ТОЛЬКО ЧТО

2024.03.06

Депутати допускають введення обмеження для військовозобов'язаних на право керування транспортними засобами

Члени комітету Верховної ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки наразі допускають лише одне обмеження військовозобов’язаних громадян у законопроєкті про мобілізацію. Йдеться про право керування транспортними засобами.

Про це на брифінгу 6 березня повідомив народний депутат від “Слуги народу”, член парламентського комітету з питань нацбезпеки Федір Веніславський.

Говорячи про питання, пов’язані з можливістю за зверненням територіального центру комплектування і соціальної підтримки в судовому порядку обмежувати права громадян, Веніславський відзначив, що депутати допускають не всі запропоновані у редакції документа, проголосованій у першому читанні.

“Право на розпорядження грошовими коштами, які знаходяться на рахунку, право виїзду за кордон і право керування транспортного засобу. Депутати дійшли консенсусу на даний момент, і ми допускаємо лише одне обмеження — право керування транспортними засобами, яка не виконала вимогу ТЦК і не з’явилася для оформлення документів для уточнення даних і не з’явилася за повісткою, яку отримала”, — сказав Веніславський.

Раніше у Верховній раді скасували засідання на 6-8 березня. Під час них парламент мав розглянути новий законопроєкт про мобілізацію. Джерело Суспільного у "Слузі народу" повідомило, що депутати повернуться до роботи, коли буде готовий закон про мобілізацію, щоб розглянути всі правки до нього.

26 грудня Кабмін вніс до Ради законопроєкт "Про удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

До цього президент Володимир Зеленський вказав, що під час обговорення питання стосовно закону про мобілізацію військові запропонували додатково призвати 450-500 тисяч людей.

Уряд 11 січня офіційно відкликав з парламенту законопроєкт про мобілізацію.

11 січня міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що команда відомства вже підготувала нову редакцію законопроєкту про мобілізацію з урахуванням всіх пропозицій, погоджених в робочому порядку з депутатами на засіданнях Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

12 січня голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що терміни повторного внесення законопроєкту про мобілізацію до Верховної ради не обговорювалися.

30 січня Кабмін затвердив оновлену версію законопроєкту про мобілізацію та передав її до Верховної ради. Своєю чергою у МО вказали, що коментарі та зауваження до документа були враховані спільно з Генштабом ЗСУ, урядом та народними депутатами.

7 лютого Верховна рада підтримала у першому читанні запропонований урядом оновлений законопроєкт про мобілізацію.

Як наголосили у "Слузі Народу", у першому читанні законопроект передбачав такі норми:

  • Людей з інвалідністю всіх груп звільнять від військової служби. Втім для осіб, чия інвалідність II та III груп (окрім військовослужбовців) була встановлена після 24 лютого 2022 року, передбачений повторний огляд.
  • Переглядається право відстрочки для працівників правоохоронних органів: БЕБ, ДБР, НАБУ, прокуратури, Національної поліції, Державної виконавчої служби, Служби судової охорони, патронатної служби.
  • Як і до цього, військовослужбовцям під час дії воєнного стану надається відпустка на 30 календарних днів частинами. Але тепер в документі прописано, що така частина має бути не менш ніж 15 календарних днів.

У парламенті тоді наголосили, що до другого читання законопроєкт матиме зміни.

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ