інакше успішно скласти іспит неможливо. Якщо врахувати, що в Україні понад 150 тисяч моряків, і кожен вимушений сплачувати кілька тисяч доларів за переатестацію, йдеться про шалені суми.

«Обілечуванням» (тобто, дипломуванням) моряків займалася Державна кваліфікаційна комісія (ДКК), яка утворювалась Інспекцією з питань підготовки та дипломування моряків (ІППДМ). Маючи статус окремої юридичної особи, вона фактично ніким не контролювалася, отже, її члени могли діяти на власний розгляд. В результаті при ДКК почали з’являтися так звані «агенти» (говорячи просто – «рішали»), які пропонували «вирішити питання» з переатестацією за гроші. Варто зазначити, що документи тих, хто підлягав атестації, вносились до єдиного державного реєстру моряків, який фактично перебував у приватних руках і до якого мали доступ треті особи. Такими даними легко маніпулювати: погодився моряк дати хабар за іспит – пройшов переатестацію і отримав диплом. Відмовився – значить, незалежно від його здібностей та знання предмету атестацію він не пройде, і перевірити свої результаті у реєстрі не зможе. Дехто намагався оскаржити рішення ДКК, проте спроби були невдалими: розгляд розтягувався на довгі місяці, і жодної гарантії успішного проходження переатестації ніхто не давав.

Було очевидно, що далі так продовжуватися не може – потрібна серйозна реформа процесу реформування системи переатестації і приведення її до міжнародних вимог. За це взялася команда президента на чолі з Міністром розвитку громад, територій та інфраструктури Олександром Кубраковим та головою Адміністрації судноплавства Євгенієм Ігнатенком. Попри спротив старої корупційної гвардії у морській сфері, яка переважно складається з колишніх регіоналів, у червні 2021 року було прийнято законопроект «Про внесення змін до статті 51 Кодексу торговельного мореплавства України щодо вимог до кваліфікації членів екіпажу». А у грудні минулого року на виконання цього закону Уряд затвердив Постанову № 1499 «Деякі питання присвоєння звань особам командного складу морських суден». За словами Євгена Ігнатенка, вона мала на меті покласти край зухвалому хабарництву в цій галузі та максимально наблизити процедуру дипломування в Україні до європейських стандартів.

На виконання постанови №1499 було створено нову Державну кваліфікаційну комісію моряків (ДККМ), члени якої, у разі неналежного виконання своїх обов’язків, несуть відповідальність, передбачену законами України «Про державну службу» та «Про запобігання корупції». Комісія має чітко регламентовані строки на прийняття рішення та вичерпний перелік необхідних для цього документів. Головний підхід, який застосували реформатори – мінімізація людського фактору за рахунок цифровізації всіх процесів. Моряки мали можливість подавати документи безпосередньо до Адміністрації судноплавства, СЦ «Моррічсервіс» або через портал «Дія». Без жодних «агентів» та корупційних оборудок.

Олександр Кубраков розповів, яких успіхів вдалося досягти за час дії цієї постанови.

«За півроку реформування команда Адміністрації налагодила роботу Державної кваліфікаційної комісії моряків в Києві та Одесі. Моряки отримали більше 2000 тисяч кваліфікаційних документів в прозорий та законний спосіб, іспити складаються виключно з використанням визнаного у всьому світі тестування CES 6.0. Готуються  до запуску сервіси для моряків через портал Дія», - пише міністр.

Одним з пунктів урядової постанови була ліквідація ДКК та Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків як неефективного, наскрізь корупційного органу. Цілком зрозуміло, що чиновникам старої гвардії, які не хотіли втрачати свою «годівницю» на дипломуванні моряків, це не сподобалося – в результаті Інспекція подала 31 позов на Адміністрацію судноплавства. Якщо просто і коротко пояснити суть позовів – старі корупціонери вимагали залишити все, як є.

Кілька судових інстанцій Адміністрація судноплавства виграла, 12 позовів залишилося без розгляду. Але потім справу перевели до Київського окружного адміністративного суду, який, як відомо, є наступником сумнозвісного ОАСК. І не менш сумнозвісний суддя Андрій Балаклицький, ухвалив рішення про заборону Адміністрації судноплавства проводити дипломування моряків. Наразі Адміністрація має намір подавати апеляцію на це рішення.

За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, судове рішення поставило на паузу подальше реформування галузі дипломування моряків. 

«Найближчими днями ми мали розпочати бета-тест функціоналу для моряків на порталі Дія за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS». Але процес заблокували ухвалою судді Київського окружного адміністративного суду Андрія Балаклицького. Цим рішенням заборонено Адміністрації судноплавства дипломувати моряків, а отже — надавати прозорі та зручні електронні послуги в цій сфері», - зазначив очільник Мінцифри.

Дивно, що, попри війну стара корупційна гвардія має такий значний вплив на процеси у державі, що може заблокувати будь-яке рішення. І ще один важливий момент. Як пояснюють юристи, зараз дуже неоднозначна ситуація з єдиним реєстром документів моряків. І це ще м’яко сказано.

Так от, з одного боку реєстр зараз не функціонує, тому що наказ, який регламентував його діяльність втратив свою чинність одночасно з прийняттям урядом постанови 1499. Крім того, Адміністрація судноплавства взагалі не має до нього доступу. А з іншого —відомі випадки, коли з даного реєстру з’являються документи, які моряки використовують для верифікації або для подальшого працевлаштування. «Це свідчить про те, що даним реєстром оперують треті особи, які не належать ані до Адміністрації судноплавства, ані до будь-якого державного органу влади. Вказане свідчить про доступ третіх осіб до персональних даних моряків, а також про зловживання даним становищем та використання його у власних цілях», — пояснюють юристи. 

До речі, Адміністрація судноплавства неодноразово зверталася з цього приводу в правоохоронні органи. Зараз за даними фактами ведеться досудове розслідування. Про що неодноразово на своїй фейсбук—сторінці та офіційній сторінці Адміністрації судноплавства повідомляв Євгеній Ігнатенко.

Так хто ж стоїть за цим та протистоїть реформаторській команді. Насамперед, суддя Київського окружного адміністративного суду Андрій Балаклицький, який ухвалив неправомірне рішення. Цей суддя недарма входить до так званого списку «суддів Майдану» - саме він під час Революції гідності 2013 року заборонив мирні зібрання у Вишгороді. Крім того, у 2017 році Балаклицький ухвалив рішення на користь олігарха Костянтина Жеваго, заборонивши накладати арешти на кошти неплатоспроможного банку «Фінанси та кредит». Це рішення унеможливило повернення боргів його вкладникам.

Чимало питань і до позивачів, які добилися скасування постанови. Один з них – Олег Пастернак, підконтрольний одіозному екс-регіоналу Сергію Ківалову, навіть намагався пройти до Одеської міськради від його Української морської партії. Пастернак очолював кілька державних підприємств, пов’язаних із морською сферою, і, судячи з усього, небезкорисно для себе. Так, коли він очолював контейнерний відділ державної судноплавної компанії «Чорноморське морське пароплавство», звідти безслідно зникли 1500 нових та 1000 старих контейнерів. Під стать клієнту і його адвокат Олександр Росінський – колишній військовий прокурор, затриманий у 2020 році за хабар.

Серед позивачів до КОАС числиться також Олександр Бахонько. Інформації про нього у публічному полі небагато, але, як кілка разів у розмові нам підкреслили моряки, якщо він опинився у компанії корупціонерів, що намагаються блокувати реформу дипломування моряків, він навряд чи чимось від них не відрізняється. 

Це лише ті особи, які відкрито протистоять реформуванню морського дипломування. Але, за нашими даними, за ними стоять так звані «сірі кардинали» - одіозні особистості, які, здається, не помітили, що у країні війна і часи сильно змінилися.

Серед них варто відзначити щонайменше двох – колишніх депутатів від Партії регіонів Вілена Шатворняна та Олега Вархушева. Шатворнян – найближчий друг сина президента-втікача Януковича, він був і залишається проросійським політиком, попри повномасштабну агресію рф. За своє перебування у Верховній Раді він не подав жодного законопроекту, натомість відзначився одіозними голосуваннями – зокрема, за диктаторські закони та звернення до польського Сейму з метою визнати Волинську трагедію геноцидом поляків українцями та іншим. У розпал війни Вілен Шатворнян, судячи з розслідування УП, перебуває у «батальйоні Дубай», очевидно, вичікуючи у столиці ОАЕ на прихід «руського міра». Попри втечу Януковича, він не втратив свій вплив: є дані, що він контролює лотерейний бізнес, отримуючи з нього шалені статки.

Ще один регіонал, котрий стоїть за блокуванням реформи морського дипломування – колишній депутат Одеської облради від ПР Олег Вархушев. Кум сина Януковича, він неодноразово потрапляв у поле зору правоохоронців. У 2010 році він, перебуваючи на посаді заступника голови обласної держекоінспекції, був фігурантом справи про хабар 200 тисяч гривень. А у 2014 році Вахрушев був звільнений з посади голови Державної екологічної інспекції Одещини – через підробку диплому про закінчення вишу.

Як видно, колишнім регіоналам, «суддям Майдану» та різного роду рішалам дуже невигідні реформи в Україні: вони кровно зацікавлені, щоб все залишилося, як раніше. Бо в іншому випадку під загрозою опиняється їхній особистий добробут. Але якщо дозволити їм продовжувати блокувати реформи, зокрема, у морській галузі, під загрозою опиниться європейське майбутнє України.

Фото: Facebook ПРМТУ

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ