ТОЛЬКО ЧТО

2023.07.06

Human Rights Watch продовжує робити контраверсійні заяви в інтересах рашистів

Picture

Правозахисна організація Human Rights Watch закликала адміністрацію президента США Джо Байдена не надавати Україні касетні боєприпаси, заявивши про небезпеку для цивільних.

Про це йдеться в повідомленні на сайті міжнародної неурядової організації.

Стверджується, буцімто Україна широко застосовувала касетні боєприпаси під час визволення Харківщини.

"Українські війська застосували касетні боєприпаси, внаслідок яких загинули та отримали серйозні поранення мирні жителі", - зазначає HRW.

При цьому організація визнає, що касетні боєприпаси застосовує і Московія.

"Обидві сторони повинні негайно припинити використання касетних боєприпасів і не прагнути отримати більше цієї невибіркової зброї. США не повинні передавати Україні касетні боєприпаси", - наголосили правозахисники.

Організація навела кілька випадків підриву цивільних на таких боєприпасах, зокрема в Ізюмі.

У HRW зазначили, що уряд США близький до прийняття рішення про передачу накопичених касетних боєприпасів Україні, для чого знадобиться схвалення президента Джо Байдена. Передача цієї зброї неминуче призведе до довгострокових страждань цивільного населення та підірве міжнародну неприйнятність її використання, заявили в Human Rights Watch.

Пакт 2008 року про заборону виробництва, використання і накопичення касетних боєприпасів був ухвалений 123 країнами, у тому числі більшістю з 28 членів НАТО. США, Росія та Україна не приєдналися до нього. РФ активно використовує касетні боєприпаси проти українців.

У грудні 2022 року Україна попросила США надати їй касетні боєприпаси для реактивних систем залпового вогню та артилерійських снарядів. Але у Байдена відмовилися їх надавати.

У лютому 2023 року міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав західних союзників надати нашій країні касетні боєприпаси.

Згодом Україна розширила свій запит до США щодо касетних боєприпасів. Київ закликав Вашингтон передати йому авіаційні касетні бомби MK-20, щоб переобладнати їх для безпілотників. Тоді стало відомо, що у Конгресі США існує певна підтримка прохання України, але адміністрація Байдена виступає категорично проти, оскільки касетні боєприпаси заборонені міжнародним договором 2008 року. 

Пізніше чотири члени американського конгресу від Республіканської партії закликали президента США надіслати касетні боєприпаси в Україну.

Нагадаємо, що правозахисна організація Human Rights Watch у звіті 31 січня 2023 року звинуватила Україну у використанні протипіхотних мін "пелюстка". При цьому карта нашої держави була зображена без Криму.

Також Human Rights Watch вимагала від влади України припинити публікувати відеоролики з полоненими рашистськими військовими.
 
"Українська влада має припинити публікувати в соціальних мережах і месенджерах відеоролики з полоненими російськими солдатами, які виставляють їх на загальний огляд, зокрема ті, які показують, що їх принижують або залякують. Таке поводження з військовополоненими або військовополоненими порушує положення Женевських конвенцій, спрямовані на забезпечення гідного поводження із захопленими комбатантами з усіх боків", – йшлося в повідомленні.
 
Правозахисники стверджували, що полонені кацапи "під тиском" розкривають свої імена, ідентифікаційні номери та інші особисті дані (але зате не зазначено, що московити добровільно вбивають і гвалтують мирне населення. - Ред.).

Влітку 2022 року інші правозахисники з Amnesty International опублікували звіт, у якому критикували українські війська за буцімто розміщення техніки у житлових кварталах. Окремо правозахисникам закидали, що ті незаконно збирали свідчення в українців, які перебували у фільтраційних таборах загарбників.

Зведення правозахисників, яке грунтувалося переважно на заявах окремих мешканців прифронтових сіл, викликало скандал. Українські офіційні особи зауважили, що ЗСУ не веде вогонь в цивільних кварталах, а змушена відбивати на них атаки з боку російських військ. The Times прямо назвало матеріал AI путінською пропагандою.

Крім того, омбудсмен з прав людини Лубінець неодноразово звинувачував ООН і Червоний Хрест у тому, що організації не відстежують умови утримання українських військовополонених в рашистських таборах. Це врешті вилилось у трагедію в Оленівській колонії, коли московитські війська стратили до півсотні українських бійців.

Веніамін Цвєтков

 

 

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ